Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Universal uzavřel s kinaři přelomovou smlouvu! Jak rychle půjdou nové filmy na internet?


ikona
do_Od
AMCfilmyinternetkinaoknopremiéryPVODUniversal
Universal se dohodlo se sítí kin AMC na významném zkrácení exkluzivní doby, po kterou se snímky studia budou promítat v kinech. 

Tato zpráva nejspíš rozdělí filmové fanoušky na dva tábory. Studio Universal včetně odnože Focus Features totiž uzavřelo exkluzivní smlouvu se známou sítí kin AMC Theaters, která razantně zkracuje exkluzivní dobu, po kterou se mají snímky těchto studií promítat v kinech, než dorazí na internet. Místo standardních 2-3 měsíců se tak nyní budou moci filmy zdržet v kinosálech jen 17 dní a pak je studio může vesele šoupnout na prémiové digitální služby, kde budou za menší poplatek (asi 20 dolarů) k zapůjčení.

Netýká se to samozřejmě všech filmů, které studio do kin pošle (například takové Rychle a zběsile 9 se bude promítat rozhodně déle jak tři týdny, tedy za předpokladu, že tou dobou už budou kina otevřená, u rodinných animáků už by však kratší doba v kinech dávala smysl), a AMC bude mít z oněch poplatků logicky menší podíl, zároveň to ale znamená, že piráti se dočkají nových filmů výrazně dřív, než jak tomu bylo v minulosti.

Důležité je, že studio si teď bude moci se svými filmy v podstatě dělat, co se mu zlíbí. Pakliže pošle do kin propadák, může ho po třech týdnech stáhnout, hodit na PVOD, a vyškrabat alespoň nějaký ten zisk. Stejně tak pokud film bude hit, nic je nebude tlačit k tomu jej stahovat ze sálů. 17denní pravidlo zatím platí pouze pro Spojené státy, v budoucích dnech by však měla být zahájena jednání o pravidlech distribuce ve zbylých zemích světa, kde má AMC přítomnost (takže Evropa a Blízký východ).

Pochopitelně se teď bude čekat na to, jestli další studia budou následovat vzoru Universalu a rovněž se pokusí dohodnout si možnost zkráceného okna promítání. Je však nutno dodat, že Universal byl doteď jediný, kdo v tomhle ohledu bojoval za podobný výsledek – to ostatně vedlo před pár měsíci k ukončení spolupráce právě se sítí kin AMC, která hrozila, že přestane promítat veškeré filmy studia, pakliže bude dále usilovat o předčasné pouštění filmů na internet. Tak teď už aspoň víme, kdo v téhle bitvě vyhrál. Jen se obávám, aby tohle nebyl začátek konce.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace