Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nový Jurský svět ovládl i česká kina. Za jak dlouho ho sestřelí druhý Top Gun?


ikona
Thomas
jurský svět 3jurský svět:nadvládakinomaniaktop gun 2top gun:mavericktři tygřitržby
Dinosauři lákají do kin, stíhačky ovšem nepolevují. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Dle očekávání porazil třetí Jurský svět i v našich kinech dosavadního vládce Top Gun, ale nebylo to tak jednoznačné vítězství. 88 tisíc diváků za první víkend je pokles skoro o polovinu oproti dvojce Jurského světa a jen o něco lepší skóre, než měla před sedmi lety „jednička”. Dinosauří mánie se tedy nekoná a od premiérového víkendu se bude s trojkou Jurského světa táhnout už jen srovnávání s předchůdci. První Jurský svět před lety hned dokonce zpětinásobil svůj úvodní víkend, kvalitativně slabší dvojka už ale svůj masivní otvírák 133 tisíc jen ztrojnásobila. Podobný koeficient čekáme vzhledem k ne až tak dobrým recenzím také u tohoto dílu, 300 tisíc by tedy mělo být úplné maximum. 

V celé jurské historii to tak bude druhý nejslabší díl, mánie z devadesátek okolo Jurského parku už je nenávratně pryč. První díl kdysi rozbil kina (1,1 miliónů diváků), Ztracený svět klesl ani ne na půlku (390 tisíc) a pouze Jurský svět 3 na přelomu tisíciletí skromně zakončil svůj běh na 155 tisících. Celou sérii čeká zřejmě delší pauza a opětovný návrat či restart v příštím desetiletí.

To producenti Top Gunu by si rozhodně přáli další díl dříve než 37 let po jedničce. Maverick pokračuje ve své spanilé jízdě, a přestože přišel o první příčku, jeho poklesy jsou stále obdivuhodně malé. Mínus 34 procent znamená, že tu máme dalších 44 tisíc diváků a celkově už 272 tisíc. Tady se rozhodně tak rychle jako u Jurského světa končit nebude a nejpozději přespříští víkend by se pořadí těchto dvou trháků mohlo zase otočit. Tom Cruise si to v pohodě pádí k metě 400 tisíc a pokud se bude tato nostalgická, ale přitom moderním hávem obalená zábava nasazovat masivně i v letních kinech, může myslet i na lepší čísla. Do konce června nebude mít novou přímou konkurenci a pouze letní počasí a čtvrtý Thor mu mohou zkazit radost.

Na bronzovou příčku dosáhla česká komedie Tři tygři, klesá ovšem o více než 50  % a její rychlost se tedy začne po dosažení mety 100 tisíc diváků zpomalovat. Zatím jsme „jen” na dvojnásobku úvodního víkendu. Jeho česká konkurence na tom není o tolik lépe, nebo spíše v porovnáním s dobou od premiéry o tolik hůře. Filmový Vyšehrad bojuje s každotýdenním propadem o třetinu, aktuálně nabral 5,5 tisíce diváků a podle této rovnice mu pokoření mety 600 tisíc diváků zabere ještě pěkných pár týdnů. Novinka minulého týdne, další česká komedie Pánský klub, padla po slabém startu o více než polovinu, aktuálně má tedy pouze 16 tisíc diváků a míří do zapomnění. V číslech už ji brzy zase srovná dvojka Po čem muži touží, která se může aktuálně chlubit překonáním hranice 200 tisíc diváků. To třeba další novinka z předchozího víkendu, koprodukční pohádka Zakletá jeskyně, po dvou týdnech nedala ani 10 tisíc diváků komplet.

Na čtvrté příčce víkendového žebříčku se sice ještě drží druhý Doctor Strange, ale svojí pouť v kinech pomalu končí, protože už za týden a něco se ho dočkají (také) čeští diváci na Disney+. 45 dní od premiéry už má za sebou trojka Fantastických zvířat, po premiéře na HBO Max minulý týden už je na cestě pryč z TOP 20 a finální účet zní zhruba 270 tisíc diváků. I přes premiéru online se zatím křečovitě drží také druhý Ježek Sonic (celkem 323 tisíc) a největší legendou v TOP 20 je už zase návrat Amélie z Montmartru, která po obnovené premiéře krouží už svůj 45. týden ve špičce.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

V nadcházejícím víkendu bude o první příčku bojovat pixarovský animák Rakeťák nebo česká komedie Kdyby radši hořelo, ale vůbec by nebylo překvapením, kdyby první dvě pozice zůstaly stejné jako tento víkend.

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace