Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Doctor Strange na miliardu nedosáhne, Panství Downton nepropadlo


ikona
TedGeorge
a24alex garlanddoctor strangeDoctor Strange v mnohovesmíru šílenstvídownton abbeyfantastická zvířatafirestarterježek sonicmarvelmenmultiversepanství downtonseveřansonicthe bad guysthe northmantržbyžhářkazlouniztracené město
Pár dní před očekávanou premiérou pokračování Top Gunu se znovu nejvíc chodilo na marvelovku. 

Ještě než do IMAXů a menších sálů přiletí Tom Cruise v efosmnáctce jako nezdolatelný Maverick, musela vzít kina v Americe zavděk dvěma ne zrovna vzrušujícími novinkami, z nichž pouze pokračování Panství Downton s podtitulem Nová éra vyloženě nepropadlo. Crawleyovi a jejich věrné služebnictvo zvládli vytěžit z 3 800 kin v USA šestnáct míčů, což sice stačilo na druhé místo v žebříčku, ale je to na první pohled slabota, podtrhnutá chabými výsledky ze zbytku světa.

Přímé srovnání tržeb jedničky a právě startující dvojky hovoří jasně: Zatímco první díl otevřel v Americe s 31milionovou jistotou, dvojka je na polovičce. Nemluvě o globálních výnosech, protože před třemi lety utržili snobští britští aristokraté překvapivých 192 míčů a sequel bude při pohledu na nic moc čísla (u nás přišlo do kin prachbídných 5500 lidí!) ještě rád za kilo. Jenomže studio Focus Features podle všechno stejně příliš nesmutní a my se dost možná dočkáme dalšího dílu. Jak je to možné?

Předně je třeba si uvědomit, že první filmové Panství bylo jako blesk z čistého nebe. S rozpočtem, jaký měly dvě standardní seriálové epizody (původně se uvádělo 13 melounů, Deadline dnes tvrdí 20), nalákalo do kin násobně víc diváků, než očekávali i ti největší optimisté. A v účetních závěrkách prý vykázalo fantastický profit 80 mega. Rozmáchlejší a během covidu točená Nová éra sice podle Variety koštovala 40 míčů, ale vyčůrané studio jistě časem nabídne snímek nějakému řádně cálujícímu streamu a tím pádem si znovu zajistí plusové dolary.

Na první pohled nízký americký otvírák navíc nabývá sympatičtějších kontur při pohledu na věkové složení zámořských diváků. Skoro polovina byla starší 55 let (více než dvě třetiny byly ženy), což je v posledních letech u dvouciferného otvíráku naprosto výjimečné. Starší diváci do multiplexů během covidu prostě nechodí a fakt, že biják designovaný na míru právě této věkové skupině v kinech nepropadl, je třeba kvitovat s povděkem.

Prvenství samozřejmě obhájil Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a minimálně v Americe jsme se konečně dočkali snesitelných poklesů. Necelých 32 míčů značí propad o polovinu a s aktuálními 340 melouny se marvelovka bude tlačit ke čtyřem kilům. Ve světě však komiksový mág brzdí o poznání rychleji a teprve po třech víkendech v kinech se mu o chlup povedlo přelézt přes osm kil. Kdepak, miliarda je podle mě mrtvá.

Prémiové sály si už za pár dní začne uzurpovat Top Gun a tím pádem je nasnadě očekávat konec tržební pouti Strange někde u hranice 950 melounů. Ve srovnání s ostatními blockbustery z posledních let se sice jedná o skoro až zázračné vzedmutí a gigantický profit pro Disneyho, Feigeho a další zainteresované šťastlivce, ale stejně ve mně hlodá červík pochybnosti, jestli po spider-manovském předskokanovi neměl Doctor přece jenom zazářit ještě víc. Holt měli natočit lepší film.

Bronz kradou staří známí Zlouni. Povedený animák chytil po 24milionovém entrée v amerických kinech druhou mízu a s mikroskopickým poklesem o třináct procent je v USA jenom pár set tisíc babek od 75 milionů dolarů. Přidejte si dalších 107 míčů ze zbytku světa (v Číně už padlo 25 mega) a dojde vám, že animák s vlkem, hadem, tarantulí, žralokem a piraní se časem rozhodně v nějaké podobě vrátí. Uvidíme, jestli i do kin.

Bramboru kutá dvojka Ježka Sonica, jež napodobuje zanedbatelné poklesy Zlounů a v Americe právě profrčela kolem 180milionové hranice. Na dvě kila její chvályhodná výdrž sice stačit nebude, ale při pohledu na podobně tučné numero svítící u tržeb ze zbytku světa je nasnadě očekávat trojku. Tipuji, že navzdory důchodovým plánům Jima Carreyho je ježura do tří let zpět.

Až s pátým místem se musel spokojit Alex Garland, jenž se čtyři roky po (podle mě výborné) sci-fi Anihilace a pozoruhodném seriálu Devs připomenul mindfuckem Men. No, vydělat z 2 200 kin jenom 3,3 mega je provar i na poměry známých střelců z A24. Tvůrce Ex Machina se od sympatického a neustále čerstvého hollywoodského studia sice dočkal tvůrčí svobody a překvapivě širokého nasazení do kin, ale diváci řekli jasné ne.

Což o to, kritiky a publikum rozděloval už zmiňovaný výlet Natalie Portman do území okupovaného emzáky, ale v jejím případě lidé udělili relativně běžné Cinemascore C. Psychologický horor Men od nich však dostal tragické D+, což s trochou nadsázky znamená, že zhrzení návštěvníci multiplexů biják nejenom nedoporučují, ale aktivně varují přátele před případnou koupí vstupenky. V kinech tedy mluvíme o průšvihu, ale já se přiznám, že mě při čtení četných hejtů snímek zajímá snad ještě víc.

Šesté místo však studiu Garlandův průšvih více než vyvažuje. Everything Everywhere All at Once se u nás oficiálně dočkáme až při příležitosti filmového festivalu v Karlových Varech, ale v zámoří se na "nezávislý Matrix" chodí už více než dva měsíce. Právě reportovaných 52 míčů znamená, že Adam Sandler a jeho úspěšný a chválený Drahokam v Americe padnul a sci-fi s Michelle Yeoh je v USA historicky nejúspěšnějším flákem A24. Kudos.

Na zbylých čtyřech místech stojí za zmínku především Ztracené město na deváté pozici, které je už jenom pár set tisíc dolarů vzdálené od amerického kila a Paramount bude s výkonem dobrodružné komedie jistě velmi spokojený. Kdo ví, jestli se za pár let Sandra Bullock s Channingem Tatumem do kin nevrátí. Pokud ano, poprosil bych o výměnu scenáristů.

Třetí Fantastická zvířata, Žhářka a Seveřan jsou trojice propadáků, které ukončují víkendovou topku. Rozebírali jsme je všechny už v minulosti, takže vám na závěr postačí vědět, že Jude Law alias Brumbál nepřekoná v Americe ani kilo, Zac Efron v adaptaci románu Stephena Kinga musí doufat, že film posune do černých čísel souběžná streamovací premiéra, a těžkotonážního Seveřana Skarsgårda bude utěšovat alespoň spokojenost drtivé většiny kritiků.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Co nás čeká příští víkend? Druhá projekce Top Gunu, protože vy jistě zamíříte na Mavericka už v úterý na předpremiéru. Vysoké předprodeje naznačují, že se studiu a produkujícímu Cruisovi nekonečné odklady a sveřepé trvání na exkluzivní kinopremiéře setsakra vyplatí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace