Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Disney a Netflix drtí konkurenci na poli franšíz


ikona
do_Od
AvengersDisneyfranšízyNetflixStar WarsStranger ThingsThe Mandalorianznačky
Lidé konzumují slavné značky víc než kdy dřív. 

Série, franšízy, obří filmová univerza, ať už je řeč o marvelovkách nebo Star Wars, značky jako tyto zkrátka a jednoduše dominují trh se zábavou. Vedle toho, že tak vzniká čím dál tím více s nimi spojených produktů (vedle spin-offů, prequelů a seriálů tu je taky merchandasing), roste i množství způsobů, jak podobný obsah konzumovat. A podle čerstvé studie v obou případech zbytek trhu drtí dvě firmy.

Podle výzkumu prováděného společností National Research Group jsou momentálně Disney a Netflix naprostými špičkami v oblasti franšíz. Ať už je řeč o jejich originalitě, rozlišným stylům, zahrnování odvážných témat atd., američtí konzumenti mají zkrátka jasno. Data vychází z více než 350 tisíc rozhovorů týkajících se zhruba 700 různých značek a výsledkem je následující seznam nejrelevantnějších franšíz, tak jak je v průměru seřadili američtí diváci.

Na prvním místě se umístil kupodivu seriálový The Mandalorian, který je dle mnohých spásou hraného Star Wars univerza poté, co jej zakoupilo Disney. Teprve za něj se zařadili Avengers, které následuje netflixovský seriál Stranger Things. Radost nám ale dělá Keanu Reeves a jeho akční série John Wick na čtvrtém místě, kterého následuje Black Panther, dále Strážci Galaxie, Zaklínač, Ozark, Spider-Man: Paralelní světy a první desítku uzavírá Black Widow. Teprve jedenácté místo obsadil Deadpool, za kterým jsou dále hrdinové jako Thor, Iron Man, herní Mario Bros., Příběh hraček, Doctor Strange, původní filmový Spider-Man, animák Coco, nový Lví král a dvacítku uzavírá Hamilton.

Nutno podotknout, že žebříček byl silně ovlivněn obdobím, ve kterém byl výzkum prováděn, tzn. od počátku ledna roku 2019 až do letoška, novější věci tak přicházely lidem na paměť rychleji a častěji. Zároveň s tím docházelo k rozdělování na konkrétní postavy nebo filmy, proto je například Black Panther až za Avengers, a místo Star Wars jako takových tu vidíme jen Mandaloriana, který si s novou trilogií slušně vytřel…podlahu na své lodi. Nakonec jen dodám, že mít v poslední době premiéru například nový Bond, další Matrix, Rychle a zběsile, Star Trek, Vetřelec nebo X-Meni (dobří X-Meni), nejspíš by se tam tyhle značky objevily též. Co na to jinak říkáte?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace