Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Marvel slaví další triumf: Doctor Strange 2 bude miliardovým megahitem


ikona
Cival
benedict cumberbatchdoctor strangedoctor strange 2Doctor Strange v mnohovesmíru šílenstvíelizabeth olsenfantastická zvířatafather stuježek sonicmarvelmemorymultiversesam raimiscarlet witchseveřansonicthe bad guysthe northmantržbyzlouni
Jak moc se povede Doctoru Strangeovi napodobit multiverzového Spider-Mana? 

Marvelovskému šéfproducentovi Kevinu Feigemu se jeho plány dál skvěle daří. Znovu navázal na origin postavy velkorysejším druhým dílem, pevněji propojeným s univerzem dalších postav ze světa Avengers, po veleúspěšném Spider-Manovi avizoval ještě větší průzkum možností mnohovesmírů a podprahově nalákal na blyštivá camea - a diváci se ani tentokrát nenechali dvakrát pobízet. Multiplexy vzaly znovu útokem hordy fanoušků a zřetelně se to projevilo na monstrózním otvíráku.

 

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství si už během předpremiér a čtvrtečních previews připsal 35 mega, díky čemuž se za pátek zapsalo do tabulek mohutných 90 milionů dolarů - sedmý nejvyšší první den historie. Přes víkend přitom nová marvelovka příliš nepolevila a výsledkem je fenomenální start za 185 milionů dolarů a nástup hned za deset největších blookbusterových odpichů historie - v kterémžto žebříčku je mimochodem polovina marvelovek a jediným snímkem, v němž nemá prsty studio Disney, je zde Jurský svět (Spider-Man od Sony je vlastně taky marvelovkou).

 

Hegemonie komiksového giganta i mocného studia orientovaného na popcornovky pro celou rodinu je tedy enormní a v rámci covidového dojezdu je ještě výraznější. Blockbustery se totiž prosazují čím dál složitěji a hladina jejich výtěžnosti výrazně kolísá, nebo přímo klesá - a marvelovky, pokud stojí na zavedených postavách, jsou v tomto směru jednou z mála jistot, protože vábí mnohonásobně větší davy než ostatní filmy z nabídky.

Fascinující přitom je, že i když Doctor Strange ani Scarlet Witch nepatří mezi ty úplně nejoblíbenější postavy z Avengers, už jen jejich spojení dokáže ukout absolutní megahit. Co teprve až si daji noví Iron Man a Wolverine dostaveníčko třeba s Thorem a Spider-Manem? To se zas bude útočit na dvě miliardy z kin... Takhle se pojede „jen“ přes miliardu dolarů, k níž se Doctor Strange odpíchne z celosvětových 450 milionů za první víkend! Ano, nástup nové marvelovky je parádní ve všech teritoriích a na bankovním kontě se to projeví.

 

A i když z Doctora Strange 2 asi nebude trvalka jako ze Spider-Mana, protože reakce jsou přeci jen trochu rozštěpenější a nadšené hlasy doplňují i výrazně vlaženější reakce (viz celá naše redakce za 6/10), výsledná cifra by měla být velmi působivá. I navzdory tomu, že ji nebude šponovat extatická šeptanda, menší počet diváků bude chodit opakovaně a poklesy mezi víkendy se tedy dají čekat trochu strmější - ale pochopitelně ne třeba jako u Morbiuse, který pro srovnání nastřádal za celou svou pouť světovými kiny míň peněz (163 mega) než Doctor Strange jen za první americký víkend. Holt takovéhle srágory ani visačka se znakem Marvelu nezachrání...

Všechny ostatní tituly samozřejmě zapisují jen směšné drobné v porovnání se Strangem. Nejlíp se vedlo animáku Zlouni, který z pozice kresleného outsidera dál trpělivě sbírá dolary - tentokrát připočetl 9,7 milionů a posunul se tím k šedesátce z Ameriky a stopáďu celosvětově. Potenciál na nějaká pokračování tu rozhodně je.

 

Další pokračování by si naopak měl jednoznačně zajistit Ježek Sonic, jehož ne-zas-tak-drahý sequel překonává výnosy oblíbené jedničky se skoro 340 miliony dolarů. Čirou radost nám ale musí dělat hlavně trvalý zájem o extaticky hodnocenou akční fantasy Everything Everywhere All at Once, která se díky své vytrvalosti už posunula nad čtyřicítku jen z Ameriky. Kvalita umí prodat, ne že ne, a je fajn, že i sofistikovanější a autorsky vypiplanější pohled na mnohovesmír se může ekonomicky prosadit. 

Naopak velmi směšně až tragikomicky působí vedle Doctora Strange podobně nákladný a velkoryse trikový projekt Warnerů: poslední Fantastická zvířata. Hanebná megaprodukce režiséra Davida Yatese se v Americe nepřenese ani přes psychologickou hranici sto milionů dolarů, což je naprosté fiasko, a i když zbytek světa film vytáhl už na 363 milionů dolarů, čtyřku a pětku ve stejném setupu, myslím, fakt neuvidíme. 

 

V druhé půlce žebříčku už jen pár milionů přisypávají prodělečný Seveřan (celosvětově jen pade), úspěšná hvězdná oddychovka Ztracené město (už globálních 155 melounů) a kasovně zcela vyšumělé tituly Father Stu s Gibsonem a Wahlbergem, Neesonův akčňák Memory a The Unbearable Weight of Massive Talent o Nicu Cageovi.

Kompletní žebříček tržeb tady

Za týden se zkusí Marvelu postavit horor Firestarter, výrazný vzdor ale opravdu nečekejme. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace