Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man v Česku pořád vládne, neohrozil ho ani Vřískot


ikona
Thomas
encantokingsmankinomaniakkrotitelé duchůspider-mantři přání pro popelkutržbyvřískotzpívej 2
Komiksy a animáky bodují, slavná hororová značka netáhne. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Druhý víkend roku 2022 i přes absenci velkých novinek nakonec vytáhl celkovou návštěvnost TOP 20 filmů přes 110 tisíc, což je v současné situaci pořád hodně slušný výsledek. Čeká nás však ospalý leden z hlediska nabídky a pandemie stále ještě na svoji šanci v další vlně poctivě čeká. Není tedy zaručeno, že tyto fajn zprávy vydrží i dále. Tak jako tak, Spider-Man dál může nerušeně úřadovat a vyhrává už šestý víkend po sobě. 

Takovou šňůru jsme tady neměli od přelomu let 2018 a 2019, kdy podobně vládl biják Bohemian Rhapsody, dokonce i Avengers se museli pakovat už po třech týdnech z první příčky, taková byla kdysi konkurence. Spider-Man má už každopádně více než 521 tisíc diváků a jestli mu pořád bude takhle situace přát, možná si nakonec na toho Prvoka a Šampóna troufne. Chybí zhruba 80 tisíc diváků.

S velkým odstupem se drží na druhé příčce animák Zpívej 2, který klesá mezivíkendově jen o necelých 10 % a přidává dalších 13 tisíc. Už bude mít co nevidět celou stovku a bude se tak moc hrdě přihlásit k titulu dětského zachránce českých kinařů. Překvapivě mu sekunduje dobrodružný film Velký červený pes Clifford, který překonává ty nejoptimističtější odhady a druhý víkend po premiéře klesá o pouhé procento. Celkově má sice na kontě jen nějakých 26 tisíc diváků, ale i přesto střádá korunky mnohem více, než tušily odhady a bude zřejmě černým koněm následujících týdnů. 

Animákům se jinak dobře i v dolní části žebříčku, stoupaly i menší filmy jako EncantoMyši patří do nebe či Dračí princezna. Ti však bojují jen o stovky diváků, takže to není moc konkurence. Zajímavá situace panuje u norských Tří přání pro Popelku, tlačený remake české klasiky se pořád nesmířil s cejchem propadáku a hraje se ve velkých, ale prázdných, sálech pro pár lidí na představení. Srovnejte Encanto, které je o měsíc starší než Popelka, jeho průměr na kino je zhruba pětkrát vyšší (105 vs 19 diváků).

Nejočekávanější novinkou týdne byl hororový Vřískot, ale tahle série u nás nemá takovou sílu jako v USA a proto je 11 tisíc diváků v premiéře vlastně zázrak. Je to o něco lepší start než čtvrtý zářez, ale na celková čísla dílů z přelomu tisíciletí (60 až 80 tisíc) to stačit nebude. A to tenkrát do kin bohužel chodilo v průměru stejně diváků jako nyní, takže i ten zásah bude s pětkou výrazně menší.

Vřískot odsunul až mimo první pětku obě novinky minulého týdne, Kingsmani i Krotitelé duchů propadli v průměru o 40 % a nijak zásadní stopu u nás zřejmě nezanechají. Kingsmani se celkově zastaví zřejmě někde okolo 50 tisíc diváků a Krotitelé budou rádi za polovinu. Stejná čísla jako Krotitelé nosí aktuálně i skoro dva měsíce staré drama Klan Gucci (nově více než 100 tisíc diváků), což ukazuje, kdo má lepší potenciál aktuálně zasáhnout opatrné české diváky. Na konci první desítky se pokouší ještě o pár posledních větších úderů nový Matrix, ale nebude to stačit zřejmě na víc než na 80-85 tisíc diváků celkem.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

V druhé desítce TOP 20 okouní jen pár starších filmů s několika stovkami diváků. Náladu si přišly před premiérou otestovat také dvě novinky tohoto víkendu. Zatímco iránské drama Hrdina nemá ambice svých 400 diváků nijak masivně násobit, u české komedie Srdce na dlani se očekává drtivý nástup. Stejný tvůrčí tým vyprodukoval před třemi lety super úspěšné Ženy v běhu a hodlá už ve čtvrtek všem polovičatým pokusům typu Šťastný nový rok 2 (zatím jen 76 tisíc celkem) a Přání Ježíškovi (nakonec slušných 173 tisíc) ukázat, jak se vyrábí trhák i během pandemie.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace