Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Co prozradil trailer na nového Spider-Mana?


ikona
do_Od
Alfred MolinaAndrew GarfieldDoctor StrangeKevin FeigeMarvelmultiverzumPeter ParkerskalpelSpider-Man: Bez domovaTobey MaguireTom Hollandtrailer
Kdo se vrací, nevrací, kam to celé směřuje, nebo co všechno jste propásli v traileru na nejnovějšího Spideyho. 

Tentokrát se přiznám, že se mi do toho skalpelu moc nechtělo. Zaprvé proto, že toho je v první ukázce ke třetímu Spider-Manovi zároveň hodně, a zároveň málo, zadruhé proto, že jsem se v tom nechtěl příliš šťourat, protože se těším do kina, a nerad bych si to celé vyspoileroval, a zatřetí a konečně taky proto, že trailer očividně klame, kde to jen jde, takže polovina věcí, které sem napíšu, se nakonec může ukázat jako chybná. Nakonec však moje chuť být zase jednou za naprostého geeka zvítězila, takže asi zkrátka pojďme začít.

Trailer začíná poklonou spoluautorovi komiksového Spider-Mana Steveu Ditkovi ve formě graffiti nápisu Ditko za zády MJ a Petera na střeše budovy.

Hned zkraje pak řešíme dopady konce druhého filmu, v němž záporák Mysterio prozradil Peterovu pravou identitu celému světu. Už tehdy jsme se mimochodem dočkali prvního herce z původní pavoučí trilogie, zprávu totiž oznámil J. Jonah Jameson hraný opět J.K. Simmonsem. Každopádně Peter zřejmě neskončil okamžitě ve vězení a vztah s MJ pokračuje, náš hrdina ale jinak nezažívá nejveselejší období. Z komiksů i filmů totiž všichni dobře vědí, že hlídání si své identity je pro postavu Spider-Mana jedna z nejzásadnějších věcí a často s tím pak přímo souvisí jeho nekonečný boj a vnitřní rozervanost, kdy si neumí vybrat mezi životem superhrdiny, a životem obyčejného kluka z Queensu.

Záběr na ležícího Petera s MJ může odkazovat na Tobeyho s Kirsten ležící na síti ve Spider-Man 3. Bude ve filmu později starší Spidey dávat mladšímu romantické rady?

Další záběry potvrzují, že nový film začne okamžitě po konci mezititulkové scény z Daleko od domova, kdy Spider-Man s MJ skáčou městem, zatímco je Peterova tvář vysílána na všech obřích obrazovkách v okolí Manhattanu.

A dostáváme se ke scéně s výslechem. Záporáci nebudou jediní, kdo si na Petera Parkera bude chtít po tomhle odhalení došlápnout. Zajímat se bude pochopitelně taky policie, která Spider-Mana obviní z Mysteriovi vraždy. Vzhledem k tomu, že je ale v dalších scénách Peter na svobodě, tak mu policie nejspíš zločin nedokáže. A co víc, možná mu s tím pomůže i jeden známý právník s rudými brýlemi. Aneb netvrďte mi, že byste si taky nepřáli, aby tyhle ruce patřily Mattu Murdockovi s tváří skvělého Charlieho Coxe! Ve skutečnosti se ale nejspíš jedná pouze o ruce policisty, který si sundal bundu.

MJ je každopádně ráda, že Peter už nemusí nic tajit. Sama si ale neuvědomuje, do jakého ji to a plno dalších lidí staví rizika. I proto s ní mladý Spider-Man příliš nesouhlasí, což je předehra k tomu, co nás později čeká.

Pár scén ukazujících Peterův nový chaotický život, v němž všichni ví, že je Spider-Man. Co je ovšem zajímavé, je plakát Petera s knírkem a rohy, jenž doprovází slova „Devil in Disguise“. K rozvedení, co je na tom zajímavého, potřebujeme nový odstavec.

Je totiž dost dobře možné, že Spider-Man: Bez domova bude do velké míry adaptovat komiksový příběh One More Day, v němž je arcipadouchem ďábelský Mephisto. Děj One More Day následuje dopady Civil War, v níž Spider-Man dobrovolně vyzradil svoji identitu, čehož ale později hořce lituje, když je jeho teta May zavražděna zabijákem, kterého poslal Kingpin. Peter by pochopitelně udělal vše pro to, aby to mohl vzít zpět, a tak uzavře dohodu s ďáblem – doslova. On a MJ potkají malou dívku, která jim nabídne život tety May výměnou za jejich manželství. Slovy Mephista totiž není nic sladšího, než když můžete někomu vzít jeho štěstí. Peter nabídku přijme, realita kolem se začne měnit, a jemu dojde, že ona dívka byla ve skutečnosti dcera, kterou už s MJ nikdy mít nebude. Čtenáři na komiksovou linku tehdy dost nadávali, jenže byla zároveň potřeba, aby se příběh Spider-Mana mohl vrátit zpátky na začátek, a tak vznikl prostor pro nové příběhy. Mephisto každopádně nevyřešil Spider-Manův problém s prozrazenou identitou, o to se později postarali až Iron Man, Doctor Strange a Mister Fantastic, kteří za pomoci magie a vědy dokázali vymazat vzpomínku na Peterovu pravou identitu všem na světě, včetně sami sobě.

Bez domova nejspíš určitě nebude přímou adaptací One More Day, koneckonců tento Peter není ženatý, a fanoušci dodnes onen komiks nemají moc v lásce. Mohl by si však půjčit mnoho jiných elementů, které čtenářům při sledování budou připadat povědomé. Odkaz na „ďábla v převleku“ je pak jasným důkazem, že Kevin Feige prostě jen rád provokuje.

V následujícím záběru není hned jasné, kdo že to vlastně narušuje domácí pohodu Petera a jeho tetičky. Možností je spousta, venku blikají policejní světla, takže možná přišli Petera zatknout, další možností je, že se domů prostě vrátil jiný Spider-Man, klidně by se ale mohlo jednat i o alternativního strýčka Bena.

Peterovi přátelé a rodina jsou pochopitelně celou věcí stejně tak zasaženi, jako on. Tetička i Ned logicky skončí na výslechu, možná se to týká Mysteria, možná Londýna, a možná něčeho úplně jiného. Tak či tak, v sousedství bude rušno.

No a teď už k otázce řešení daného problému. Fandové dlouho spekulovali nad tím, jak přesně bude Doctor Strange do Spider-Mana zapojen. Nakonec je to vlastně docela jednoduché, Peter se zadívá na halloweenské dekorace. Když máte problém, najměte si kouzelníka.

Proč sněží v apartmánu Doctora Strange? Protože před pár filmy střechou propadl Hulk, a jelikož budovu chránily kouzla, dost možná ji pád poškodil natolik, že se doteď nepovedlo vše vrátit do původního stavu, přestože to zvenku vypadá, že se barák opravil.

Spider-Man a Dr. Strange spolu měli první vtipnou interakci už v Avengers, jejich nejnovější setkání pak v tomhle trendu bude zjevně pokračovat. A co je ještě zjevnější, Cumberbatchův Strange přebírá roli po zesnulém Tonym Starkovi a stává se novým mentorem mladého Parkera. Ty otcovské figury jsou holt potřeba, a je moc fajn, že se v tomhle ohledu nové filmy se Spider-Manem výrazně odlišují od těch starších.

Že bude Spidey nosit ve filmu taky černý oblek prozradil leaknutý merch už pár měsíců zpátky. V této scéně s ním Peter probíhá skrze útulek pro bezdomovce, v němž pomáhá i tetička May.

Každopádně Peter je přesvědčený, že jeho život nemůže takto dál pokračovat, a tak požádá Strange, jestli by mu s tím nemohl píchnout. Ostatně kdo jiný má přepsat realitu než nejmocnější čaroděj v univerzu. Právě tahle žádost je ale zároveň asi největším odkazem na komiks One More Day. Rozdíl je pouze v tom, že Peter ani Strange dopředu nevědí, co je to bude stát. I proto jsou koneckonců oba varování Wongem, že by se do tohoto kouzla pouštět neměli. Proč a kam přesně pak Wong odchází se nejspíš dozvíme už za pár dní v Shang-Chim, kde se Wong zúčastní bojového turnaje, v němž je i Abomination z Hulka.

Stephen Strange byl odjakživa arogantní. Ani po těžké nehodě a ztrátě kariéry se mu nepodařilo zcela zkrotit své ego, a tak je naprosto zřejmé, že varování Wonga nehodlá uposlechnout. Hraje v tom roli i zvědavost? Určitě. A hraje v tom roli ještě něco (nebo někdo) dalšího? Možná.

Tak či tak, než se nadějeme, slyšíme, že celý svět má zapomenout na to, že je Peter Parker Spider-Man. Strangeovu koncentraci v tu chvíli ale narušuje sám Parker, který si najednou vzpomíná, kdo všechno by vlastně mohl jeho identitu znát. Ovlivnilo to nějak kouzlo? Rozbila se zrovna v tu stejnou chvíli posvátná timeline z Lokiho? Kdo ví, možností je více, co však víme s jistotou, že kouzlo nedopadne úplně podle Strangeových představ a my dostáváme...MULTIVERZUM!

Na tyhle barvičky si zvykejte, nejspíš je budeme v následujících letech vídat často.

V další scéně vidíme, jak Doctor Strange nahání Spider-Mana ve vizuálně pohlcujícím záběru na lámající se New York. Režírující Jon Watts perfektně replikoval koncept z prvního Doctora Strange, a tyhle „počátkové“ scény v kombinaci s poletujícím Spideym by mohly být v kině pastvou pro oči. Co se týče důvodu proč vlastně Strange Spideyho nahání, k tomu se dostaneme za chvíli.

Kdyby Jamie Foxx neoznámil svůj návrat v novém Spider-Manovi ještě před tím, než jsme pomalu věděli, že třetí Spider-Man vzniká, a o čem bude, nejspíš by nás tenhle záběr zase tolik nezajímal. Jenže takhle zkrátka víme, že se na scénu vrací Electro, a že to pár policistů a novinářů ošklivě odnese. Dobrá zpráva je, že modrá barevná paleta ze dvojky Amazing Spider-Mana je pryč, a tradičnější žlutá ji nahrazuje.

Spider-Man podle všeho nebude mít v novém filmu žádnou cestu domů aka No Way Home aka Bez domova. Proč? Možným důvodem je totiž zlý Doctor Strange. To by vysvětlovalo, proč před čarodějem Spider-Man utíká, proč spolu bojují na střeše vlaku, i proč se Peter nemůže vrátit zpátky do své reality. Pakliže totiž jednou otevřeme dveře do multiverza, je třeba přijmout fakt, že těch variant, jak se dále bude příběh odvíjet, je nekonečně moc. Našeho Strange tak může jiný Strange unést, zajmout, poslat pryč, nebo - druhá možnost, náš Strange se stane přesvědčený, že náš Spider-Man už není náš Spider-Man, a tím pádem se jej bude snažit chytit, zajmout, nebo poslat pryč. Jinými slovy ať už tato sekvence ukazuje cokoliv, multiverzum je a bude v následujících letech nebezpečný faktor. A že seriálový Loki i tento film významně ovlivní pokračování Doctor Strange in the Multiverse of Madness, které by v tomhle směru mělo být ještě šílenější a větší, snad ani nemusím dodávat. To teprve bude mindfuck.

A jsme zpátky u toho dvojího života. Tentokrát si to Peter poslechne od samotného Doctora Strange. Zkrátka nelze vést dva různé životy, a dříve nebo později se tak Spider-Man znovu ocitne na rozcestí, kdy si bude muset vybrat. Život superhrdiny, nebo kluka z Queensu?

Součástí útěku přes New Yorku a boje se Strangem bude jistě scéna, ve které Strange vykopne Petera do astrální projekce za to, že zřejmě ukradl něco z čarodějova domu. Co je podivná kostka na záběru ale jaksi nikdo netuší. Vtipné je, že spolu s přítomností Spideyho mentorů zároveň dochází i na scény, ve kterých s nimi Spider-Man musí bojovat. Ve dvojce to byla iluze Iron Mana, ve trojce zase Doctor Strange.

Nevím jak vy, ale já osobně preferuji Spideyho klasičtější obleky. Ten mechanický se čtyřmi mecha-pažemi prostě až příliš připomíná Iron Mana. Ostatně nese i podobný název, Iron Spider.

Záběr na vyděšeného Happyho. Jon Favreau si na chvíli odskočil z předaleké galaxie, a jeho fandové tak jistě budou mít radost, že znovu kryje Peterovi záda. V téhle scéně se ocitl při nějaké přestřelce mezi policií a... že by jedním ze záporáků?

Ke konci traileru už je lepší moc nemrkat. Mohli byste totiž propásnout tmavý záběr na Lizarda, který se zezadu chystá Petera napadnout. Zahraje si ho znovu Rhys Ifans? Pokud ano, nebyl potvrzen. To ale není zase tak překvapivá zpráva, že.

Electro, Lizard, koho tu máme dál. Jasně, Sandman. Tedy buď je to Sandman, nebo jen Electro zasáhl obří hromadu písku – tak či tak, Spider-Man má svůj černý oblek, je tak možné, že bude sloužit právě k ochraně před elektrickými výboji pána ve žlutém. Každopádně i když to není moc vidět, elektřina zasáhne jakousi bariéru z písku, že by tak Sandman Spider-Mana chránil před Electrem? Možná ho chce sám pro sebe. Anebo jen pokračuje linka ze Spider-Mana 3, kde se Sandman s tváří Thomase Haydena Churche udobřil s Maguierovým Spideym.

Čtvrtý do party je Green Goblin. Jedná se prosím pěkně o toho starého Green Goblina, což mimo jiné dokazuje i ikonický smích Willema Dafoe. Jeden z nejděsivější komiksových záporáků tak slaví návrat a jeho zelené bomby opět budou Peterovi působit nejednu starost. Mimochodem, návrat Goblina dost možná ovlivní i budoucí linku Peterova kámoše Neda, z něhož se v komiksech stane Hobgoblin. Čím to, že všichni Peterovi blízcí buď umřou, nebo se z nich stanou záporáci?

„Dávej pozor na to, co si přeješ, Parkere.“ V tomhle bodě se dostavuje husí kůže a jakmile vyletí zpoza kouře mechanická paže, je jasno. Doc Ock aka Doctor Octopus s tváří Alfreda Moliny je rovněž zpět. Druhý herec, jenž se veřejně prokecnul, že se vrací v novém Spider-Manovi, a jedna z nejpopulárnějších postav původní trilogie. Jo, ten hype je reálný, a rekordních 355,5 milionů zhlédnutí traileru v rámci prvních 24 hodin to jen potvrzuje. V tomhle záběru by to pak mohlo působit, že je Otto hlavním padouchem, ale není tomu tak. Marvel zkrátka vytáhl hezký nástup na scénu jednoho z herců, o kterých fanoušci už dlouho věděli, že se ve filmu objeví.

Hláška „Hello, Peter“ se pak na internetu v posledních dnech taky interpretuje různě. Někteří jsou přesvědčeni, že buď Otto zdraví jiného Petera, nebo že s ním dokonce spolupracuje. Podle mě je druhá teorie nesmysl, a ta první sice přípustná, ale nepravděpodobná. Multiverzum totiž nebude hrát roli v tom, jestli se postavy z jiných univerz budou mezi sebou poznávat, ačkoliv je teď třeba ztvárňují noví herci. Jinými slovy Otto by zdravil Petera Parkera s tváří Hollanda stejným způsobem, jako by zdravil Petera Parkera s tváří Tobeyho Maguiera. Jo a paže svítí červeně, takže je Ottova mysl pod kontrolou umělé inteligence, jednou polepšený padouch tak není najednou zase zlý. Nebojte, Kevin Feige myslí na všechno.

Do pověstné Sinister Six nám tu každopádně jeden záporák schází. Bude to Scorpion? Vulture? Kingpin? Já vsázím na toho prostředního, přičemž to údajně vyzradil další leaknutý merch. Otázkou je, kdo se vrátí dál. Oba staří Spider-Mani jsou už víceméně potvrzeni. Kirsten Dunst i Emma Stone jsou spekulovány, stejně tak i Charlie Cox. Tyhle camea ale budou momentálně v Marvelu mezi nejpřísněji hlídanými tajemstvími, jinými slovy nečekejte, že se to dozvíte někdy brzy. Možná si budete muset dokonce počkat až do samotné premiéry. Což by za mě nebylo vůbec špatné, a kéž by to tak dopadlo.

Tak co, těšíte se? Že se vůbec ptám...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace