Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: očekávaná Black Widow


ikona
do_Od
akceBlack WidowBudapešťFlorence PughKevin FeigeMarvelScarlett Johansson
Studio Marvel se po dvou letech vrací do kin se sólovkou o postavě Black Widow. Měli byste být u toho? 

Trvalo to dva roky, mezitím Marvel spustil úspěšnou druhou frontu na streamovací službe Disney+, nyní se ale přece jen konečně vrací i zpátky do kin. Komiksová extraliga, průkopník, jemuž všichni a hlavně DC koukají na záda. Z marketingového hlediska momentálně neexistuje silnější značka. A přesto - přesto všechno jsme jako druhý film čtvrté fáze (po druhém Spider-Manovi) dostali sólovku Black Widow, která se odehrává ještě před událostmi Infinity War a Endgame. Odvážný, ale vlastně možná i celkem chytrý tah. Na finanční výsledky si samozřejmě ještě budeme muset nějakou dobu počkat, z hlediska filmových kvalit už k tomu ale něco málo říct můžeme. Takže hezky popořadě:

Jak to vidí do_Od:

Prvních třicet minut fajn, vlastně moc fajn, tónově se to totiž dost blíží Winter Soldierovi a Občanské válce, možná i o krapet temnější. Jenže jakmile se postavy začnou scházet dohromady a děj se více ukotví, najede se na tu typickou rodinnou zábavu pro všechny, kde jde většina těch zajímavých témat a motivů zase zbytečně do pryč. Neurazilo mě to, filmový look je znát a po seriálovém Falconovi a Lokim je to kýžený návrat k vysokorozpočtové akci, výpravě i prvotřídní režii, jenže zároveň to prostě nenabízí nic navíc, nemá to příliš ostré lokty a z hlediska širšího univerza je to vlastně celkem zbytečný filler. Což je škoda, protože kvalitami to strká do kapsy jak Wonder Woman, tak Captain Marvel, na ty nejlepší marvelovky se to ale bohužel veze až v příliš důvěrných kolejích.

Jak to vidí Rimsy:

Marvelovka se smysluplnou feministickou nadstavbou? Captain Marvel se může jít zahrabat, o konkurenční Wonder Woman nemluvě. Emancipační přesah je u Black Widow výrazný a dokonce i vcelku vrstevnatý, zároveň však neurazí ani diváky, kteří nic řešit nechtějí. V tomhle ohledu zamrzí jen opět nestřídmá délka, což už ale nikoho nepřekvapí.

Není to špičková, natož revoluční podívaná, ale jako komiksový post-mortem-origin bez problémů šlape. Florence Pugh vnáší do marvelovské vzletnosti sympatický pohled člověka, pro něhož jsou bitky namáhavé a bolestivé. Svou postavu navíc podává s adekvátní mírou nadhledu, což naopak obtloustlý David Harbour s množstvím humoru přehnal. Akce je rutinní, ačkoli finální bitka trochu přestřeluje měřítko. Black Widow si však ode mě vysloužila palec nahoru - funguje totiž jako oddychová komiksovka i rodinné melodrama se sebevědomými rýpnutími do weinsteinovských praktik.

Jak to vidí Imf:

Velmi slibný bourneovský rozjezd, který skutečně upomíná až někam k Winter Soldierovi a svou komorností nabízí trochu jiný Marvel, než na jaký jsme zvyklí. Jenže pak se časově přesuneme někam těsně za Občanskou válku a humor i digibordel si cestu do Natašiny původní rodiny přece jenom najdou. Dějová rutina si podává ruku s tou akční ve filmu, který jako by předem věděl, že je tak trochu navíc. Aby se splnily sliby, aby holky měly komu fandit, aby se plnila kina i titulní strany. Nic proti tomu, v tomhle smyslu je to neurážející řemeslo, které plní (znova to slovo) svůj účel. Prequel Vdovy však stojí tak trochu bokem MCU, takže měl šanci zkusit něco nového, možná i trochu šokovat. Místo toho jede na půl plynu, jako závodník schovaný uprostřed pelotonu.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Byl jsem nadšený. Asi tak do půlky. Black Widow totiž začíná jako nečekaně temná a dospělá komiksovka a místo vtipů servíruje zlomené a váhající hrdiny a hrdinky a překvapivě drsnou akci, která nezapře, že se tvůrci inspirovali u Jasona Bourna a Mission: Impossible. Jde to i bez humoru a chvilku to vypadalo na vůbec nejdospělejší a nejvyzrálejší marvelovku, která se nebojí témat, jaká by tu člověk úplně neočekával. Jenže pak se to nějak zlomí. V polovině jakoby si tvůrci řekli, že po něčem takovém jejich publikum vlastně asi netouží a vrátili se do zajetých kolejí, kde se hraje plus mínus na jistotu. Black Widow dělá i to dobře a když si odečtu ne až tak dobré kontaktní akční scény a slabšího Taskmastera, je to přinejmenším solidně odvedená práce a neurážející marvelovský průměr. Jenže to už mi přišlo trošku málo, když se tvůrci v první části vytasili s dospělejším a přitom plně fungujícím stylem. Nechci, aby to vyznělo, že Black Widow je špatný film. Jde o dobře odvedenou komiksovou rutinu, ale s tím už se jako divák úplně spokojit nechci. Zvlášť, když mi Scarlet Johansson a její parta zvládli ukázat, že mají na víc.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech. Ve videu si pak naše první dojmy můžete pustit tady.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace