Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top Gun sviští za miliardou, Mavericka nezastavil ani mocný Jurský svět


ikona
Cival
chris prattcolin trevorrowdoctor strangejeff goldblumježek sonicjurassic worldjurassic world: dominionjurský světjurský svět: nadvládamarvelmaverickpanství downtonparamountsam neilltom cruisetop guntop gun 2top gun: mavericktržbyzlouni
Jak dopadla bitva dinosaurů se stíhačkami? 

On to snad fakt dokáže! Tom Cruise dál letí jako nejmodernější stíhačka světovými kiny a sbírá miliony tempem, o jakém se snad ani jemu samotnému nesnilo. Ačkoliv ho nový Jurský svět obral o všechny IMAXy doma i ve světě a dinosauří megaflák mu uzmul spoustu pozornosti na trhu i u diváků, dokázal se Maverick udržet vysoko na výsluní. A z druhé příčky v americkém žebříčku zapsat dalších 50 milionů dolarů při ani ne polovičních propadech.

Protože Mavericka nástup nové silné konkurence zcela neochromil ani ve zbytku světa, na kontě Top Gun 2 teď aktuálně svítí už obřích 747 mega. Při vědomí, že v Americe film přisype ještě alespoň 130 milionů a další větší balík by měly v pohodě vynést ostatní kontinenty, zdá se to nevyhnutelné: Top Gun se stane miliardovým hitem a do nástupu Avatara 2 dost možná i nejúspěšnějším filmem roku!  

 

Kvality holt prodávají nejlépe. Nářezovost nového Top Gun se od premiéry šíří nejen díky šeptandě a skvělým recenzím a diváci to umí ocenit tím, že chodí zas a znova, i že vábí další duše do hlediště. Cruiseovi se tak povede husarský kousek, když překoná Doctora Strange (aktuálně na 930 milionech celosvětově a bronzové pozici) a stane se před prázdninami světovou kasovní jedničkou. Takže... bude trojka, Tome?

 

Semlít veškerý ostatní život přitom měl jednoznačně Jurský svět: Nadvláda. Pokračování dvou miliardových velehitů mělo ale handicap v návaznosti na trochu slabší dvojku a hlavně dosti chatrné první ohlasy a recenze, které film chválí leda za velkorysou produkci, triky a blockbusterově oddychové tempo. 

Start Jurského světa je samozřejmě mohutný a stačil za mořem na suverénní první místo za 143 milionů. Ale už na vývoji tržeb z víkendu je cítit, že tady naopak o kdovíjakou trvalku nepůjde a výtěžnost bude o příštích víkendech klesat o poznání svižněji, než u Mavericka nebo u jarní stálice Everything Everywhere All at Once (ta na sedmém místě připočetla další milion a už je díky pomalému střádání na 63 melounech z Ameriky).

 

Jurský svět: Nadvláda musí vydělat co nejvíc peněz hned o prvních víkendech, což se mu solidně dařilo tradičně i ve zbytku světa. Silný globální start za 389 milionů však při sporných kvalitách filmu není jistým nakročením k miliardě a na rozdíl od jedničky (1,67 miliardy) i dvojky (1,3) se na tuhle vysněnou metu výrazně natrápí. I to jasně vypovídá o tom, že na další trilogii ro chce nějaký restart nebo pauzu, každopádně trochu důmyslnější uchopení zase už trochu otřepané látky.

Zbytek žebříčku každopádně moc za pozornost nestojí. Bobovy burgery ve filmu a animovaná stálice Zlouni si připočetli jen po dvou milionech, šesté Panství Downton zapsalo 1,6 milionu a posunulo se na čtyřicítku z Ameriky.

 

Do desítky se těsně vrátila hororová Žhářka podle Stephena Kinga, furt se nepovedlo zahnat Ježka Sonica 2 a tradiční přísun pochutin z indické spižírny zajišťuje tentokrát novinka Ante Sundharaniki.  

Kompletní žebříček tržeb zde

Za týden bude chtít rozbít pokladny pixarovský spin-off Toy Story Rakeťák.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (47)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace