Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Smrt na Nilu umírá, Moonfall taktéž. Uncharted zaútočilo na Evropu


ikona
TedGeorge
armie hammerdeath on the nilegal gadothercule poirotjackassjennifer lopezkenneth branaghkingsmanliam neesonmoonfallroland emmerichsingsmrt na nilusonyspider-man: bez domovatržbyvem si měvřískot
Gal Gadot, Jennifer Lopez ani Liam Neeson diváky do multiplexů nenalákali.  

Je to bída. Co načal leden, v tom pokračuje únor, protože už pořádně dlouhý zástup kasovních průšvihů právě rozšířily tři čerstvé premiéry. Především necelých 13 mega pro Hercula Poirota plavícího se v Egyptě je smutným připomenutím, že Spider-Man kina nezachránil. Dal jim spíše injekci adrenalinu, která však už před pár týdny pozbyla účinnosti a multiplexy právě prožívají jeden infarkt za druhým.

Společným jmenovatelem dobré poloviny propadáků z posledních měsíců je cílení na starší publikum, které do multiplexů v dobách covidových chodí jenom velmi zřídka, což už minulý rok poznali Ridley Scott, Steven Spielberg a další. Smrt na Nilu se dočkala odklepnutí chvíli po překvapivém úspěchu Vraždy v Orient expressu (více než 100 mega v Americe a 350 po celém světě nečekal nikdo) a premiéra byla původně naplánovaná už na Vánoce 2019.

Následně se odkládalo na říjen 2020. Potom na prosinec téhož roku a nekončíme. Ani termín 17. září 2021 neklapnul a teprve na konci minulého týdne jsme se dočkali. Co se za ty dva roky stalo? Především se ukázalo, že Armie Hammer není podezřelý jenom z fiktivní vraždy na Nilu, ale i z kanibalistického fetiše. V očích Hollywoodu tedy okamžitě skončil a comeback by snad přicházel v úvahu, jenom kdyby Megan Fox uvažovala o sequelu hororové komedie Bacha, kouše!

Disney sice jistě chvíli uvažoval, že by po vzoru snímku Všechny prachy světa a vyoutovaného Spaceyho nechal Branagha pár scén přetočit a Hammera nahradit někým podobně urostlým. Z vícero důvodů k přetáčkám nedošlo a fabrika na pohádky a marvelovky se rozhodla kdysi vyhlíženou (a po Foxech zděděnou) detektivku vyslat v nezměněné podobě do kin. Zámořští diváci alespoň napůl žertem hlásí, že někteří kinaři strategicky přesunuli květináče před plakáty poirotovky, aby „problémový“ herec nebyl vidět.

Nenaplněné choutky hollywoodské ex-hvězdy sice můžeme brát jako zástupnou omluvu kasovního failu (opravdu se nechodí na nic), ale je třeba si uvědomit, že právě Hammer byl jedna z hlavních příčin posledního odsunu premiéry. A něco mi říká, že zde je hlavní důvod, proč se hlavní hvězda - Gal Gadot - tváří, že s filmem nechce mít nic společného. Jaký to rozdíl oproti několik měsíců staré premiéře Red Notice, kterou 80 milionům sledujících na Instagramu cpala pomalu každý den. Smrt na Nilu se od ní nedočkala jediné fotky. Tour de press tak musela především spoléhat na o poznání méně hvězdného Branagha, který ji poslední týdny bere jedním vrzem s oscarovou kampaní pro Belfast.

Zpátky k tržbám. Třináct úvodních amerických milionů je méně než polovina dolarů, za které v roce 2017 otevřel první Branaghova poirotovka. Komerčně průšvihovou Smrt na Nilu s rozpočtem 90 mega (jednička byla o třetinu levnější) by mohl alespoň trochu zachránit svět, ve kterém se Vražda v Orient Expressu před lety dočkala čtvrt miliardy. První čísla však také nejsou zrovna optimistická, protože dvacet mega z necelé padesátky zemí je slabota a třeba ve Velké Británii je otvírák skoro třikrát nižší než u Vraždy.

Uvidíme, jestli pochvalné reakce diváků a většiny kritiků neudělají alespoň na starém kontinentu ze Smrti na Nilu trvalku. Disney s podobným provarem tak trochu počítal předem a nikdo se při pohledu na logicky propadnuvší foxovský pohrobek asi věšet nebude, ale adaptace dalšího dobrodružství belgického detektiva se už podle všeho nedočkáme. Při pohledu na spokojené reakce Rimsyho a Mr. Hlada je to možná trochu škoda.

Stříbro berou šílenci z party zodpovědné za Jackass franšízu. Právě tahle poslední instance patří k hrstce vítězů v tržebním pelotonu. Navzdory vysokému poklesu o 65 % totiž Knoxville a spol. v USA aktuálně přepočítávají slušných 37 mega. Oproti předchozímu dílu sice mluvíme o velkém sešupu, ale vzhledem k rozpočtu deset milionů a neutěšené situaci v kinech se vlastně jedná o respektuhodný výsledek. Snad jim většinu zisků neschramstnou soudní pře. Pánové se měli během natáčení chovat škaredě ke zvířátkům a PETA už si brousí nože.

Rychle k bronzové pozici, kde se vyhřívá JLo a romantika Vem si mě. Osm melounů je mizerný výsledek a nic na tom nemění ani souběžná premiéra na universalovském streamu Peacock. Už čtyři roky staré Znovu ve hře mohlo Jennifer ukázat, že na romantiky se kouká jenom na Netflixu a když už jsem to načal – právě se streamem herečka (a především producentka) nedávno podepsala velmi lukrativní smlouvu na mnoho let.

Lopez to však zkusila v kinech s romantikou ještě jednou (naposledy?) a po boku Owena Wilsona si ověřila, že pokud chce být znovu ve hře, měla by příště zkusit něco z ranku Zlatokopek. Právě takovému filmu by jistě Universalové věnovali odpovídající pozornost a nenechali by ho kiny jenom profičet. Těšit ji může snad jenom fakt, že Vem si mě vyšlo studio na pouhých 23 mega, takže ve výčtu největších propadáků roku se film jistě neobjeví.

Bramboru loupe starý známý Spider-Man: Bez domova a my s údivem pozorujeme čím dál suverénnější krasojízdu. Avatar je v Americe co by kamenem dohodil (zbývají poslední dvě mega a Cameron padne), ve světě se povedlo překonat hranici 1,8 miliardy a Tom Holland může po vzoru Leonarda DiCapria zařvat: "Jsem králem světa!“

Pětku dostává Liam Neeson, protože Blacklight trhnul z více než 2700 zámořských kin pouhých 3,6 mega. I na poměry dělníka akčních béček, který už od premiéry 96 hodin jen vydělává na důchod, jde o šílený výsledek. Budu jako zaseklá deska, ale proč podobné filmy nejdou automaticky na Netflix a jiné streamy?

Mnoho příkladů z minulosti ukázalo, že právě tam se shlukuje publikum bažící po podobných akčňácích. Zvednout zadek a dobrovolně jet na Liama do kina však už není ochotný skoro nikdo. Fakt, že se s průměrným hodnocením 3,6 z 10 na Rottenech jedná o pravděpodobně nejhůře hodnocený film Neesonovy dlouhé kariéry, je už jenom hřebíček do rakve.

Zbylou pětku si projedeme v úspornějším režimu, protože vy už se jistě chcete podívat na nové Super Bowl spoty. Zpívej 2 je na šestém místě trvalka, která zvládla z Ameriky schrastit 143 míčů a ve světě právě překonala tři kila. Jednička sice byla ještě mnohem mocnější, ale stejně mluvíme o moc hezkém výsledku pro povedený animák.

Totální kolaps naopak potkal Rolanda Emmericha na sedmém place. Už desetimilionový americký otvírák pro „nezávisle“ financovaný Moonfall byl obrovský průšvih. Sci-fi padá volným pádem a pokles o 71 % značící průběžných 15 mega je pro biják za 140 milionů vyloženě tragédie. Jsem hodně zvědavý, kdo režiséra Dne nezávislosti zaměstná příště. Něco mi říká, že na podobné dobrodružství nemá koule ani rozhazovačný (a dnes už naposledy jmenovaný) Netflix.

Vřískot na osmičce je spolu se Spider-Manem a Jackass snad jediný flák, který snese přísnější měřítka. V Americe právě padlo 73 mega, ve světě Ghostface líže 130 míčů. Vzhledem k nízkému rozpočtu se vůbec nedivím, že vznikne sequel.

Smutek mě znovu přepadá při pohledu na Lékořicovou Pizzu. Necelý milion sice stačil na devátou pozici, ale studio navýšilo počet kin na necelé dvě tisícovky, což fakticky znamená, že zela prázdnotou. Paul Thomas Anderson natočil podle všeho skvělý film, na který se ale v zámoří vůbec nechodí. S rozpočtem 40 mega mít tři měsíce po premiéře na kontě pouhých 14 míčů z USA a deset melounů ze zbytku světa… Uf.

No a konečně poslední místo, kde se o dolarové zbytky rve prequel Kingsmanů. V Americe nuzných 37 mega už moc nenaroste, ale globálních 122 míčů zažehnává to úplně nejhorší. Co by za to Emmerich dal.

Pořád nekončíme. Tržby Uncharted rozebere při příležitosti zámořské premiéry příští víkend Cival, ale úvodních 21,5 z první patnáctky především evropských zemí je slušný start. V přímém srovnání se povedlo dokonce překonat Shang-Chiho i Black Widow, takže další velký propadák nás podle všeho (snad) nečeká.

Kompletní žebříček tržeb zde

Příští víkend se kromě již zmiňovaného Uncharted dočká premiéry Pes. Něco mi však říká, že Channing Tatum a jeho čubička Lulu mnoho dolarů Hollandovi s Wahlbergem neukradnou.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (34)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace