Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Eternals stále první, ale s rozpaky. Rudý maxipes nevyhořel


ikona
Cival
belfastClifford the Big Red Dogdenis villeneuvedisneydunaduneeternalsfrench dispatchjames bondkenneth branaghmarvelnení čas zemřítno time to dieparamountred noticespencertržbyvenomvenom 2
Jak jsou na tom Salma, Angelina, Kumail a spol.? 

Teď už máte dost indicií na to, abyste... čekali nový lockdown. Možná se nová vlna covidového průšvihu nepromění v zavření všeho a všude tak rychle, jak by čísla nakažených předjímala. Jistá je ale skutečnost, že ty optimistické pasáže, co se týče letošní návštěvnosti kin, máme spíš za sebou. Vítězové nicméně pořád bojují (a bodují) v žebříčcích, poražení z nich rychle mizí. A Marvel je někde mezi.

 

Nová týmovka Eternals potěšila Disneyho určitě tím, že si připsala o víkendu dalších 27,5 milionů dolarů z amerických pokladen. Ale propad o 61% je už poněkud bolavější, zvlášť s ohledem na mizivou konkurenci a nízké propady všech dalších filmů v žebříčku - a vnáší k Disneymu lehký neklid, podobně jako ne úplně obří světový zájem o látku. Reakce na Eternals jsou když ne vlažné, tak minimálně velmi rozpolcené a v rámci dlouhé roky dokonale promazaného kasovního stroje jménem Marvel působí spíš jako chudý příbuzný.

 

Eternals se měli jako superhvězdná ansámblovka s vesmírným měřítkem pohybovat o level výš než skromnější origin Shang-Chi, v reálu ale asijský hrdina spíše překvapil (minimálně svou vytrvalostí) a Eternals, obávám se, spíš rychle vyšumí. Na trvalku to moc nevypadá a z aktuálních 118 milionů ze zámoří se Eternals podle všeho nezvládnou dostat na dvoukilo. Výkonnost ve zbytku světa je na tom hodně podobně, takže Eternals z průběžných 281 milionů půjdou někam pod půlmiliardu, nejspíš mezi Venoma 2 a Shang-Chi. Což nějaký velký spěch za sequelem neznačí - spíš se dá očekávat crossover s jinými hrdiny, když bych se odvážil tipovat.

Zatímco Netflix nechal svoje servery zválcovat akční výplachovkou Red Notice s Ryanem, Rockem a Gal (a brzy se bude jistě chlubit rekordními čísly pro tenhle výplach), Paramount napálil na svůj stream rodinnou oddychovku Velký červený pes Clifford. Možná si u toho ale drbe hlavu, protože psisko inklinující ke komunismu, chilli a normalizačním trenýrkám se prosadilo v kinech víc, než se předpokládalo. 

 

Velký červený hafan se dostal do kin už ve středu a před víkendem evidoval šest milionů, po solidním víkendu tak mohl přepočítávat velmi slušných 22 mega. Jasně, není to hit podzimu, ale s ohledem na nuzné vyhlídky tohohle titulu a jeho v lecčems oldschoolovou povahu (a celou řadu rodinných propadáků posledních měsíců) bych tenhle výsledek hodnotil vesměs pozitivně. A je otázka, jestli by bez uvedení na streamu nepadly rovnou tři pětky. Clifford tak při svém šedesátimilionovém rozpočtu nebude úplný propadák a poměrně slušně zvládl příznivce knižních předloh zlákat do kin.  

Na trojce se udržela Duna s pěti miliony. Villeneuvova rozmáchlá vize se dotlačí ke kilu z Ameriky, a jelikož už eviduje 351 milionů dolarů z celého světa, můžou tvůrci celkem v klidu makat na dvojce. A doufat, že se jejich první kolaborace dočká kýženého docenění i během zimní sezóny s rozdáváním nejrůznějších cen.  

 

Další čtyři miliony si připsal na bramborové pozici Bond a už s ním přestává být legrace. I tenhle americký pokles o pouhých 23% se blahodárně projevil na povyskočení na 150 mega z Ameriky, hlavně ale už přes sedm stovek celosvětově! Víc jak půlmiliarda ze zbytku světa posunula Bonda už na 708 melounů a pouhých třináct milionů už stačí Bondovi k titulu nejúspěšnější západní blockbuster letošního roku... který mu sebere až o Vánocích Spidey, pokud ho tedy covid nezastaví. 

Čtyři miliony, a to dokonce při poklesu o pouhých 10% (!), zapsala i dvojka Venoma. Ta se posunula přes dvě kila z Ameriky a zvládne vydělat tu stejnou sumu jako jednička dlouho před covidem. Respektuhodné! Celosvětové výnosy jsou na tom o poznání hůř, a to hlavně kvůli výpadku v Asii, ale covidová půlmiliarda prostě vůbec špatná není.  

  

Animák Rozbitý robot Ron se sice pořád drží na šesté pozici, ale jen s dvackou z Ameriky a páďem celosvětově, takže žádné juchání. Těsně za něj už vylezla Francouzská depeše Wese Andersona, ale ani tady to není žádnej šlágr. Renomé filmu totiž není tak parádní jako Grandhotelu Budapešť nebo Fantastického pana Lišáka a na tržbách se to projevuje - all-star Francouzská depeše totiž bojuje už skoro v třinácti stovkách kin, ale na kontě svítí poněkud skromných jedenáct mega. Kariérou Wese Andersona tohle kasovní tápání samozřejmě nijak nezacloumá, ale okolo jeho výtvarně ambiciózní novinky se čekal mnohem větší humbuk.      

Celkem obstojný start si připsal Belfast Kennetha Branagha. Necelé dva miliony z šesti stovek kin při třetím nejvyšším výkonu na jedno kino jsou slušný základ, pokud to Belfast ale opravdu chce jako jeden z favoritů dotáhnout na Oscara za nej film roku, musí přidat - a vzbudit šeptandu, která tomuhle nostalgickému retru přinese i relevantní nálož dolarů.  

 

Desítku uzavírají dva méně průrazné tituly z ani ne dvou tisícovek kin: drama o Lady Di Spencer se zatím nuznými pěti miliony a horor Paroží s vyloženě hanebným mezisoučtem devět milionů dolarů.  

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zabojují o přízeň diváků zejména Krotitelé duchů a biografie s Willem Smithem Král Richard.  

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace