Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top Gun dál vládne českým kinům. Novinky propadly.


ikona
Thomas
doctor strangekinomaniaktop gun mavericktři tygřitržbyvyšehrad
Ustojí Tom Cruise i nástup dinosaurů?  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Po moc dobrých zprávách z USA a vlastně i z celého světa přicházejí moc dobré zprávy i z domácích kin. Tedy pokud jste fanoušky Toma Cruise. Jeho druhý Top Gun po druhém víkendu od premiéry poklesl v českých kinech jen o 23% a přání se tak stalo otcem myšlenky. Kvalitní recenze a šeptanda zabírají ve velkém a filmu se daří sbírat další desítky tisíc diváků i bez marketingové tlačenky. Už tak povedený start o velikosti cca 90 tisíc diváků pokračuje jen s mírným zpomalením i tento víkend, kdy na Toma a stíhačky bylo zvědavo více než 65 tisíc diváků. Součtem právě pokořil Maverick hranici 200 tisíc diváků a rozhodně se nekončí. Naše původní odhady celkové částky směřovaly někam okolo číslovky 350 tisíc, ale s tímhle tempem může Maverick zamířit ještě výše. Rozhodne se už tento víkend, kdy ho na souboj vyzve další lehce nostalgický závan z minulého tisíciletí. Třetí Jurský svět. Na rozdíl od něj nemá Top Gun v zádech čtyři další filmy a nálepku miliardové franšízy, aktuální sentiment mu ale hodně přeje.

Mezi oběma filmy se bezpochyby rozpoutá souboj nejen o první příčku nadcházejícího víkendu (kde je zcela upřímně Jurský svět naprostým favoritem), ale hlavně o celkovou návštěvnost. Druhý Jurský svět olízl hranici 400 tisíc diváků, na tu teď míří i Maverick a v podobné úrovni se aktuálně pohybují i další letošní hitovky jako Doctor Strange v Mnohovesmíru šílenství (346 tisíc) nebo Ježek Sonic 2 (320 tisíc). Maverick si k nim suverénně razí cestu, tento týden by mu měl stačit, aby překonal menší hitovky jako The Batman (220 tisíc), Uncharted (241 tisíc) a možná i Fantastická zvířata (269 tisíc) a pak už to bude souboj jeden na jednoho. Zatímco Sonic začíná poprvé ztrácet více než Strange a nakonec tedy v překvapivě těsném souboji zřejmě favorita neudolá, Top Gun: Maverick i blížící se Jurský svět 3 po vítězství proti marveláckému hrdinovi prahnou. První pětka letošního roku bude nejpozději do konce června hodně zajímavá a medailové pozice budou dělit minimální rozdíly.

Tedy bavíme se samozřejmě o pozicích číslo 2 a 3, protože letošní jedničkou zatím stále zůstává filmový Vyšehrad, který sice přidává už jen větší tisícovky diváků za víkend, ale jeho drtivý nástup mu stačil vytvořit dostatečný náskok v podobě čísla 573 tisíc. Nové české komedie mu zatím soupeřem nejsou. Tři tygři po sympatickém startu minulý víkend klesají o 51%, což není úplně krásné vysvědčení pro český film, nicméně i tak už má v součtu celých 83 tisíc a může coby laciná produkce hlásit slušný komerční úspěch. Naopak smutný start zažívá další česká komedie Pánský klub, necelých 8 tisíc diváků v premiéře je dalším potvrzením, že diváci už mají podobných snímků dost. Podobně jako v zahraničí i české filmy potřebují být součástí franšízy, letošní tři nejúspěšnější české filmy jsou všechny založeny na předchozí tvorbě (Vyšehrad, Tajemství staré bambitky, Po čem muž touží). A jestli se Tři tygři další víkend osvědčí, pravděpodobně se zařadí na čtvrté místo a tohle pravidlo ještě potvrdí.

Vedle Pánského klubu do TOP 20 pronikly ještě dvě novinky. Koprodukční (jen částečně česká) pohádka Zakletá jeskyně bez většího zájmu přilákala necelých 6 tisíc diváků, tedy skoro stejně jako minulý víkend béčkový animák Ušák Chicky a Zlokřeček. Animovaný výlet do magického realismu nazvaný Kde je Anne Franková s necelou pětistovkou zůstává těsně na konci první dvacítky, tedy tam, kde se letos pravidelně štosují další náročnější snímky pro náročnější publikum. Z nich unikly do středního proudu dle měřítek návštěvnosti pouze vikingské drama Seveřan (celkem 33 tisíc a stále v TOP 20) nebo Nejhorší člověk na světě (24 tisíc).

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

První červnový víkend byl na celkovou návštěvnost podprůměrný, ale následující víkendy do konce června čekáme výrazné změny. Kromě Jurského světa 3 bude o zábavu postaráno i další týden (pixarovský Rakeťák) i týden po něm (česká Prezidentka) a školní rok uzavřou dlouho odkládání Mimoni 2. A prázdniny otevře čtvrtý Thor. Máme se na co těšit. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace