Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

7 filmů Krále videa Petra Hrošíka Svobody


ikona
Mr. Hlad
7 filmůaliensevil deadjames cameronkrálové videapetr hrošík svobodastar warsterminator 2titanis
Na jaké filmy nedá dopustit dramaturg Králů videa?  

Rozhodli jsme se oživit rubriku 7 filmů, ve které dáváme prostor nejenom domácím režisérům, hercům a filmovým tvůrcům a jejich vkusu. Dozvíte se, co je formovalo, najdete tu inspiraci, co si pustit, a třeba i objevíte filmaře, se kterými stojí za to se seznámit. 

 

Petr „Hrošík“ Svoboda je živoucím důkazem toho, že fanouškovství nezná hranice. Milovník hororů, pokleslé kinematografie i poctivé filmařiny tak dlouho koukal na filmy, umanutě je sbíral zejména na videokazetách a tak dlouho nostalgicky vzpomínal na rychlodabing, až se jako dramaturg a scenárista ujal projektu Králové videa. Díky němu se můžete vrátit na přelom osmdesátých a devadesátých let. Do doby, kdy jste kvůli videokazetě s Predátorem a Americkým ninjou museli porušovat zákony. Pokud jste tuhle pecku v kinech minuli, můžete si ji pořídit na DVD nebo VHS, už se chystají. 

A na tyhle pecky nedá Petr dopustit.

1. Lesní duch (1981, Sam Raimi)
Pro mě naprostá jednička všech hororových filmů a zároveň jediný film, který jsem viděl cca. 400x (opravdu posledních 33 let aspoň jednou měsíčně). Sam Raimi tehdy stvořil kult, který mě děsí dnes stejně jako v deseti letech. A nic na tom nemění to, že ho znám zpaměti scénu po scéně. Někdy mám náladu pustit si ho s rychlodabingem a někdy zase v novém UHD přepisu, ale rozhodně si ho dávám tak často, jak to jenom jde. Jak tak nad tím přemýšlím, už je zase čas spustit starý kotoučák a nechat profesora Raymonda Knowbyho odříkat ono starosumerské zaklínadlo. Tátra amístrobín azárta...

2. Vetřelci (1986, James Cameron)
Jeden z prvních filmů s rychlodabingem Ondřeje Hejmy, který jsem si tehdy půjčil od kamaráda, aniž bych měl tušení, do čeho jdu (byl na kazetě spolu s filmem Kačer Howard). Viděl jsem ho tím pádem dřív než kultovní jedničku a možná i proto ho mám radši. Film, kde se snoubí naprosto nekompromisní akce s nádherně hororovými scénami a napětí, které by se dalo krájet, je kombinováno se skvělými vtípky („Co je, Hicksi?“ - „Já jsem Hudson, pane.“). I když mám hodně rád Hvězdnou pěchotu, tak Vetřelci pro mě zůstávají tím nejlepším military filmem všech dob a zároveň nejlepším filmem Sigourney Weaver, Billa Paxtona a Lance Henriksena (i když u něj se pere o první pozici s následujícím filmem).

3. Studený jak kámen (1991, Craig R. Baxley)
Další TOP film s Lance Henriksenem, tentokrát v záporné roli. Pro mě nejlepší akční béčko mého mládí a vlastně jediná pořádná role Briana Boswortha, v perfektním dabingu Marka Vašuta („Jestli chceš bejt korba jako já, musíš to všechno vylízat“). Na tenhle film jsem si někdy ve dvaadevadesátým zašel do kina a okamžitě po projekci jsem věděl, že chci být motorkář. :) I když jsem se téhle myšlenky po nehodě na motorce v roce 1996 vzdal, pořád je to u mě to nejnadupanější akční béčko, ke kterému se rád vracím.

4. Titanic (1997, James Cameron)
Vím, že spousta lidí tenhle Cameronův opus magnum odsuzuje, ale pro mě je to esence té nejlepší filmařiny. V tom filmu je naprosto všechno správně. Je to největší film o největší lodi a vypráví tu největší love story. Režie samozřejmě bezchybná, protože Cameron a chemie mezi hlavními protagonisty je téměř hmatatelná. Ani hlavní antagonista nezůstává pozadu - Billy Zane je nádherný slizoun. I jeho sluha Lovejoy mě baví v každé scéně. Když jsem dostal v roce 2012 šanci zkouknout film znovu v IMAXu, neváhal jsem ani vteřinu a nelitoval jsem ani jednoho z těch cca. 400 kilometrů, které jsem musel ujet do Prahy a zpět.

5. Démoni (1985, Lamberto Bava)
V roce 1985 italský režisér Lamberto Bava (syn slavného Maria Bavy) natočil v západním Berlíně naprosto bombastický gore horror Démoni. Tenhle film se ke mně ve druhé půlce osmdesátek samozřejmě taky dostal na rychlodabingové videokazetě (spolu s druhým dílem). Našlapaná krvavá jízda kinem Metropol, kde se to hemží démony s nápaditými maskami Toma Saviniho a bizarním humorem, mi naprosto učarovala. Zároveň mě přivedla k rockové muzice, protože kromě synťákového boha Claudia Simonettiho zde uslyšíte pecky od Accept, Mötley Crüe, nebo třeba Saxon.

6. Terminátor 2: Den zúčtování (1991 James Cameron)
Pamatujete si tu scénu ve škole z Vřískotu 2, kde se studenti přou, jestli existuje nějaké pokračování, které překonalo první díl? Po vyjmenování Vetřelců a T2 tam zazní památná věta "Tobě z Camerona stojí." a já jsem přesně ten člověk, který se k tomu klidně přizná. Druhá dvojka a zároveň třetí Cameron v mojí TOPce. I když uznávám, že jednička je pekelně dobrej film, přece jen mám tu dvojku o kousek radši. O tomhle filmu už bylo napsáno tolik superlativů, že vlastně nemůžu napsat nic, aniž bych se opakoval. Prostě totálně nadupané pokračování s mnoha nezapomenutelnými scénami (osobně mám nejraději asi honičku náklaďáku s Johnem na motorce), dokonalými triky a Arniem v nejlepší formě. Zároveň taky film, ze kterého mám asi nejvíc sběratelských předmětů, figurek apod.

7. Blázni ve válce planet (1978, Wilma Dias)
Kdo vydržel Sváteční speciál Hvězdných válek a líbily se mu Hvězdné války podle Turka, ten to skousne, jinak nevím. Napřed honička v džípech, pak přiletí princ Flik (kombinace Hana a Luka) a pozve tu vypráskanou partu na výpomoc a poté se strhne cosi mezi Horečkou sobotní noci, Esmeraldou a Utrpením svatého Šebestiána v kostýmech vzdáleně připomínajících scifíčka od Lucasfilmu. Je tam Chewbacca ještě větší než od Lucase, Tuskeni, Trandoshani, Bithové a všecky ty rasy z kantýny v Mos Eisley, Vader i černý stormtroopeři, C3PO je tlustej černoch, R2D2 trpasličí Peruánec... no prostě síla! Tohle dílo je opravdu jen pro znalce a rozhodně bych ho nedoporučil slabším povahám.

Tak co na to říkáte? A podívejte se třeba na 7 filmů reportéra Janka Rubeše.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace