Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nadvláda komiksů pokračuje: Morbius vysál americké peněženky


ikona
Cival
animebatmanchanning tatumchris pineEverything Everywhere All at Oncejared letokomiksmarvelmichelle yeohmorbiuspessonyspider-man: bez domovathe batmanthe lost citytom hollandtržbyunchartedwarner bros.xztracené město
Jak moc uspěla komiksárna s Jaredem Leto? 

Síla komiksových látek je prostě nenapodobitelná. Jen v tomhle žánru – a možná ještě v rámci adaptací romantických bestsellerů pro puberťačky – se může stát, že ani mizerné reakce prvních diváků a drtivé kritiky nesrazí tržby ke dnu. Minimálně první víkend...

V Sony si můžou mnout ruce, že ani další jejich antihrdinský origin nepropadl. Přitom se několikrát překládala jeho premiéra a o chabých kvalitách se špitá už dlouhé měsíce. Jenže diváci jsou po nových komiksárnách stále lační.

 

Morbius tak sice posbíral jen 17% pozitivních recenzí při katastrofálním ratingu 3,8 z 10 a na filmových databázích střádá mezi áčkovými komiksárnami jedny z nejhorších hodnocení historie, přesto zvládl jasně opanovat kasovní žebříček a utržit na úvod 39 milionů z amerických kin. Jasně, příští týdny půjdou jeho výnosy strmě dolů, kasovní karambol se studiu Sony ale podařilo odvrátit.

 

Přesto se člověk musí chytat za hlavu. Je totiž očividné že i jen lehce nadprůměrný film by kinařům a studiu přihrál tučný balík dolarů a že tu klidně mohlo být zaděláno na bezmála venomovský úspěch (dvojka Venoma stála taky za starou bačkoru, pro svoji mladou nenáročnou cílovku ale byla o poznání zábavnější – a Hardy je rozhodně větší tahoun než Jared Leto).

Zatraceně moc bolí i celkový pohled na to, jak zoufale Sony s komiksovými ikonami ze stránek papírových sešitů zachází – jak mizerné výsledné filmy jejich snaha přináší.

Morbius navíc ze zbytku světa vytěžil dalších 44 milionů a díky tomu je jeho globální start za 84 mega až neadekvátně silný. Zvlášť když zvážíme relativně skromný pětasedmdesátimilionový rozpočet. I když půjdou tržby rychle dolů a nejspíš se zastaví okolo dvou stovek, Sony na tomhle projektu tratit nebude. Rozhodně se ale nepustí do Morbia 2 a krvežíznivého chlápka nejspíš znovu vypustí na světlo až v týmovce Sinister Six. A pro ni je odbytí tohohle originu cenným vkladem. Promarněný potenciál téhle látky a plýtvání časem i penězi diváků ale bolí. 

 

Na druhou příčku klesla dobrodružná oddychovka Ztracené město: Přisypala necelých patnáct mega, ale pokles o 51% téhle hvězdné sešlosti kdovíjak dlouhou výdrž neslibuje. Film má nicméně z Ameriky na kontě docela sympatických 54 mega – pokud by zabralo i ve zbytku světa, pak by ve studiu Paramount juchali.

Na bronzové příčce se stále daří novému Batmanovi. Jeho temnota vycinkala z peněženek diváků už 710 milionů a ještě se nekončí. Na sklonku doby covidové jde o velmi solidní počin, ostatně letošním tabulkám vévodí po prvním čtvrtletí právě pátrající Bruce Wayne s ohromným, skoro půlmiliardovým náskokem.

 

Brambory loupe i po dvou měsících v distribuci Uncharted, u kterého netrpělivě čekáme na oznámení dvojky. V Sony si ale pokračování dobrodružného hitu budou domlouvat u Toma Hollanda nejspíš zároveň s novým Spider-Manem – a proti eskapádám Petera Parkera je Uncharted přeci jen látkou druhého sledu, 138 melounům z Ameriky a 373 celosvětově navzdory.

Na pětce dál udivuje anime Jujutsu Kaisen 0: The Movie. Tahle manga se může klidně dostat do výročního článku o největších komerčních překvapeních sezóny, protože z Ameriky vytěžila už skoro třicet mega a celosvětově eviduje stopáďo. Imponující práce.

 

Tituly na šesté až osmé pozici si připsaly jen okolo půldruhého milionu: Indická hitovka RRR spadla o extrémních 83%, jejích jedenáct mega (a hodnocení na IMDb 9 hvězd z 10!) je ale stále šokujících. Spider-Man se posunul už na 1,89 miliardy celosvětově. A Tatumův Pes utržil šedesát mega jen z Ameriky, což mu bohatě stačí k zaplacení sebe sama.

Desítku pak uzavírají dvě famózně hodnocené pecky od náročných nezávisláků z A24. Zatímco chválený vidlácký horor X už kiny fakticky prošuměl, prý brilantní akční fantasy Everything Everywhere All at Once si může ještě týden hýčkat naději, protože do plné distribuce vstoupí až za týden - a teď si připsala solidní milion z 38 kin. Představa, že na film přijdou příští víkend významné davy, mi ale přijde veskrze naivní.

 

Mimochodem Pineův pokus o bourneovku The Contractor pohřbily velmi slabé recenze, a i proto utržil ze 489 kin pouhý půlmilion dolarů. Smůla.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zabojuje v kinech už zmíněné Everything Everywhere All at Once s Michelle Yeoh a Bayův celosvětově neúspěšný akčňák Ambulance. Oba tituly ale nejspíš brutálně rozemele dvojka Ježka Sonica.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace