Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Scarlett Johansson vs. Disney: Kdo je vlastně v právu


ikona
imf
black widowdisneykevin feigemarvelscarlett johansson
Černá vdova ještě neřekla poslední slovo 

Covid-19 zamíchal nejen distribučním kalendářem a zisky kinařů, ale také studiovými kontrakty. Všechny ty filmy, které někdo stopnul a musely počkat na premiéru, měly samozřejmě podepsané smlouvy. A velké hvězdy v nich kromě honoráře měly i procenta ze zisku, nebo rovnou příjmů. Procenta, která se týkají výhradně uvedení v kinech. Není tedy divu, že při souběžném uvedení do kin a na VOD, které nebylo předmětem původních smluv, se herecké hvězdy bouří. 

V diskuzích nejen na novinkových, ale dokonce i filmových webech se dočtete, že je Scarlett nějaká chamtivá a co by vlastně za takovou průměrnou marvelovku chtěla. Abychom se vyhnuli podobným zkratkám a zpátečnickým reakcím, je potřeba si to hezky rozebrat. Fanoušci si sólovku Vdovy vydupali po mnoha letech a Scarlett má dlouhodobě pověst herecké tváře, která přitáhne do kin davy. I proto si mohla zařídit smlouvu zajišťující dvacet milionů dolarů honoráře plus procenta ze zisků. 

Scarlett Johansson přitom není první, kdo se ozývá. Když Warner Bros. slavnostně ohlásili, že své kinofilmy uvolní na HBO Max ve stejný den, co půjdou v různých regionech do kin, ozvalo se nemálo režisérů, herců a producentů, jenž s něčím podobným rozhodně nepočítali. A větší mediální bouři zabránilo jen to, že se s nimi Warneři dohodnuli individuálně, případně zapracovali do dodatků tzv. Covid-19 násobič. Předem dohodnuté bonusy se podle něj vyplácely za poloviční nebo dokonce nižší dosažené cíle. Pokud jste měli dostat extra peníze za stamilionové globální tržby, díky dodatku jste na ně měli nárok už při padesáti milionech apod.

U Disneyho evidentně podobnou kompenzaci neřešili, i když na to Kevin Feige upozorňoval už před premiérou a chtěl Disneyho od souběžné premiéry v kinech a na VOD odradit. Nezadařilo se, protože Black Widow byla vedle pixarovek jednou z velkých návnad na případné předplatitele služby Disney+. Scarlett a její tým pár dnů před premiérou vyhrožovali, že na žalobu dojde. Zvlášť, když snímek byl na Disney+ uveden s tučnou přirážkou (z té se samozřejmě žádná procenta herečce neodváděla). Právě z VOD putoval ještě ten samý den na pirátské sítě a dodnes je nejstahovanějším filmem na Torrentech, což kinotržbám očividně ublížilo. Jenže Disney se cítí být silný v kramflecích a spoléhá na optiku “zpovykaná herečka a průměrné ohlasy”. Jak by si vůbec jedna z nejlépe placených hereček mohla dovolit za tenhle film říct o víc peněz? Sám Feige přitom říkal, že jednorázový bonus mohl předejít mediální bitvě, která se právě rozhořela.

Studio se proti nároku ohradilo nečekaně silně, což zabolí dvojnásob, když si uvědomíme, jak hlasitě Black Widow mluví o girl power, a jak byla Scarlett během marketingové kampaně vyzdvihována. Ani jedna strana zdánlivě nemá co ztratit, postava Nataši je uzavřená kapitola a herečka v dalších komiksových filmech hrát nechce. Disney by však jakýmkoliv couvnutím naznačil dalším marvelovských hvězdám, že existuje způsob, jak přijít k větší gáži. A to si nemůže dovolit. Ví to i Feige, který je možná spravedlivě rozhořčený, ale musí se svým chlebodárcem táhnout za jeden provaz. 

Očekávejte, že se Scarlett s Disneym po soudních tanečkách v tichosti domluví na “nespecifikované sumě” a na vše se časem zapomene. Bude to ale hořká tečka za MCU dekádou jedné z nejslavnějších hereček současnosti a opětovné potvrzení toho, že se u Marvelu a Disneyho s herci nikdo moc nemaže. Jsou to ostatně jen figurky oživující tu pravou hodnotu v podobě licencí. Přesto si lze jen těžko představit, že by se Disney pokusil podobně zametat třeba s Robertem Downey Jr. v době, kdy si u druhých Avengers postavil hlavu a pro všechny ostatní tím vydupal vyšší honoráře.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (71)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace