Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Black Widow plní kina, je nejúspěšnější premiérou posledního roku a půl


ikona
Cival
black widowcruelladisneydisney+fast and furiousmarvelmimi šéfočistarychle a zběsile 9scarlett johanssonthe purgetiché místo: část IItržbyuniversalvin diesel
Marvelovská hrdinka zabojovala. 

Tak se Vin Diesel se svojí rodinou moc dlouho radovat nemohl. Black Widow totiž ukázala, kdo je tady pánem... a že je to pořád Marvel. Ani mnohaměsíční odklad originu postavy, jejíž životní dráha už byla uzavřena, zájmu kdovíjak neuškodil. Menší efekt, než jsem minimálně já předpokládal, mělo i paralelní nasazení filmu na streamovací platformu Disney+, kde si šlo za třicet dolarů film sosnout pro domácí kino.

 

Dlouhodobé rekordy se tak sice nezlámaly, ale utržených 80 milionů dolarů je nejlepším hollywoodským otvírákem od chvíle, co na scénu dorazil covid. Návrat do úplného normálu evidentně nehrozí, pořád musí kinaři pracovat s různými limity od menší dávky zvučných premiér, přes omezené kapacity kin, až po lenivost diváků, kteří si navykli sedět doma u streamů, v kontextu téhle reality je ale start Black Widow velmi sympatický.

 

Palec nahoru navíc dávají Scarlett a její partě jak diváci, tak i kritici, a i když se extra juchání nekoná, Marvel si může oddychnout, že i v těchto komplikovaných časech víceméně plní svoje normy. Fajnový je pohled i na tržby ze zbytku světa, kde Black Widow připsala za víkend 78 milionů dolarů - jen extrémní výdrž a dlouhodobé navyšování výnosů asi čekat nemůžeme, už kvůli zmíněné premiéře na streamu.

S ní koneckonců vtipně laboruje Disney, který docela nečekaně vyrukoval s tím, že Black Widow o svém prvním víkendu urvala vlastně 215 mega - k tržbám z kin totiž natvrdo připočítali šedesátku zkasírovanou na Disney+. Holt nová doba... 

 

Je to sice hezké čarování s čísly, ale malinko mě zneklidňuje, protože furt vypovídá o nestabilní situaci na trhu a celém jeho poklesu. Trh se sice s každým týdnem zvedá, o víkendu vykázal čísla, jaká v zámoří rok a půl nebyla, ale pořád je to daleko od miliardových kanonád, a to přitom do multiplexů vystřelily dva největší trumfy tohohle poslepovaného léta: marvelovka se Scarlett a Rychle a zběsile.

Devítka vysokooktanové ságy si koneckonců vede příznačně. Aktuálních 541 milionů z celého světa je za těchhle podmínek samozřejmě pořádný balík a suverénně nejvyšší počin v éře covidu, ale když to srovnáte s půldruhou miliardou sedmého dílu a jeden a čtvrt miliardou osmičky, k otvírání šampusu a oslavě, že je všechno, jak má být, to úplně nevyzývá. Rychle a zběsile si navíc o víkendu připsalo v Americe už jen deset mega, takže tahle krasojízda ani tváří v tvář slabší konkurenci nebude kdovíjak dlouho pokračovat.

 

Na třetí a čtvrté pozici se lehce trápí dva poddimenzované sequely, které před týdnem zklamaly. Oba propadly o 46%. Mimi šéf se díky osmi milionům posunul na 35 milionů z Ameriky, Očista navždy díky čerstvé sedmičce na 27 mega. Ani u jednoho filmu už neočekávám plnokrevné pokračování pro kina, spíš nějaké seriálové nebo pro-streamovací varianty a odnože. 

Naopak výrazně optimističtěji působí dvojblok trvalek na pátém a šestém místě: Tiché místo 2 jako hlavní jarní tahoun dál těží ze svých solidních kvalit i obliby a dohmátlo už na 150 milionů z Ameriky a 279 celosvětově. Tady se Paramount na trojku vyloženě třese. A Disneyho Cruella (pokles jen o 7%!) se celosvětově už taky prodrala na 217 milionů, přitom spousta diváků ji zhltla buď na streamu, nebo na vypirátěných kopiích, takže je velká šance, že dvojka za jiné konstelace už rozbije bank opravdu i v kinech...

 

Nadšení ale nepropadejme, protože, jak už bylo párkrát zmíněno, post-covidové kinaření má i svou odvrácenou stranu a zrovna v druhé půlce top tenu ji uzříte ve velkém měřítku. Protože tu paběrkují hned tři padlí, z toho dva jako další oběti zrádné sequelitidy: Krom Mirandova muzikálu Život v Heights totiž finančně vyhořely jak Zabijákova žena a bodyguard, tak i dvojka Králíčka Petra. Kapesníky kvůli tomu ale asi nejspíš neprobulíte...

A bohužel ani kritiky velebená Zola od ambiciózního studia A24 neudělala díru do světa a s 3,5 miliony artově prošumuje.

Kompletní žebříček tržeb zde

Za týden se do boje chystají - jak načekané - zase dva sequely: Reboot Space Jam zkusí zbrzdit dvojka Únikové hry

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace