Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Shang-Chi dál vládne zámoří, Wanův horor vyhořel


ikona
Cival
candymandisneydisney+expedice: džunglefree guyhbo maxjames wanmalignantmarveloscar isaacpaul schraderrockryan reynoldsshang-chishang-chi a legenda o deseti prestenechthe card countertržbyzhoubné zlo
Hrdina s asijským rodokmenem dál bojuje...a boduje. 

Díky bohu za Shang-Chiho. Tímhle asijským úkrokem chtěl Marvel rozšířit své superhrdinské portfolio na východ, do Číny se s ním ale paradoxně vůbec nedostane - a naopak je to právě Shang-Chi, kdo zachránil podzim pro většinu západních kinařů.

 

Právě i kvůli jeho úspěchu si totiž vycouvání z nejisté sezóny rozmysleli jak Bond a Krotitelé duchů, tak hlavně Venom 2 (Spidey taky zatím drží vánoční pozice), a my tedy nebudeme muset na všechny relevantní blockbustery čekat až do příštího léta.

 

Situace se ale u hollywoodských studií mění každým dnem: Hned po rozpačitých prvních recenzích se Universal rozhodl nasadit svůj sequel Halloween zabíjí paralelně i na streamovací platformu Peacock a tím ho v kinech v podstatě pohřbít. Hezký první víkend Shang-Chiho naopak namotivoval Disneyho k tomu, aby dopřál svým titulům kino-exkluzivitu na čtyři až šest týdnů. Jistá komerční sebevražda tak byla odvrácena třeba u Scottova Posledního souboje, komiksových Eternals nebo Spielbergova West Side Story. To jsou dobré zprávy: Kina nezahynou!

Naopak tragicky dopadlo nasazení nového hororu Jamese Wana Zhoubné zlo. Pětimilionový otvírák je katastrofální, a to nejen na poměry spolehlivého hitmakera Jamese Wana – reakce jsou sice převážně pozitivní, jak od diváků, tak i kritiků, byť nějakou novou velkou klasiku nevidí ani jeden z táborů, ale tržby bolí. Zboubné zlo se bohužel nemůže extra vymlouvat ani na souběžné nasazení na HBO Max, protože je zřejmé, že z nové Wanovy pocty italské hororové škole se prostě nepovedlo udělat adekvátní event. Wan ale panikařit nemusí. Skvělé rozjetých má stále několik sérií naráz a navíc nejspíš za rok zase rozbije bank s dvojkou Aquamana. Škobrtnutí to každopádně není příjemné...

 

První příčku zámořského žebříčku tak s obřím náskokem obhájil Shang-Chi. Oproti Black Widow, kterou handicapovalo pirátství a snadná dostupnost online, se drží výrazně líp – a připsání dalších 35 milionů a pokles o pouhých 52% týden po prvním prodlouženém víkendu se hodně cení.

Zisky ze zbytku světa bohužel tak výrazné nejsou a zvlášť absence čínského dopingu Disneyho musí hodně mrzet – kvůli němu Shang-Chi aktuálně přepočítává „jen“ čtvrtmiliardu. Svoji historickou úlohu ale Shang-Chi plní a s ohledem na skvělé ohlasy (ČSFD 80%) se o jeho budoucnost nebojím.

 

Na stříbrné pozici se udržel Free Guy, který připsal dalších 5,8 melounů a díky tomu se dostal na stovku jen z Ameriky. Jde o příkladnou letní trvalku, u níž se nakonec není co divit, že to dotáhne k druhému dílu. Globální bilance je líbivých 276 milionů, což Reynoldsovu oddychovku řadí na hezkou sedmou příčku letošního roku.

Hned za bronzovým Zhoubným zlem přidává dalších pět mega Candyman. Ano, horor z produkce Jordana Peela si o svém třetím víkendu připsal víceméně stejnou sumu jako novinka z konkurenční hororové fabriky Jamese Wana. Takže vítěz tohohle souboje je naprosto jasný. Candyman má jen z Ameriky už skoro padesát mega a nějakému pokračování bych se taky moc nedivil.

 

Naopak u Smrti ve tmě 2 to na sequel nevypadá, maximálně v nějaké direct-to-stream lowcostové verzi. A zatraceně moc se furt divíme avizované dvojce Expedice: Džungle. Dobrodružství s Rockem a Emily Blunt se teprve přibližuje k dvoustovce z celého světa, takže v účetních knihách bude nepochybně v červených číslech. Přesto prý dostane další šanci...

Těžit dál se bude i titul z šesté pozice: Tlapková patrola se totiž tlačí už ke stovce celosvětově, takže půjde nepochybně o jeden z nejúspěšnějších letošních titulů co se týče poměru cena – výkon.¨

 

Desítku uzavírá hudební biografie o Arethě Franklin Respect, náboženská verbovačka Show Me the Father o lásce k Všemohoucímu a s milionem dolarů i The Card Counter. Nové drama legendárního Paula Schradera, který napsal ty nejlepší scénáře pro Scorseseho včetně Taxikáře a posledně nadchl Zoufalstvím a nadějí s Ethanem Hawkem, prý zase kvalitativně nezklamal. Film s Oscarem Isaacem v hlavní roli eviduje na RottenTomatoes 86% pozitivních recenzí, takže se moc těšíme!

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit Carnahanův Copshop s Frankem Grillem a Gerardem Butlerem, ale víc za pozornost stojí limitovaný rozjezd potenciálních lahůdek Cry Macho od Clinta Eastwooda, The Nowhere InnBestsellery nebo 4K remaster legendárního Ghost in the Shell.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (47)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace