Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. dinosauři aneb který jurský film je nejlepší?


ikona
KarelR
chris prattjursky parkjursky svet
29 let, 6 dinosauřích filmů, 8 redaktorů MovieZone. Které filmy z jurské série nás potěšily a na které bychom raději zapomněli? 

Vítejte u dalšího žebříčku, jehož vyústění vás rozhodně nešokuje – ale nijak mu to neubírá na zajímavosti. Podobně jako u našeho přehledu Batmanů a Spider-Manů totiž nejde jen o to, který biják urval první místo. Cesta napříč jurskými filmy je stejně důležitá jako spielbergovský cíl, tak se pohodlně usaďte a pojďme si vysvětlit, kde má tahle série silná a slabá místa.

6) Jurský svět: Nadvláda

Průměrné hodnocení: 5,5/10 (KarelR 6/10, Mr. Hlad 4/10, dO_od 7/10, Rimsy 5/10)

Šestý film, šestá pozice. Auč. Nadvláda měla být pompézní rozlučkou se dvěma generacemi hrdinů, výsledek se však Prattovu přirovnání "Avengers: Endgame dinosauří série" vůbec nepřiblížil. Naopak se tu naplno projevilo vyčerpání látky a (dost zbytečný?) strach vyzkoušet něco nového. Slibované soužití lidí s dinosaury totiž film skoro neřešil a rozhodl se hodinu a půl přešlapovat na místě, jen aby nakonec vytasil nostalgický miniremake jedničky. Moc toho nespasil ani návrat legendárních postav, takže se vlastně jedná o promarněnou šanci, která navíc přizabije kariéru Colina Trevorrowa. Něco mi říká, že by jeho zrušené deváté Star Wars nebyly peckou, jíž si fanoušci vysnili z pár rozhovorů a concept artů...

5) Jurský svět: Zánik říše

Průměrné hodnocení: 5,6/10 (Cival: 6/10, Imf 6/10, KarelR 7/10, Mr. Hlad 5/10, Spooner 6/10, dO_od 5/10, TedGeorge 5/10)

Zánik říše je podle redakčního hodnocení jen o něco povedenější než Nadvláda – a možná i proto, že se od něj nečekaly zázraky. Prostřední díl nové trilogie nabídl "strašidelný dům s dinosaury", jenže to chvílemi bylo až moc blbé a hlavně dějově slabé. Většina lidí si ani nezvládla zapamatovat, o čem to celé bylo, a kdyby nevznikla ještě mizernější šestka, zůstala by dnem série právě pětka. Jistě, po finanční stránce se všechno vydařilo, 1,3 miliardy dolarů je luxusní úlovek. I přesto však trochu zamrzí, že se ze Spielbergovy klasiky urodilo tolik vyprázdněných sequelů, které nemají daleko k pokračováním Transformers.

4) Jurský park 3

Průměrné hodnocení: 6/10 (Cival: 6/10, Imf 7/10, KarelR 7/10, Mr. Hlad 5/10, Spooner 6/10, dO_od 5/10, TedGeorge 6/10)

U třetího Jurského parku jsme se v redakci shodli na dvou věcech. Zaprvé ho nikdo z nás už dlouho neviděl a zadruhé si ho pamatujeme jako fajn béčko, které se záměrně vyhnulo ambicióznímu příběhu a nabídlo hlavně jednoduchou dinosauří akci. Jurská oddechovka od Joea Johnstona (Jumanji, první Kapitán Amerika) šla do kin 2001, takže naprosto zapadla v nových fenoménech z ranku Harryho Pottera, Pána prstenů, Matrixu nebo prequelových Star Wars. Z dnešního pohledu je ale tahle svižná akční jednohubka (92 minut i s titulky!) prostě lepším filmem než velkolepé a nabubřelé Jurské světy 2 a 3.

3) Ztracený svět: Jurský park

Průměrné hodnocení: 6,3/10 (Cival: 5/10, Imf 6/10, KarelR 6/10, Mr. Hlad 6/10, Spooner 6/10, dO_od 7/10, TedGeorge 8/10)

Jeden z nejhorších filmů Stevena Spielberga je paradoxně v té lepší půlce dinosauřího žebříčku. Holt i když se mistr utnul, nebyla z toho katastrofa, ale jen bolestivě průměrné zklamání. Sám Spielberg několikrát přiznal, že mu sequely moc nejdou a že se jim (s výjimkou Indiana Jonese, jehož točil čistě pro kamaráda George Lucase) vždycky vyhýbal. A je docela škoda, že se nevyhnul i Ztracenému světu, jelikož nám tahle matná podívaná dala jen pár hezkých scén s T-Rexem a... to je asi všechno?

2) Jurský svět

Průměrné hodnocení: 8,3/10 (Cival: 8/10, Imf 9/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 8/10, Spooner 9/10, dO_od 8/10, Rimsy 7/10, TedGeorge 8/10)

Přes 20 let se přemítalo nad tím, zda se vůbec dá natočit skvělé pokračování Jurského parku – a pak nám Colin Trevorrow zázračně ukázal, že ano. Velký návrat dinosaurů patří mezi největší finanční překvapení 21. století, protože opravdu nikdo nečekal, že vydělá skoro 1,7 miliardy dolarů. Mnohem důležitější ale je, že vznikla nabušená blockbusterová podívaná, v níž všechno šlape téměř na jedničku. Sympatičtí hrdinové, nostalgické odbočky, dinosauří řádění... Jurský svět to všechno nabízí v parádním moderním balení, a je zatraceně smutné, že jsou jeho dvě pokračování (ehm, po vzoru Jurského parku) o tolik horší.

1) Jurský park

Průměrné hodnocení: 9,5/10 (Cival: 9/10, Imf 10/10, KarelR 9/10, Mr. Hlad 10/10, Spooner 10/10, dO_od 10/10, Rimsy 8/10, TedGeorge 10/10)

Legenda, milník, ultimátní klasika. U Jurského parku, jenž byl od začátku neochvějným vítězem téhle topky, nejde sypat z rukávu nic jiného než superlativy. Popcornový triumf, který vyvolal globální dinosauří mánii, je totiž majestátní přehlídkou ikonických scén a hlášek, jíž nikdy nedojde dech. Ba co víc, Jurský park má v rukávu trik, jímž se ohání jen ty nejlepší filmy. Podobně jako Rocky nebo Top Gun 2 ve skutečnosti není o napínavých atrakcích, nýbrž o důkladné proměně hlavní postavy. V tomto případě je samozřejmě řeč o bručivém paleontologovi, co se naučí mít rád děti, s čímž... aktuální Nadvláda bohužel nijak nepracuje. Ještě že budeme mít navždy originál, po kterém si člověk může pustit jen čtyřku!

O svůj žebříček s hodnoceními se jako tradičně podělte v diskuzi. Schválně, jestli budou mít všichni první dvě místa stejná.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (42)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace