Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sonic 2 zdrtil americká kina a těší se na Brumbála. Bay vyhořel


ikona
Cival
animebatmanEverything Everywhere All at Oncejared letoježek sonicjim carreykomiksmarvelmichelle yeohmorbiussonicsonic 2sonyspider-man: bez domovathe batmanthe lost citytom hollandtržbyunchartedwarner bros.xztracené město
Vyšlápne si hit studia Paramount i na nová Fantastická zvířata? 

Duben by měl být pro kinaře hodně fajn, navzdory náletům slunečného počasí. Zatímco u nás se chystá rozmetat multiplexy polodementní sígr Lavi z Vyšehradu, světová kina zachrání Ježek Sonic. Pokračování poslední velké hitovky před nástupem covidové pandemie přichází na jejím konci (snad?) a že to bude ekonomicky velmi silný comeback naznačovaly nejen optimistické predikce, ale i vědomí, jak moc se rodinkám a dětem líbila jednička. A jak nekompromisně se dvojka dle trailerů chystala přitvrdit.

 

Přesto je úspěch Sonica ještě o level větší, než se předpokládalo. Videoherní ďáblík vlítl do amerických kin s ještě větší razancí než do těch českých (kde taky všechno zválcoval) a jen za pátek si připsal 26 mega. To ho nakoplo k otvíracímu víkendu za 71 mega, což je číslo po všech stránkách parádní.

 

První Sonic byl totiž ukázkovou trvalkou a jeho solidní kvality naznačují, že by mohl v kinech dlouho vydržet i tentokrát, kdy na něj přitom spousta diváků naběhla jako na zavedenou značku hned o prvním víkendu. Sonic má před sebou prodloužený velikonoční víkend a chabou konkurenci, takže by měl atakovat čtvrtmiliardu jen ze Severní Ameriky, ale klidně by mohl zamířit i výš. Reakce na něj jsou fajn - víc než průměrné recenze amerických kritiků o tom vypovídá 7,1/10 na IMDb a 73% na ČSFD - a o tenhle žánr rodinné výplachovky je zájem vždy a všude.

Bylo by hodně zábavné a extra ponižující, kdyby si Sonic za týden vyšlápl na Fantastická zvířata, ale nepředbíhejme, třeba se potterofilové sešikují a odrazí nájezd superrychlého ježury. V Paramountu si každopádně mnou ruce a tuší, že letos prožijí jednu z nejúspěšnějších sezón za poslední roky, a při pohledu na výnosy téhle oddchovky s rozpočtem okolo 90 milionů musí nepochybně připravovat Sonica 3 pro uvedení na jaře 2024. Bude to chtít sice tučný šek pro promptní zrušení Carreyho ohlašovaného důchodu, rozhodně bych si ale vsadil na brzký návrat nejen roztomilých chlupáčů, ale i zavilého padoucha Robotnika.

 

Nejen na moviezoňácké diskuzi se objevilo několik přirovnání, že Paramount natolik přitápí pod Sonicovým měřítkem, až se mu z něj daří dělat nové Transformers. Takové poznámky se musí hodně špatně poslouchat hlavně Michaelu Bayovi, jehož akční Ambulance vyhořela na všech trzích světa a teď zvládla prošumět i v amerických kinech.

Recenzenti látce sice docela fandí a řadí ji mezi nejlepší Bayovy filmy, ale to se pozná, že neholdují akci tak jako my, nebo divácké masy. S diváky se každopádně Ambulance těžce minula a z mohutného nasazení do 3412 kin vytěžila jen hanebných osm milionů. Jinak řečeno, sály zůstaly prázdné. Bay má jediné štěstí, že film pořídil za nějaké čtyři pětky, s větším rozpočtem by si totiž připsal jeden z největších propadáků roku. Takhle jde jen o bezvýznamný projekt, který prostě nikoho moc nezaujal. Éra tohohle marnotratného režiséra se zjevně chýlí ke konci, když se nechytl ani na Netflixu, ani se skromnějším akčním thrillerem...

 

Nad Bayovu novinku s Gyllenhaalem a lepou Eizou Gonzalez se tedy vecpal i těžce nedopečený Morbius. Místy vyloženě směšná marvelovka od Sony má ohromné štěstí, že hlad po nových komiksových hrdinech trvá, jinak by šlo o kolosální průšvih. Razantní propad tržeb o 74% (!) a pouhých čerstvých deset mega posunulo film na 57 milionů z Ameriky, kde zjevně nepadne ani 75 melounů. Morbius má štěstí v nízkém rozpočtu a trochu větším zájmu ve zbytku světa, i tak ale Letův hrdina zjevně nikdy další sólovku nedostane. Na rozdíl od mnohem oblíbenějšího Venoma.

Naopak jako solidní držák se profiluje Ztracené město, které kleslo jen o 38% a zapsalo dalších devět mega. Z průběžných 68 milionů se bude v Americe tlačit přes devadesát milionů a u Paramountů se modlí, aby podobný zajem nahlásily i regiony na druhé straně Atlantského oceánu.   

 

Batman se tak musel tentokrát spokojit s pátou pozicí a dalšími šesti miliony. To podstatné už si nahrabal, teď se netopýří hrdina posunul na 359 mega z Ameriky a 735 celosvětově. Warneři můžou v klidu chystat dvojku, která by - pokud covid znovu neudeří a Matt Reeves bude trochu soudnější a nevytáhne další tříhodinový flák - měla už skolit miliardu.

Na šestce nás lehce mrzí start akční fantasy/sci-fi šílenosti Everything Everywhere All at Once, který vynesl jen šest mega. Na poměry jednoho z nejchválenějších filmů roku je to hrozně málo, ale je jasné, že na bizarně zběsilý film o asijské paní v letech (Michelle Yeoh) se nebudou stát v Americe fronty. Nezbývá než doufat, že lahůdka od A24 nezapadne a někdo odvážný ji přinese i do českých kin. 

Na sedmičce dál bojuje Uncharted, které se posunulo už na 383 milionů. Solidní. Do desítky se pak vešly ještě s víkendovými výnosy mezi osmi sty tisíci a půlmilionem hitová anime Jujutsu Kaisen 0: The Movie, bezmála dvoumiliardový megahit Spider-Man: Bez domova a indický úspěšný import RRR

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden vyzvou Sonica už zmíněná Fantastická zvířata. Jejich startovní výnosy jsou na nuzných 58 milionech, tedy na polovině dvojky po entrée na srovnatelné trhy. Warnery tedy nejspíš čeká dosti nepříjemný zážitek... 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace