Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Fantastická zvířata 3 aneb jak Warneři a Rowlingová pohřbívají Pottera


ikona
KarelR
eddie redmaynefantasticka zviratafantasyharry potterj. k. rowlingovajude lawmads mikkelsen
Jste připraveni vydat se na další dobrodružství s Mlokem Scamanderem? Že ne? Bohužel v tom nejste zdaleka sami… 

Studio Warner Bros. to má s velkými značkami hodně složité. Komiksovky od DC fungují i nefungují, MonsterVerse s Kongem a Godzillou je tak tak naživu, Matrix se akorát pohřbil a Středozem má teď v kapse Amazon. Rodinným stříbrem, jež přináší slušné peníze hlavně ze zábavních parků, je pak Harry Potter, s tím však Warneři opakovaně naráží kvůli J. K. Rowlingové.

Extrémně bohatá spisovatelka má brýlatého kouzelníka pevně ve svých rukách a nikdy ho nepustí. Po osmidílné filmové sérii ji šéf Warnerů musel prosit na kolenou, aby se mohlo natočit něco dalšího – a prošla jen pětidílná adaptace bradavické učebnice, navíc s podmínkou, že Rowlingová všechny filmy napíše. Místo spin-offů slavných postav nebo třeba seriálu o bystrozorech, za který by HBO Max upsalo duši Voldemortovi, si tak studio musí vystačit s Fantastickými zvířaty – prequelem ze začátku 20. století, v němž zakřiknutý magizoolog bojuje s nejmocnějším černokněžníkem všech dob.

Napoprvé to ještě bylo docela prošlo, už napodruhé ale série tvrdě narazila. Klesající tržby, horší kritické přijetí, celková divácká otrávenost… na konci roku 2018 byla Fantastická zvířata v dost mizerném stavu. Chystaný třetí díl (z pěti) už samozřejmě nešlo zastavit, všichni tak alespoň doufali, že Warneři využijí covidové odklady, aby prvním trailerem vytřeli zrak celému internetu. Výsledek? Inu… na vstávání z fénixovského popela to zatím moc nevypadá.

Určitě víte, že natáčení, jež místo výletu do Brazílie nakonec vsadilo na Bhútán a Čínu, nebylo zrovna učebnicové. Po odehrání jediné scény byl totiž odejit Johnny Depp, jehož rychle nahradil Mads Mikkelsen. V hyperkorektní Americe se možná jásalo, zbytek světa ale Deppa samozřejmě pořád miluje, takže jeho absence budí v internetových diskuzích velké rozpaky. Reálně to znamená, že se třetí Fantastická zvířata začala posouvat od nezájmu k čistokrevnému hejtu, přičemž Warneři přišli s geniálním řešením – prostě název série tak trochu zapřít.

První plakát nového filmu se nechlubí Mlokem Scamanderem a jeho kamarády, kteří budou muset zachránit svět. Kdepak, Warneři „nenápadně“ servírují Bradavice, Fénixe a Brumbálovo jméno v co největším fontu (celý podtitul trojky zní Brumbálova tajemství), aby lidé mysleli na návrat do světa Harryho Pottera a ne na postavy nebo příběhy, které je tam čekají. O trochu podobný přístup se snaží i trailer, jenž sází hlavně na Bradavice (i když se tam odehraje tak tři a půl scény) a pro jistotu přihazuje Prasinky, Brumbálova bratra Aberfortha a dokonce i jednoho famfrpálového nebožáka na koštěti. Damage control tak jede opravdu na maximum, a to ani neotevírám eliminaci na Twitteru řádící Rowlingové, jejíž jméno v traileru najdete jen s lupou.

Pojďme ale konečně zahodit externí problémy a podívejme se na ty interní. První dva filmy stály na čtveřici postav, z nichž jedna zatím chybí úplně (Tina dostala od Brumbála separátní misi?) a druhá je uklizená do jediného záběru (Queenie v černých šatech zdraví z temné strany). Ačkoliv se tedy ústřední parta hrdinů rozrostla na šest lidí, není to úplně šťastné rozšíření, jelikož Mloka a mudlu Jacoba doplnili Theseus (Mlokův bratr ze dvojky), Bunty (Mlokova zakřiknutá asistentka ze dvojky), Yusuf (senegalský čaroděj ze dvojky) a Lally (debutující profesorka z americké kouzelnické školy Stříbranov). V podstatě tak dostáváme kouzelnický Sebevražedný oddíl, kde Brumbál funguje jako Amanda Waller a vysílá proti ultimátnímu nepříteli kupu postradatelných paňáců.

Jistě, trochu pitomé přirovnání, ale schválně si trailer pusťte znovu. Celý stojí čistě na potterovském odkazování a na představovačce pochybného týmu, jemuž se Theseus (nejschopnější čaroděj na palubě) rozverně směje do obličeje. Budou to samé dělat i padouši? Velmi pravděpodobně, tedy pokud na to budou mít čas. Možná si totiž pamatujete, že dvojka skončila (SPOILER!!!) nečekaným odhalením, že je Credence Holkost s tváří Ezry Millera ve skutečnosti Aureliem Brumbálem, ztraceným bratrem Albuse a Aberfortha, jehož si Rowlingová vycucala z prstu zhruba deset let po vydání posledního Harryho Pottera.

Nikdo zatím netuší, kam s tím chce příběh dojít, ale… je na to potřeba pět filmů. Teď jsme u třetího, jenž se odehrává ve 30. letech, a potřebujeme (je to spoiler, když je to v knihách?) skončit v roce 1945 slavným duelem Brumbála s Grindelwaldem. Na konci trojky tak zřejmě bude prolomen krevní pakt mezi dvěma zmíněnými čaroději, který jim zakazuje pustit se do osobního souboje (malá lahvička z konce minulého filmu), ve čtyřce se budeme nadechovat k velkolepému finále, no a v pětce konečně půjde do tuhého. Pokud tedy pětka opravdu vznikne, jelikož by Fantastická zvířata už tentokrát mohla jít vyloženě do mínusu.

Všechno tohle píšu jako velký fanda potterovského světa, jenž si paradoxně užil i první dva díly Fantastických zvířat. Jasně, dvojka byla přehnaně knižní a zbytečně zamotaná, pořád mě ale baví, že Rowlingová neutíká od svých outsiderů k tradičním „cool“ hrdinům pro náctileté. Tahle série i nadále zůstává svá, jenže drtivá většina lidí o tohle roztodivné čarodějnické patlání vůbec nestojí. A vlastně je chápu. Pokud chtějí Warneři útočit na miliardovou metu, celé to má být o úroveň osudovější, velkolepější a zábavnější. Zkrátka tu chybí nefalšované blockbusterové atrakce (stylovější akce nebo nápaditější monstra!), které holt vy-víte-kdo ignoruje a pořád jede Mloka s Větvíkem i za cenu toho, že potenciální diváci houfně zůstávají doma.

Máme tu zkrátka posmutnělou kouzelnickou anabázi, která v dubnu zřejmě potěší hrstku věrných fandů, jen aby znovu rozšířila propast mezi světem Harryho Pottera a současným mainstreamovým publikem. Mrzí mě, že první trailer Brumbálových tajemství nepřinesl potřebný obrat k lepšímu a vsadil na průhledné chytání se nostalgického stébla. Harryho svět je přece dost bohatý na to, aby nabídl víc než jen pasujícího Judea Law a charismatického Madse Mikkelsena.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace