Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Buzz Rakeťák dinosaury nepokořil, Maverick nadále vyráží dech


ikona
TedGeorge
chris evanschris prattcolin trevorrowdoctor strangejeff goldblumježek sonicjurský světjurský svět: nadvládalightyearmarvelmaverickparamountpixarrakeťáktom cruisetop guntop gun 2top gun: mavericktržbyzlouni
Oblíbená postava z Příběhu hraček si ve své vesmírné sólovce pro jackpot nedošla  

Přiznám se, že mi začíná být Pixaru trochu líto. Šestadvacátý animák z dílny prestižního studia měl být triumfálním návratem do dob, kdy sequely Toy Story, Nema a Užásňákových překonávaly miliardové tržby a místo toho se 200milionová sólovka frajerské postavy známé z Příběhu hraček bude strachovat o splacení hutného rozpočtu. Slovo propadák je asi příliš příkré, ale kasovním zklamáním Rakeťák bezesporu je, protože americký otvírák 51 mega nestačil ani na třetí Jurský svět.

Ještě před pár měsíci přitom v souvislosti s čerstvou pixarovkou optimističtí analytici živě spekulovali o kilu, přičemž poslední predikce z minulého týdne hovořily alespoň o 70–⁠80 milionech. Je nasnadě alespoň očekávat trvalku, na kterou by diváci zamířili v následujících týdnech? Spíš ne. Už za dva týdny totiž do multiplexů po celém světě zamíří další Mimoni a protivné žluté obludy rozhodně přistřihnou křídla raketoplánu s (znovu hrdinným) Chrisem Evansem.

Ve světě Buzz bohužel paběrkuje ještě více, protože úvodních 35 milionů pochází vyjma Francie a Japonska ze všech větších trhů. Čekal se mnohem větší nášup. Tím pádem bude Rakeťák ještě hodně rád, pokud v globálu zamíří za 300 míčů a časem se snad zaplatí díky tantiémám z prodejů domácích nosičů, televizních práv a těžko vyčíslitelným benefitům plynoucích Disneymu z dalšího animáku na jeho plusku. Pokud studio dodrží měsíc a půl dlouhou exkluzivitu pro kina, tak se mimochodem dočkáme na konci července i u nás.

Někteří kritici v čele s Mr. Hladem sice Rakeťáka chválí, ale tři čtvrtiny spokojených recenzí při průměrném hodnocení 6,8 vyloženě blednou ve srovnání s ostatními pixarovkami. Hůře hodnocené jsou na rajčatech akorát Auta a Rebelka. Samotní diváci jsou spokojení podobně, protože dávají (na poměry Pixaru průměrné) Cinemascore A-.

Kde hledat příčiny neúspěchu v kinech? Nepřikládal bych velkou důležitost aféře, kdy kvůli jednomu nevinnému polibku lesbických postav odmítl tucet muslimských zemí povolit premiéru animáku. Stejně tak bych ignoroval statě novinářů v rozpuku okurkové sezóny o nevhodném homosexuálním poselství a tuplem už bych neřešil fundamentální idioty na IMDB, kteří houfně hodnotili film za 1 z 10 ještě před zhlédnutím.

Tím nejpalčivějším problémem je slabounká reklamní kampaň. Z animáku, který někteří přirovnávají k Nolanově Interstellaru, se prostě nepodařilo udělat událost a cílovka pořádně nevěděla, co od návštěvy kina očekávat. Vždyť i Chris Evans musel na twitteru zoufale vysvětlovat, že "jeho" biják není spin-off Toy Story jako takový, ale jedná se o předobraz, na základě jehož začaly fiktivní fabriky později chrlit milovanou hračku. Natěšená děcka se už z podstaty věci nemohla těšit na vděčná camea Woodyho a spol.

Multiplexy tedy nepraskají ve švech, což je nemilé. Počínaje fantasy báchorkou Frčíme dal Pixar sympaticky vale sequelům a znovu začal tvořit originální celovečeráky. Následně byl nucen pozorovat, jak se ambiciózní Duše, pohodová Luca a hřejivá Proměna vyhýbají v půlce světa kinům a kvůli covidu míří v zámoří rovnou na stream. Rakeťák měl být jakýsi kompromis, jenž se sice opře o silnou značku, ale neopustí nově vyšlapanou cestu originálních bijáků. Disney se však nenažral a Pixar dost možná nezůstane celý.

Na úvod jsem tedy přeskočil zlatou pozici, kde oproti předpokladům i druhý víkend setrvávají raptoři, které už potřetí v řadě spolehlivě zastavuje rozpřažený Chris Pratt. Jurský svět: Nadvláda sice tak úplně nedělá čest svému jménu, ale prozatím se mu alespoň v Americe téměř daří kopírovat tržby dvojky. Ta právě trhla očekávaných 58 míčů, celkově má na kontě 249 kulatých a tím pádem v zámoří zamíří někam za 370 milionů.

V ostatních zemích (především v Číně, kde podle posledních zpráv ještě pořád nepadlo kilo) však dinosauři zpomalují o řád rychleji, a celosvětově má Juráč na kontě „teprve“ 622 mega. Skoro až povinná miliarda bude ještě pořádná fuška.

Na výjimečně pozitivní notu se tak naladíme až na bronzové pozici, kde si pro další milionový nášup doplachtil Maverick. Diváky i kritiky unisono milovaný návrat Toma Cruise do kokpitu byl obrovským překvapením už při své čtvrtmiliardové premiéře. Co však druhý Top Gun předvádí v posledních týdnech, to se vymyká zdravému rozumu, protože kromě Spider-Mana tu podobný kasovní nářez nebyl už roky.

USA suše hlásí 44 milionů, což oproti minulému víkendu značí zanedbatelný propad o patnáct procentních bodíků! Omluvte teď moje fanouškovské nadšení, ale kdybyste někomu před pár měsíci řekli, že bude trojka Cruise, Kosinski a Bruckheimer po měsíci v zámořských kinech přepočítávat 466 milionů a v součtu se světovými multiplexy bude na 885 melounech, měli by vás všichni (včetně mě) za blázna. Jenomže ona je to realita a my můžeme směle srovnávat fantastický čtvrtý víkend v kinech s dobovými výsledky Avatara!

Maverick přitom zdaleka nekončí a miliarda dost možná padne už příští víkend. Desítky milionů totiž ještě připlují z pozdní premiéry v Jižní Koreji (Cruise tam milují a očekává se dvacka za první víkend a minimálně páďo celkově). Začíná to vypadat, že až do vánoční nadvlády sequelu Avatara je o tržebním premiantovi jasno.

Jasně, očekávaná pokračování Thora a Black Panthera (pokud ho neodloží) také sní o miliardě, ale Top Gun očividně míří ještě o nějaké to kilo výš. Něco mi říká, že nadšení šéfové Paramountu už moc neřeší, že rozpočet první půlky Mission: Impossible Odplata podle některých zdrojů vystoupal až na závratných 290 míčů. Tom je znovu na vrcholu a Ethan Hunt bude sklízet plody jeho znovunabyté popularity.

Na zbylých místech jsou až na výjimky staří známí. Za zmínku především stojí Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství na bramborové pozici, jenž v zámoří doposud utržil moc hezkých 405 míčů a ve světě je těsně u hranice 950 míčů. Pro miliardu si však marvelovka nedojde, protože už ve středu zamíří mág na Disney+.

Animáky Bobovy Burgery ve filmu a Zlouni trhly milion a nějaké drobné a mnohem spokojenější budou zlodějská zvířátka. V Americe totiž skončí jenom kousek pod stovkou a ve světě jim nechybí mnoho na překonání čtvrtmiliardy.

Everything Everywhere All at Once alias Všechno, všude, najednou se pomalu těší na červencovou distribuční premiéru v naší kotlině a rochní se v překvapivých 65 melounech z Ameriky.

Panství Downton: Nová éra naopak ve svém pokračování nepřesvědčilo a při pohledu na 42 míčů z USA a jenom o chlup vyšší číslo ze zbytku světa bych na návrat snobské rodiny Crawleyových moc nesázel.

Pro úplnost dodávám, že předposlední plac bere Ježek Sonic 2, jenž právě teď celosvětově překonává čtyři kila, a víkendové pořadí uzavírá s pár stovkami tisíc dolarů nezávislý Brian and Charles o podivínském vynálezci.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend si to v amerických kinech na férovku rozdají životopisný Elvis a chválený hororový Černý telefon. Při pohledu na mikroskopické propady Mavericka je však klidně možné, že prvenství urve nezdolný Cruise.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (52)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace