Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Matrix i Kingsmani v kinech selhali, Spider-Man už slaví miliardu!


ikona
Cival
carrie-anne mossencantoeternalsghostbustersjon wattskeanu reeveskingsmanlana wachowskimarvelmatrixmatrix resurrectionspaul thomas andersonsonyspider-manspider-man: bez domovatržbywest side story
Na Spider-Mana nikdo nestačí. Asistoval u komerčního kolapsu slavných popkulturních značek. 

Řada tučných premiér, ale jen jeden opravdu velký vánoční hit. Těch hitů je možná víc - díky Netflixu se třeba do milionů světových domácností dostane povedené K zemi hleď! Sílu ve velkém naplnit kinosály a pokladny ale má pouze jediný titul: Spider-Man otevírající nové dimenze napříč multiverzem.

 

Spider-Man: Bez domova po mohutném nástupu za víc jak šest set milionů napříč kontinenty příliš nezpomalil a už během svého druhého víkendu si suverénně došel pro miliardu. Slušný nápor zvučných premiér neměl šanci pavoučího hrdinu zpomalit, takže si Spidey připsal další cenné skalpy. V Americe si během pětidenního prodlouženého víkendu připočetl 139 milionů dolarů a díky tomu se posunul už na parádních 467 mega ze zámoří.

 

Spideyho teď čekají brutální dolarové žně až do prvního lednového pondělí, kdy bude každý den připisovat dalších zhruba pětadvacet mega. Menší filmy startující před Vánoci se zvládnou obvykle dostat na čtyřnásobek svého otvíráku, což by pro Spideyho znamenalo miliardu jen z Ameriky - tak vysoko to mladý Avenger sice nedotáhne, ale i tak bude jeho bilance masakrální. Spider-Man má totiž famózní divácké ohlasy a k 94% pozitivních amerických recenzí přidává 9,0 z 10 na IMDb, 90% na ČSFD i historicky rekordní divácké skóre od platících diváků 99%.

Kdyby neřádil covid, nešlo by o ataku globálních dvou miliard pochybovat. I v těchhle složitých podmínkách, kdy hrozí mutace omikron a další zavírání kin, se ale Spideymu skvostně daří. Koneckonců jde o první covidový titul, který to dotáhl na miliardu z kin, navíc v takhle úctyhodně krátkém čase! Teď se nechme překvapit, jak vysoko se Spider-Man dostane z aktuální 1,05 miliardy dolarů v historických tabulkách doma i v celém světě a nakolik zvládne v pořadnících pozlobit megahity, které přicházely za mnohem vlídnější konstelace na trhu.

Je ale velká radost, a to nejen pro slavící Sony a Marvel, že i v koronavirových časech se dokáže nějaký blockbuster takhle parádně prosadit, vytrvale naplnit kina teenagery i střední diváckou generací a ještě tyhle diváky jasně uspokojit.

 

Většina z výše uvedených zásluh se totiž nepovedla žádné další premiéře. Nejblíž byl animák Zpívej 2, který sice dostává od kritiků jen lehce palec nahoru, diváci jsou s ním ale zcela spokojení. Po prvních pěti dnech mají rodinné zpívánky na kontě skoro čtyřicet milionů a je zjevné, že za týden budou mít v portmonce skoro kilo jen z Ameriky. A protože zámořské tržby půjdou výrazně výš a zbytek světa není taky netečný, půjde vlastně o první velký žánrový hit letošního roku.

Ano, animáky to během covidu těžce schytávají, protože rodinkám se chodí do kin výrazně složitěji, proto je dosud nejúspěšnější pohádkou Encanto (aktuálně na šesté pozici žebříčku za prodloužený víkend). Encanto se díky svátkům protlačí alespoň ke globální dvoustovce - jinak se mohla z letošní nadílky a z ekonomického hlediska doteď radovat vlastně jen nízkonákladová Tlapková patrola

 

Velké věci se ještě před pár měsíci čekaly od Matrixu, kdy éterem lítaly i úvahy o padesáti- nebo semdesátimilionových otvírácích. Realita je ale mnohem bolavější a každým dnem se bude prohlubovat, protože reakce diváků jsou vesměs bídné a jejich nespokojenost se propisuje do negativní šeptandy. Proto po šestimilionovém prvním dni v kinech následoval rychlý sešup. Matrix Resurrections nedorovnal ani moje hodně skeptické odhady na víkendový start za třináct mega, do nichž jsem už po projekci otiskl své podezření, že tenhle biják publikum rychle zavrhne a nebude kina plnit, ani v nich platící diváky moc bavit (viz 54% na ČSFD i 5,8/10 na IMDb). Dvanáct mega za víkend a 22 za pět dní je prostě bída.

Warnerovská velkoprodukce tak v kinech těžce pohoří. Vymlouvat se může alespoň na HBO Max, kde se film dočkal paralelní premiéry a minimálně prvotní zvědavost tam ukojí jistě vydatně. Globálně to ale samozřejmě znamená spíš než nábor nových předplatitelů obrovskou vlnu pirátské konzumace, což se projevuje i na celosvětovém mezisoučtu po týdnu na mizerných 69 milionech dolarů. Matrix nedá navzdory vánočnímu dopingu nejspíš ani dvě kila ze světových kin, a to je prostě zoufalství, protože Warneři chtěli tuhle značku naopak povznést a šlechtit jako stabilní popcornovou frančízu. Takhle se studio nejspíš zalekne jakýchkoliv dalších pokusů, včetně tvrdého restartu. Při vzpomínce na projekci říkám: Bohudík! A nejsem si jistý, jestli se Laně Wachowské náhodou nepovedla cílená sabotáž... 

 

Ještě větší průser, ale bez možnosti výmluv na streamovací platformy, potkal Kingsmany. Jenže co čekáte od retro prequelu, jehož premiéra byla čtyřikrát odložená? Restarty kampaně nemůžou fungovat donekonečna, zvlášť ne u takovéhle látky (britské/evropské, prequelové, s novými postavami a ještě retro), a když nad hlavou poletuje Spider-Man plný sil. Pouhých deset milionů nastřádaných za pět dní v kinech ja katastrofálních.  

Financování regulérní trojky má sice Matthew Vaughn prý už zajištěné a měl by v září začít točit, ale uvidíme, jak horké to s poctivým uzavřením trilogie reálně bude. Mě víc zneklidňují kárající recenze kritiků. I když z docela spokojených diváckých reakcí (6,8 z 10 na IMDb) se ještě nezdá, že by Vaughn sekal svou špiónskou sérii úplně na volnoběh. Naplno makat bych ho ale už rád viděl na trochu ambicióznější a neotřelejší látce, než se na celou dekádu zapikat u (jakkoli stylových) Kingsmanů. 

 

Na pátou pozici naskočil sportovní srdcerváč American Underdog se šesti miliony. Na šestce pak pořád bojuje o šestáky oscarových favorit, ale i jeden z největších letošních propadáků, West Side Story Stevena Spielberga. Globální mezisoučet za 35 mega je bohužel tristní. Moc radosti ale nedělá ani pohled na další z letošních klenotů se záluskem na sošky, Lékořicovou pizzu Paula Thomase Andersona. Expanze tohohle zasněného retra do více kinosálů se totiž moc nepovedla - film si připsal z necelých osmi stovek kin tři miliony, což jen potvrzuje zjištění, že náročnější publikum a starší diváci prostě během covidu z kin zmizeli. Smutné, velmi smutné.

Víkendový start si odbyl i (post)válečný doják A Journal for Jordan, v němž Michaela B. Jordana režíruje Denzel Washington. Dvoumilionový start je nevýrazný, ještě víc mrzuté jsou ale slaboučké recenze. Prý tuhle průměrnou ždímačku slz netřeba vidět.

  

Tucet nej bijáků uzavírá vedle trpělivě střádajících Krotitelů duchů a komerčně absolutně zdecimované Uličky přízraků Guillerma del Tora již tradičně indický export - tentokrát sportovní drama ´83. Kriket vynesl z pěti stovek kin skoro tři miliony za víkend! Závidí i oscaroví umělci... 

Kompletní žebříček tržeb bude brzy zde

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (33)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace