Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Mana covid nezastaví! Bez domova láme v kinech rekordy


ikona
Cival
benedict cumberbatchdisneydoctor strangeencantoeternalsghostbustersguillermo del torojon wattsklan guccikomikskrotitelé duchůmarvelresident evilsonyspider-manspider-man: bez domovasteven spielbergtom hollandtržbywest side storyzendaya
Slavné superhrdiny prostě nic nezastaví. Ani pandemie... 

Spidey je prostě jinej level! Žádné blockbustery nemají v současnosti takovou průraznost jako velké a zavedené komiksové frančízy. Ani covid je zcela nezabrzdí. A Spider-Manovi se povedlo na závěr trilogie Toma Hollanda našponovat očekávání takovým způsobem, že se konečně mohly tržby vrátit na úroveň, jakou jsme znali před pandemií. Alespoň projednou.

 

Pavoučí kluk navazoval na své dva kladně hodnocené předchozí bijáky a vábil znovu mocnou fanbase, která poslední díl bez problémů vyhnala přes miliardu dolarů z kin. Bez domova navíc mohlo lákat fandy Doctora Strange a samozřejmě ctitele Spider-Manů od režisérů Sama Raimiho a Marca Webba, z jejichž světů vyskákala na scénu plejáda proslulých záporáků.

 

Zkrátka a dobře, kdo by si nechal ujít návrat Doca Ocka nebo Green Goblina a nechtěl zjistit, jak se s nimi (a nejen s nimi) vypořádá postpubertální Peter Parker z jiého vesmíru?

Zvědavců bylo požehnaně a vyrojili se v celém světě. Středeční a čtvrteční předpremiéry byly koneckonců k prasknutí narvané i v Česku, a i to se projevilo na famózním nástupu hláškujícího Avengera do kin. V Americe Spidey zapsal druhý nejvyšší první den historie s 121 miliony dolarů (jen Endgame se rozjelo velkolepěji) a díky tomu i stříbrný víkend dějinných tabulek: Spider-Man se famózně rozlítl s 253 melouny, přeskočil i start Epizody 7 s 247 miliony (ano, tak vysoko přebíral Rian Johnson Star Wars a tak nízko je dokázal nasměrovat) a pouze nedostižní Avengers: Endgame s 354 miliony mu odolali. Byť naprosto suverénně, samozřejmě.

 

Spidey nicméně naprosto triumfálním způsobem nastavil prosincová i zimní maxima, hlavně ale vrátil tržby na úroveń před pandemií a jen přes Vánoce stihne rozhodnout o tom, že se stane suverénně nejúspěšnějším titulem roku. A konečně i novým miliardářem. I globální start je totiž impozantní: Spidey vrátil optimismus kinařům napříč celým světem (jen na Slovensku ho nevpustili) a hlásí po prvním světovém víkendu 587 milionů dolarů.

Výsledek imponuje o to víc, že takovýhle event můžou velká komiksová vydavatelství dělat v podstatě na počkání a taky že... nejen v zámoří právě nabírá covid na síle, takže konstelace rozhodně ideální nebyla. V Americe se vyprazdňují hlediště některých sportovišť a ruší divadelní představení, zájem o nového Spider-Mana byl přesto tak silný, že film odolal a může snít i o jízdě co nejblíž k miliardám dvěma. Komiksová horečka tedy ani náhodou nepolevuje, spíš naopak, a nepochybně se už v téhle dekádě dočkáme celé řady pokusů o to, podobně obří události s maskovanými superhrdiny zopakovat. Minimálně v Sony se snažit budou, logicky jde totiž o jejich nejúspěšnější projekt historie.

 

Brutální Spideyho sukces potvrdil, že nápad narvat proti němu deltorovskou Uličku přízraků je až úchvatně debilní. Disneyovským hlavounům byl tenhle film zjevně naprosto šumák, protože ho podědili po nezávislé divizi Foxů - a tentokrát v něm nespatřili vyloženě oscarový materiál, byť 80% pozitivních recenzí při průměrném ratingu 7,4 z 10 je velmi sympatických.

Film ale zahájil svou pouť kiny s katastrofálními třemi miliony z prvního víkendu a ani pokud by naplno využil vánočních žní a trochu mu píchla šeptanda, víc jak 15 mega v Americe prostě neutrží. Ať mi ale nikdo netvrdí, že s takhle hvězdným obsazením s Bradley Cooperem nebo Cate Blanchett, solidními upoutávkami a tajnosnubnou zápletkou z toho nešlo vydyndat mnohonásobně víc. Holt naivita, lenost a diletantství rozhodly.    

 

Mezi Spideyho a del Tora se tak zvládl vklínit hlavně animák Encanto. Jeho přisypaných šest a půl mega není kdovíco, zásadní pro Disneyho ale je skutečnost, že film ještě nevyklidil veškeré pozice před Vánoci a během svátků má solidní šanci přihazovat den co den vždy po dalším milionu. Uvidíme, jak vysoko to tenhle animák ještě povytáhne z aktuálních 170 milionů celosvětově.

Bronz drží muzikálové West Side Story, přes slzy na něj ale moc dobře nevidí. Legendární superklasik Steven Spielberg oslavil o víkendu 75. narozeniny, jubileum mu při pohledu na kasovní výsledky jeho vysněného muzikálu ovšem musí malinko zhořknout, protože při globálních 25 milionech jde o suverénně nejméně úspěšný titul jeho kariéry. A navíc rychle vyklízí pozice. Jinak řečeno, ryzí komerční propadák. Utřou ty slzy alespoň Oscaři? 

Na čtvrtém místě se s podobnými emocemi jako Encanto (a s novými 3,4 miliony v kapse) dál snaží tříbit odkaz Krotitelů duchů - imf na film chystá poměrně pozitivní recenzi a diváci se chystají přes Vánoce ještě malinko rozhojnit jejich konto, na němž aktuálně svítí 175 melounů celosvětově.   

Šestka má styl: Prošumení na Zlatých glóbech nicméně naznačuje, že kasovní tápání Ridleyho Scotta s Posledním soubojem pozlacené sošky nevyžehlí a za Klan Gucci se může radovat taky leda Lady Gaga (i když osobně bych oscarovou nominaci přál i komukoliv z trojky Driver - Pacino - Irons). Gucci se furt alespoň solidně drží, a i když jeho celosvětových sto mega extra neoslní, nejde naštěstí o další megapropadák.  

  

Desítku uzavírá další letošní solidní release indické provenience Pushpa: The Rise, čerstvě čtyřsetmilionoví komiksoví Eternals (ano, za celou dobu v distribuci mají míň než Spidey za první víkend bez neděle) a s ani ne půlmilionem z posledního víkendu mizí rodinná oddychovka Velký červený pes Clifford i tragický Resident Evil.

Kompletní žebříček zatím tady.

Ve středu se na sváteční dolarové žně vrhne prequel Kingsmanůdvojka animáku Zpívej, Clooneyho The Tender Bar s chváleným Benem Affleckem a čtyřka Matrixu. Očekávejme zoufalství na mnoha frontách, jen ne v pacoučích sítích. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace