Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Druhý Top Gun rozdrtil česká kina, bodovali i Tři tygři


ikona
Thomas
doctor strange 2kinomaniaktom cruisetop guntop gun 2top gun: mavericktři tygřitržby
V českých kinech je zase o něco veseleji.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Filmový svět se aktuálně veze na návratu Toma Cruise v pokračování Top Gunu. Kritici a lidé se shodnou, že kvalitou i tržbami překonává očekávání a zcela upřímně se mu fandí, aby to jako velkofilm staršího střihu natřel moderním bijákům. Takže můžu potvrdit, že česká návštěvnost za první víkend se na trendu veze taky a její český komentář jí bude také upřímně fandit.

Za první víkend tu máme moc pěkných 89 tisíc diváků (plus dalších 13 tisíc z předpremiér), což jen těsně nestačilo na TOP 5 nejlepších startů letošního roku, jimž pořád vévodí české hitovky typu Vyšehrad nebo hollywoodské bijáky jako Doctor Strange se skóre 150 tisíc diváků plus. Nicméně je to start, který strčí v pohodě do kapsy zvučná jména jako Uncharted nebo nový Batman a tím i naznačuje, na jaká celková čísla letos nový Top Gun u nás může dolétnout. 

Protože se dá čekat díky dobrým recenzím přirozené doporučování mezi lidmi, koeficient prvního víkendu by měl být nejméně 3. Tudíž míříme minimálně k hranici 300 tisíc, mimochodem podobně úspěšný a podobně doporučovaný Sonic 2 si aktuálně připisuje 310 tisíc diváků. A Sonic zdaleka nekončí, nicméně tam je to dané i velmi slabou dětskou konkurencí. Takový luxus Top Gun mít nebude, už za dva týdny se do něj budou chtít zakousnout dinosauři z Jurského světa.

Ještě několik porovnání – první Top Gun u nás po revoluci víceméně prosvištěl (však ho už všichni viděli předtím na VHSkách), takže pojďme čísla Mavericka porovnat především s tím, jak si poslední dvě desetiletí vede Tom Cruise. Top Gun: Maverick je jeho suverénně nejlepší jeho český start a víkendová čísla Mavericka v pohodě stačí strčit do kapsy celkové výsledky hned dvou třetin jeho filmů v českých kinech. Divácké i tržební prvenství v samostatné české historii (miliónovou návštěvnost Rain Mana v roce 1990 necháme spát) zatím drží Válka světů, metu 256 tisíc diváků by ale Maverick s aktuální formou měl sestřelit bez problémů. Nejčerstvějším výsledkem je Mission: Impossible - Fallout (start 39 tisíc, celkem 144 tisíc diváků) a při pohledu na většinu filmů z jeho poslední doby je vidět, že dokáže své české starty pravidelně násobit až čtyřikrát. Tom Cruise u nás tedy nemá efekt komiksových filmů (rychlý nástup, rychlý pád), naopak s časem jeho síla roste. Nebylo by tedy tak velké překvapení, kdyby Top Gun: Maverick dal klidně i těch 350 tisíc diváků a vyzval na přímý souboj Doctora Strange, který startoval s čísly o polovinu větší.

Na víkendovém nebi létal ale ještě jeden hit, a to česká novinka Tři Tygři ve filmu: JACKPOT. Ostravská improvizační skupina to dotáhla z YouTube až do českých kin a připisuje si solidní start 45 tisíc diváků. Z hlediska cílovky mu je soupeřem vlastně jen filmový Vyšehrad, pro získání alespoň části jeho diváků musí Tři Tygři v dalších týdnech spoléhat hlavně na sílu svých YouTube fanoušků. Šeptanda jim moc nepomůže, recenze kritiků jsou zatím neúprosné, a to je vždy znamení, že trvanlivost takového filmu v TOP 20 nebývá nejvyšší. Každopádně pokud nepočítáme již zmíněný Vyšehrad (aktuálně 562 tisíc a opět musíme snížit odhady na celkové číslo na nějakých 600 tisíc plus), v otvíráku jsou to sumy, které Třem tygrům musí průměrná česká čistě komediální komerce jen závidět. Pouze v kombinaci s romantikou se zatím drží tvrdit tempo, ale aktuální propady dvojky Po čem ženy touží, která po měsíci zatím jen zdvojapůlnásobila svůj pěkný start, svědčí, že už ani české filmy nemají tak vytrvalé publikum.

Ve zbytku žebříčku si zatím dokázal Doctor Strange zachovat tvář a udržet odstup od Ježka Sonica, který mu v celkových číslech pořád dupe na paty. Strange už je jen kousek (328 tisíc) od překonání Avengers: Age of Ultron, nicméně do TOP 5 Marvel Cinematic Universe filmů v českých kinech to už je daleko. A vzhledem k blížící se premiéře Thora to ani zřejmě nebude nejlepší Marvel zářez letos. Sonic stejně jako další dětské filmy děkuje ošklivé neděli, která přitáhla do kin menší diváky, mezivíkendového nárůstu se dočkaly také ZlouniProměnaTajemství staré bambitky 2 či Myši patři do nebe, štěstí zkouší v předpremiéře také nový německý animák Náměsíčnici. Poslední premiérou týdne byl dokument Chinaski: Každej ví kulový, zhruba tisícovka diváků a 12. místo.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Příští týden se očekává klidnější tempo, proti Top Gunu a Třem Tygrům půjde zase další nová česká „romantická” komedie Pánský klub a také koprodukční pohádka Zakletá jeskyně. Zajímavější souboje čekáme až další víkend s třetím Jurským světem.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace