Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 zapadlých thrillerů, které byste měli vidět


ikona
Mr. Hlad
big bad wolvesblue ruinharvey keitelhry na cestějamie lee curtiskevin costnermeryl streepmr. brooksnattevagtennikolaj coster-waldaupřípad sk1témathrillervidocqvincent cassell
Oblíbená pecka Quentina Tarantina, herecké legendy i začátky hodně zajímavých filmařů.  

Do kin se nejspíš jen tak nedostaneme. Ven se taky moc nesmí a člověk musí zůstávat chtě nechtě zavřený doma a občas může mít pocit, že se stane něco nemyslitelného. Že nakouká všechno, co už existuje na streamovacích službách a pak nastane ta opravdová apokalypsa. Ale nebojte se, tak zle ještě není. Pro jistotu pro vás však máme tipy na desítku zapadlých thrillerů, které by vám měly zpříjemnit podzimní večery.  A kdyby vám to nestačilo, spoustu dalších tipů najdete tady

Hry na cestě, 1981, r. Richard Franklin
Na jedné věci se asi shodneme všichni. Ten český překlad není úplně šťastný. Mně osobně evokuje takové ty laciné erotické filmy, co dávali v devadesátkách na Nově po půlnoci. Ale nebojte, australský thriller Roadgames je o něčem trošku jiném. A taky je o dost lepší. Veterán Stacy Keach si tu zahrál kamioňáka, jenž křižuje Austrálii a za volantem se logicky nudí. Navíc mu to dost pálí, takže rád vymýšlí teorie o tom, co jsou zač lidé, které na cestě potkává a vídá. A z rádia čas od času zaslechne zprávu o tom, že na silnicích uprostřed pouště se občas najde mrtvola. Když mu do auta nastoupí mladá stopařka Jamie Lee Curtis, rychle si sednou. Především proto, že se jí zalíbí jeho teorie o ostatních řidičích i o sériovém vrahovi, jehož zelenou dodávku na silnici občas minou. 

Čím víc o tom oba přemýšlí a čím složitější teorie se jim v hlavě klubou, tím víc začínají mít pocit, že tentokrát to není jen teorie. Co se však stane, když se o nich tajemný řidič dozví? Hry na cestě vznikly pouhý rok po Halloweenu, kdy se z Jamie Lee Curtis stala královna hororového žánru, tenhle její výlet do Austrálie má ale mnohem blíž k Hitchcockovi. Spousta falešných stop, paranoia, nejistota a k tomu prostředí nekonečné australské pustiny se vám sakra rychle dostanou pod kůži. (Mr. Hlad)

Klid noci, 1982, r. Robert Benton
Roy Scheider byl bůh a pokud jste ho doposud zaregistrovali jenom v Čelistech jako poldu se specializací na likvidací žraloků, máte co dohánět. Začněte muzikálovým opusem All that Jazz, pokračujte Francouzskou spojkou, nezapomeňte na Maratónce a při tom dohánění bohaté Scheiderovy filmografie dejte šanci i napínavému thrilleru Klid noci. V něm si Roy vystřihnul roli psychiatra, který se na vlastní pěst pustí do vyšetřování vraždy svého klienta a a do života mu vstoupí femme fatale s tváří Meryl Streep. Právě ta se stává hlavní podezřelou z brutálního zločinu a hlavní hrdina se do ní samozřejmě bláznivě zamiluje. Časem však ani on nemůže ignorovat indicie, které potvrzují vinu jeho nové milenky. Nebo je snad všechno úplně jinak?

Pokud o Klidu noci slyšíte dnes poprvé, má to svůj důvod. Opravdu se nebavíme o majstrštyku srovnatelném s nejlepšími fláky Hitchcocka a především scénář by si zasloužil ještě nějaký ten týden pulírování navíc. Stejně ale thriller bez uzardění doporučím všem žánru nakloněným divákům, protože Scheider a Streep hrají jako z partesu, atmosféra je většinu (87 minut krátké) stopáže na jedničku, nechybí decentní lekačky a především samotný závěr v opuštěném baráku je velmi povedený. (TedGeorge)

Nattevagten, 1994, r. Ole Bornedal
Co se filmů týče, je Dánsko jednou z nejatraktrivnějších zemí Evropy. Zajímavé začalo být v sedmdesátých letech, ale my vám nechceme doporučovat film natočený podle manifestu Dogma 95 nebo něco takového. Nattevagten je poctivý, mrazivý a docela drsný thriller, ve kterém se navíc sešly budoucí hvězdy jako Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen nebo Kim Bodnia. Mladý student Martin potřebuje brigádu, a tak se rozhodne přivydělat si jako noční hlídač v márnici. Má tu klid na učení, peníze nejsou špatné a mrtvoly ho obtěžovat nebudou. Jenomže ve městě řádí sériový vrah a Martin zjišťuje, že je možná blíž, než si myslel. 

Kolem Martina se začínají kupit mrtvoly a on se najednou stává hlavním podezřelým z vražd. A zjišťuje, že si s ním někdo začíná ošklivě hrát… Nattevagten se v roce 1997 dočkalo remaku Hlídač mrtvých s Ewanem McGregorem a Joshem Brolinem, který natočil režisér originálu Bornedal. Ale dejte si radši původní verzi. Už kvůli tomu, že může být evropsky odvážnější a že absence barev dost pomáhá s budováním mrazivé atmosféry. (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace