Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Holland díky Uncharted znovu dobyl Ameriku, Tatum boduje se Psem


ikona
Cival
channing tatumhercule poirotkenneth branaghliam neesonmark wahlbergpessean ellissingsmrt na nilusonyspider-man: bez domovathe cursedtom hollandtržbyunchartedvem si měvřískot
Dostal Indy konečně vážnější protiváhu? 

Je Tom Holland největší hereckou hvězdou současnosti? Pohled na kasovní žebříček uplynulého prodlouženého víkendu by k takovým úvahám mohl svádět, ale nejspíš ani náš kolega Ted, kterého si za jeden takovýhle verdikt v redakci už pár let dobíráme, by si nedovolil nic takového napsat.

Je nicméně zřejmé, že Tom Holland blockbuster umí odtáhnout, zvládá ho naplnit svojí energií a diváky evidentně baví. U Sony si to uvědomili tzv. napřímo, když i díky mladé hvězdě báječně uspělo nové uchopení Spider-Mana - a vsadili na něj i s videoherní legendou Uncharted. A zjevně dobře udělali.

 

Holland si po megaúspěšném Spider-Manovi 3, který se stal nejvýdělečnějším titulem roku v drtivé většině zemí světa a těší se i skvělým ohlasům, rychle připisuje další hit díky popcornovce Uncharted. Studio zjevně spěchalo a snažilo se chytit vlnu, dokud Hollandovo kouzlo nevyvane a dokud bude u publika vnímán jako záruka odlehčené zábavy. Přidali k němu „oblíbence běžných Amíků“ Marka Wahlberga, přihodili Tondu Banderasů a hlavně spoustu digitálních atrakcí v docela snaživých trailerech.

 

Na opravdu dobrý film to úplně nestačilo - o tom ale můžeme vést spory jinde a jindy, jak moc se povedlo skrz naskrz filmovou hru otisknout i na plátno. Kvalitativní rozpaky ale docela efektivně rozhání výtěžnost v pokladnách. Po solidním startu ve zbytku světa totiž Uncharted zabralo v amerických kinech a o prodlouženém víkendu utržilo pěkných 51 milionů dolarů.

V Americe si tedy Uncharted snadno skočí přes sto milionů a ze současných globálních 139 milionů vyšplhá přes tři kila celosvětově. Nezní to kdovíjak pompézně, zvlášť když uvážíme rozpočet okolo 120 milionů dolarů. Do plusu by se ale film postupně dostat měl a v Sony by si při absenci silných značek (a při úspěšnosti dosavadních sázek na Hollanda) mohli přeci jen záhy usmyslet, že se jim vyplatí zkusit tohohle „videoherního Indyho jr.“ pozvat ještě jednou. Samozřejmě až pro časy zcela po covidu, přijdou-li…

 

Holland se musí dmout pýchou i při pohledu na bronzovou příčku. Spidey totiž pořád neřekl úplně poslední slovo a připočetl si dalších devět mega. Kde jiní začínají, tam Spider-Man: Bez domova pomalu končí: Jako historicky třetí nejúspěšnější titul v amerických kinech a šestý nejvýkonnější snímek z hlediska celosvětových tržeb. I s ohledem na pandemii jde o absolutní triumf.

Mezi Hollandovy nahláškované trikové popcornovky se odvážil vetřít jen Channing Tatum se svým Psem. Nevím, jestli by se mu nedařilo víc na Valentýna, než zrovna proti Uncharted, protože Channinga přeci jen velebí zejména ženské publikum. Čtyřdenní otvírák za osmnáct milionů ale není vůbec špatný a s ohledem na velmi skromný rozpočet zajistí, že se film hravě dostane do černých čísel. Tatum tenhle povedený psí doják pro celou rodinu i (spolu)napsal, (spolu)režíroval a (spolu)produkoval, takže to je další citelný boost jeho peněženky i hollywoodské kariéry.

 

Na pětce jsou relativně spokojení chlapíci z Jackass, protože o pár měsíců zdárně odložili svůj kinodůchod, nad nimi je ale naopak zamračený Hercule Poirot. A i když Smrt na Nilu diváci i kolegové vesměs chválí, velkou újmu nad Poirotovým neblahým osudem zatím necítím, protože to nabobtnalé předigitalizované podání slavné detektivky od Agathy Christie mi extra nevoní. Smrt na Nilu si na sebe na rozdíl od veleúspěšné Vraždy v Orient Expresu nevydělá a Poirotovy nové velkofilmové dny jsou nespíš sečteny. Disney tuhle franšízu pomohl slušně pohřbít…

V druhé půlce žebříčku jsou důkladně proprané tituly z minulých týdnů, které za prodloužený víkend nastřádaly max čtyři miliony. Romantika Vem si mě definitivně prošuměla, nesestřelitelná dvojka Zpívej je už na 333 milionech celosvětově a pětka Vřískotu hlásí skoro 140 velmi dobrých důvodů, proč byla odklepnuta premiéra šestky za dva roky. A Liam Neeson by se při pohledu na zájem o další spotřební thriller Blacklight mohl zamyslet, jestli mu náhodou nehrozí, že jednou skončí jako Bruce Willis v aktuální formě.

 

Obzvlášť bolavý je tedy až pohled na horor The Cursed od Seana Ellise (Anthropoid, Metro Manilla), který neutržil ani dva miliony. Kasovní fiasko alespoň trochu zmírňuje příjemný pohled na velmi pozitivní recenze a solidní divácké reakce. Že by šlo spolu s Vřískotem o nejlepší horor zimy? Bodla by i česká premiéra...

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden si dají americká kina v podstatě pauzu a Uncharted bude moct nerušeně přisypávat, protože se o přízeň bude ucházet jen horor s Foo Fighters Studio 666, o Oscara za kostýmy bojující muzikál Cyrano a re-release k 50. výročí geniálního Kmotra. Nezapomeňte, promítáme ho v březnu jakbysmet v pražském Aeru!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace