Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Doctor Strange dál vládne českým kinům. Diváci z nich ale mizí


ikona
Thomas
doctor strangedoctor strange 2fantastická zvířataježek sonic 2kinomaniakláska hory přenášípo čem muži touží 2promlčenotržbyvyšehrad
Česká kina opět doplácí na vedro a hokej. Jak se daří Strangeovi a Lavimu? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Ospalejší polovina května, kterou symbolizuje krásné počasí, hokejové mistrovství, finále fotbalové ligy či koncert Rammsteinů, se dle předpokladů musela spokojit jen s několika menšími novinkami. Že uplynulý víkend bude bojovat s poklesem Doctor Strange, bylo jasné už několik měsíců, teď šlo jen o to, jak moc velký pokles to bude. 56 tisíc diváků a pokles 62 % je o něco horší číslo, než by si tvůrci přáli, ale vzhledem k ne úplně nadšeným recenzím a velmi podobným číslům z USA to není úplně překvapivý sešup. 

 

Srovnatelně stejně dobří Captain Marvel či Thor: Ragnarok měli po premiéře pokles 2. víkend „jen” v průměru 50 %, což napovídá, že druhý Doctor Strange jejich celková čísla nedožene a bude zřejmě rád za překročení hranice 400 tisíc diváků. Zatím to je 252 tisíc úhrnem, Doctor Strange 2 si tak mohl připsat pokoření tržeb prvního dílu, Black Widow či Občanské války. Jeho nejbližší výzvou bude cca 340 tisíc diváků u druhých Avengers, pak už se budou zřejmě sčítat jen drobky.

Velmi líné tempo si aktuálně nastavil také filmový Vyšehrad, který přidává jen cca 21 tisíc a celkově čerstvě překročil hranici 500 tisíc diváků. Tím pádem se překonání hranice 700 tisíc odsouvá z května na červen a jestli to takhle půjde s poklesy a počasím dále, bude to tedy ještě hodně bolet. Přitom na silnou konkurenci si stěžovat nemůže, česká novinka Ženy a život zahučela v propadlišti a za první víkend si připisuje pouhých 5,5 tisíce diváků. Je to tedy podobně ošklivý start jako Láska hory přenáší, která po slabém startu minulý víkend přináší ještě horší druhý víkend s propadem o 80 % a příští víkend už možná v TOP 20 ani nebude. Vzhledem k tomu, že v TOP 20 jsou tematicky podobné kousky jako Po čem muži touží 2 (celkem 175 tisíc) či Známí neznámí (132 tisíc), potvrzuje se, že ještě donedávna nezpochybnitelná síla české „romantické” komedie slábne. Ty nejsilnější výtvory dosáhnou nově jen nad průměr a ty nejslabší jsou zralí na odstřel už při uvedení. Šance pro české streamovací platformy a online premiéry?

Pšenka nekvetla ani další novince, béčkovému animáku Ušák Chicky a Zlokřeček, jenž startuje až na šestém místě s necelými pěti tisíci diváky. Korunu dětských filmů stále pevně drží v rukou druhý Ježek Sonic, který už pokukuje po hranici 300 tisíc diváků. V Bradavicích i v ústředí Warnerů u producentů Fantastických zvířat, panuje dosti ponurá nálada, protože na tohle jinak zajímavé číslo si třetí díl spin-offu Harry Pottera nesáhne ani náhodou. První dva díly přitom sahaly po půl milionu. Nenáročné prcky ještě několik týdnů od premiéry stále baví Zlouni a pixarovská Proměna. Přidávají se sice jen větší stovky či malé tisíce, ale evidentně se dobré recenze stále mezi dětmi ve školkách a školách šíří stejně úspěšně jako aktuální rýmičky. Chodí se dokonce ještě i na druhou Bambitku, která se drží v TOP 20 už pěkných 15 týdnů.

Když pomineme pro české diváky zbytečnou novou verzi kingovské klasiky Žhářka (slabý start pouze s cca 1700 diváky), zbytek žebříčku byl slušnou vybíjenou mezi filmy pro náročnější publikum. Na 10. příčce nová francouzská komedie Film roku, na 14. pozici nový český dokument o Pražském výběru, na 17. místě nová dánská komedie Divoch a TOP 20 potom uzavírá předpremiéra dokumentu Mára jde nebe. Diváci se počítají v malých stovkách, občas přelezou tisícovku a mají tendence útočit na starší kousky jako Seveřan či Promlčeno. V následujících týdnech to pro náročnějšího diváka bude stejně bohaté a pro distributora náročnějších filmů stejně bolestivé, tak uvidíme, zda se to vyvine v nějakou systémovější změnu.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Nadcházející víkend bude ještě méně výrazný než ten uplynulý a jedinou šanci na nějaké skóre má pokračování francouzské taškařice Co jsme komu všichni udělali? Jinak čekejme u provozovatelů multikin toužebné čekání na déšť a na nový Top Gun. Podle oficiálních údajů od Unie filmových distributorů se duben uzavřel s číslem 1,7 miliónů prodaných vstupenek, což z něj činí nejsilnější měsíc od startu pandemie. Nicméně o pravé oživení se zatím nejedná, čísla za leden až duben řadí rok 2022 někam na úroveň roku 2015, zatím rekordní rok 2019 byl v průběžných číslech za první třetinu roku zhruba o 50 % lepší.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace