Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

20 filmů, které byste letos ve Varech měli vidět


ikona
Rimsy
filmový festivalkarlovy varykviff
Filmový festival v Karlových Varech opět nabídne devět dnů nabitých filmovou podívanou. Co si ale z nabídky vybrat? 

Po pár turbulentních letech je karlovarská jistota zpátky. Festival v plném rozsahu a tradičním termínu na začátku července – těžko věřit, že naplnění těchto tradic jsme se dočkali naposled v roce 2019. Každopádně milovníci filmů mohou opět vyrazit k říčce Teplá a cachtání ve vřídle prokládat pasteveckými dramaty. Ale nejen těmi – přinášíme dvacítku snímků, které nás z letošního programu obzvlášť zaujaly. Proběhněte je v abecedním pořadí:

A pak přišla láska…

Šimon Holý po roce zpět ve Varech. Loni debutoval se Zrcadly ve tmě, tentokrát nechá důvěřivou Pavlu Tomicovou naletět šarlatánce Tereze Hofové – a jistě z toho bude citlivé drama zaměřené na bolístky v ženské duši.

BANGER.

Před čtyřmi lety se Adam Sedlák ucházel o Křišťálový glóbus, jeho druhý celovečerák se dočká zvláštního uvedení. Sedlákův kinetický a tělesný styl se k rapové pouti mladého dealera náramně hodí a my se těšíme, co z tohohle spojení vzejde.

Blízko

Mladý režisér Lukas Dhont prokázal svůj cit ve vystižení citlivosti dospívající duše, a to prostřednictvím křehkého kamarádství dvou puberťáků. Podle ohlasů z Cannes zvládl Dhont navzdory svému mládí zkušeně zpracovat atmosféru období, jež je lehkonohé i tíživé zároveň.

De humani corporis fabrica

Francouzský dokument provází aura podívané jen pro otrlé jedince – v této chirurgické sondě do lidského těla bezesporu nebude nouze o záběry, které většinou záměrně nechceme vidět. Ale proč si ten festival trochu neopepřit?

Íá

Po Krávě či prasnici Gundě tu máme další zvířecí pohled na svět. Tentokrát jde o oslíka, který po propuštění z cirkusu zažívá spoustu bizarních dobrodružství – a to pod dohledem legendy polské kinematografie Jerzyho Skolimowského.

Korzet

Lucemburská herečka Vicky Krieps vešla ve známost hlavně díky Andersonově Niti z přízraků, díky Korzetu si však odvezla i cenu z Cannes. Emancipační historické drama vzpomíná na trudnou minulost (?), kdy byla žena definována hlavně svým šatníkem (a možná ještě manželem).

Kouření způsobuje kašel

Francouzský nezmar Quentin Dupieux sklízel výrazné ohlasy už v Cannes, karlovarské publikum si jeho protikuřáckou satiru dopřeje v rámci půlnočních projekcí. Tady nebude o zábavné a bizarní nápady nouze.

Kuciak: Vražda novináře

Investigativní dokumentarista Matt Sarnecki společně s dánskou koprodukcí popsal tragickou smrt novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Některé reálie jsou sice notoricky známé, neotřelý zahraniční pohled však může vystihnout regionální problémy, vůči nimž už možná máme slepou skvrnu.

Lynch/Oz

Cinefil Alexandre O. Philippe za pomoci dalších filmařů rozplétá záhadný vztah Čaroděje ze země Oz a Davida Lynche, který se tímto možná nejvlivnějším dílem hollywoodských dějin nesporně inspiroval. Jenže jak přesně? A proč?

Moonage Daydream

Dokumentarista Brett Morgan v minulosti natáčel ojedinělé portréty Kurta Cobaina či Rolling Stones – a do svého hudebního portfolia letos zařadil i Davida Bowieho. Audiovizuální odkaz slavného umělce, který rád bořil hranice, měl premiéru v Cannes.

O měsíci a stromu

Půlhodinový kraťas bude uveden společně s dalšími snímky, ovšem málokterý z nich zřejmě vyvolá takovou odezvu jako další z meditativních básní tchajwanského tichošlápka Tsai Ming-lianga, jehož Dny patřily mezi nejzajímavější snímky loňských Varů.

Pamfír

Mlčenlivý hrdina na kraji Karpat ve směsici temných žánrů. Takhle vypadá skutečně chytlavá festivalovka z ukrajinské provenience!

PSH Nekonečný příběh

Hned druhý den festivalu bude patřit rapovým legendám, které uvedou film, rozdají řadu rozhovorů a odehrají i koncert. Svižný dokument, na němž se významně podílel i Cival, není encyklopedickým převyprávěním milníků kapitoly, ale zaměřuje se na boj dnes už ikonických rapperů s jejich vnitřními démony.

Superhrdinové

Zahajovacím snímkem je pro letošek komedie Paola Genoveseho, známého hlavně jako autora veleúspěšných Naprostých cizinců. Odlehčená romantika o vztahu dvou superhrdinů asi nebude obsahovat mnoho pastevců či tankerů, ale šanci jí určitě dáme.

Trojúhelník smutku

Těžko nezmínit vítěze letošních Cannes! Provokatér Ruben Östlund stejně jako před pár lety ve Čtverci dokázal francouzské diváky neotřele pobavit i přimět k zamyšlení, což je osvědčená kombinace pro většinu festivalových diváků.

Utama

Klimatická krize zase trochu jinak. Skupina jihoamerických indiánů se musí rozhodnout, jestli před suchem utéct do města, a tak opustit půdu spjatou s jejich tradicemi.

Válečný pony

Riley Keough máme zafixovanou jako herečku, nedávno si však společně s Ginou Gammell připsala i režijní debut. V jeho centru je dvojice mladých mužů, kteří hledají své místo na slunci navzdory stigmatům, jež jim přináší indiánský původ.

Velká premiéra

Když režíruje Miroslav Krobot, lze očekávat pomalejší tempo, suchý humor a překvapivě fantazijní zákruty vyprávění. Na to láká i komedie o herecké profesi s notnou dávkou mystifikace.

Zapomenutá země

Islanďan Hlynur Pálmason po chvále Zimních bratrů a Bílého bílého dne letos soutěžil v Cannes, a přestože si cenu neodvezl, jeho poutavé putování po Islandu konce 19. století rozhodně zaujalo.

Zběsilost v srdci

A Lynch ještě jednou. Z řady retrospektiv a zajímavých oprášení starších filmů je třeba vyzvednout jeho postmoderní romanci, která umožňuje Nicolasi Cageovi být Nicolasem Cagem, ale vůbec ničemu to nevadí.

Díky festivalovému ruchu k návštěvníkům určitě doputuje i spousta tipů, o nichž zatím nemáme ponětí. Na tradiční nálož filmů v thermalských sálech se každopádně těšíme a jestli se chcete podělit o své tipy z letošního programu, učiňte tak v komentářích.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace