Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tom a Jerry: Recenze


ikona
Mr. Hlad
chloe grace moretztim storytom a jerry
Měli Tom a Jerry zrovna tohle zapotřebí?  

Snad každý rok se v Hollywoodu pokouší natočit hraný film se slavnými postavičkami, které z filmového světa nepocházejí. Někdy se to povede, jako třeba u loňského Sonica, většinou ale ne. Na druhou stranu u těhle pokusů už jsme si tak nějak zvykli, že je lepší nic moc neočekávat a nechat se v ideálním případě příjemně překvapit. I sami tvůrci obvykle tak trochu tuší, že točí něco, co jim nezajistí místo v hollywoodském panteonu a úkolem podobných projektů bývá obvykle přijít do kina, vydělat, oživit zájem o hračky a zmizet v zapomnění. Avšak i to se dá dělat s grácií a ambicemi. Tom a Jerry ovšem nemá ani jedno z toho. 

Hlavní hrdinkou je Kayla, mladá Newyorčanka, která má hodně hluboko do kapsy a lepí se na ní smůla. Právě přišla o další práci, ale alespoň jednou v životě se na ní štěstí přeci jen usměje. Zjistí totiž, že luxusní hotel nabírá posily a ona se s pomocí malé lži a trochu většího podvodu začne vydávat za eso v oboru. A práci dostane. Jenomže rychle zjistí, že uřídit luxusní hotel nebude taková sranda a že dřív nebo později někdo zjistí, že její nadupaný životopis vlastně není vůbec její. Políčeno na ni má její kolega bez smyslu pro humor Terence a aby toho nebylo málo, v hotelu se chystá největší svatba roku, kde spojí své životy dvojice celebrit a přes instagram u toho bude celý svět. Kayla ovšem nedá svou kůži lacino a je připravená všem dokázat, že tuhle práci zvládne. Co se však stane, když její lež kolegové a šéf prokouknou? 

V minulém odstavci jsem ani jednou nezmínil jména Toma a Jerryho a bylo to naschvál. Tom a Jerry tu sice dostanou prostor na pár honiček a nějakou tu destrukci, ale celkově o nich zápletka vůbec není. Chvilku po úvodních titulcích se ti dva potkají, začnou se škorpit, nastěhují se do hotelu, kde pracuje hlavní hrdinka (jo, Kayla je hlavní hrdinka, pokud jste to nepochopili, ne Tom s Jerrym) a v půlce kvůli ní začnou chvilku táhnout za jeden provaz. Tím končí veškerá snaha o práci s animovanými hrdiny, kvůli kterým jste si tenhle film pustili. A asi nemusím moc říkat, že děj točící se kolem lidí je naprosto banální, nezajímavý, nenápaditý a nakonec i dost nudný, že ne? 

Tom a Jerry prostě není o Tomovi a Jerrym a já bych hrozně chtěl vědět, komu přišlo jako dobrý nápad natočit to celé zrovna takhle. Samotné blbnutí ikonické dvojky je fajn a jejich groteskní naháněčky po hotelu, kdy zničí úplně všechno, co jim přijde do cesty, baví stejně jako v animácích. Zároveň jsem měl však celou dobu pocit, jakoby tu byly nějak navíc. Chloë Grace Moretz je sice sympatická a snaží se, i když její pokus stylizovat se herecky do Emmy Stone byl možná trošku moc průhledný, ale sakra! Koho do háje zajímá v podobném filmu holka, co předstírá, že rozumí práci v hotelu? Kdo chce koukat na dva velmi špatně hrající kašpary, co se tváří jako celebrity a nemůžou se rozhodnout, jestli budou mít na svatbě živého slona? A proč Michael Peña ještě nevyhodil svého agenta, protože jeho záporák (nebojte, na konci se nepřekvapivě polepší) je fakt pekelně otravný? 

Tvůrci se navíc rozhodli, že hraný film zkombinují s animákem stylizovaným do podoby těch klasických grotesek s Tomem a Jerrym, což vypadá… řekněme že velmi podivně. Upřímně pamatujete si nějaký jiný snímek krom Králíka Rogera a dejme tomu Space Jamu, kde by tohle fungovalo? Celou dobu mě navíc obtěžoval fakt, že některá zvířata mluví a jiná (včetně obou hlavních hrdinů) ne. A tvůrci asi losovali, komu přidělí dabéra a kdo bude akorát kvíkat a vrčet… 


Přehrajte si trailer
Celovečerní Tom a Jerry není odpad. To animované blbnutí je fajn a Chloë Grace Moretz docela taky, bohužel ta nulová snaha vytvořit něco nad rámec „ať se tam furt něco hýbe a není to moc složitý a občas ať se tam objeví něco animovaného“ z toho doslova teče. Mám teorii, že v Hollywoodu existuje sklad plný scénářů na podobné filmy. Tam vždycky někdo přijde, vybere si lokaci (New York, Londýn, maloměsto, zaoceánská loď), slavnou, ale levnou hereckou tvář (Moretz, Jason Lee, Neil Patrick Harris), z pytle s nápisem „okoukané vtipy“ si jich pár náhodně vybere a pak už do toho jen zasadí ty hrdiny, na něž má zrovna práva. Ať už to jsou Tom a Jerry, Šmoulové, Alvin a Chipmunkové, Rychlá rota nebo třeba Barbucha. A skoro vždycky z toho nakonec vypadne takovýhle film. Film, který je vlastně dost k ničemu. 

p.s.: Rapujícího holuba prznícího během úvodních titulků moje oblíbené A Tribe Called Quest jsem se snažil nebrat si osobně. Ale beru. 

Verdikt

avatar4/10

Mr. Hlad

Celovečerák Tom a Jerry není o Tommovi a Jerrym. Je o mladé holce, co nastoupí do hotelu a lže v životopise a musí to nějak vyřešit, přičemž se tam čas od času objeví dvě animovaná zvířata a dělají bordel. Ten bordel je celkem zábavný a Chloë Grace Moretz taky úplně nenudí, všechno ostatní je však přinejlepším nenápaditá rutina. A vzhledem k tomu, že samotní Tom a Jerry tu jsou z jakého si důvodu zatlačení do pozadí, moc nevím, koho může výsledek bavit a oslovit. Mě ne.



Hodnocení čtenářů

  • avatar4/10

    speedy.mail

  • avatar5/10

    kyller

  • avatar4/10

    pepo

  • avatar4/10

    krumlajs

  • avatar6/10

    Dataminer

  • avatar3/10

    MartinS96

  • avatar3/10

    holub109

  • avatar2/10

    LuFus

  • avatar3/10

    PetrZajic

  • avatar2/10

    Romando

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace