Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Démon zatracení: Recenze


ikona
Mr. Hlad
čarodějnicehororthe wretched
Pozor na to, co se skrývá v kořenech starých stromů.  

Horor The Wretched mě z upoutávek docela zaujal a i teď si myslím, že by mu docela i slušelo kino. Na druhou stranu jeho režiséři by si zasloužili i pár facek, protože kvůli jednomu blbému rozhodnutí jsme nakonec dostali solidní čarodějnický horor, který ovšem mohl být mnohem lepší. Fakt mnohem! Ale vezmeme to postupně. 

Sedmnáctiletý Ben se stěhuje k tátovi do malého města a všichni doufají, že se tu dá trošku dohromady. Jeho rodiče se totiž rozešli a on to nenese úplně dobře a začal dělat voloviny. Teď si musí najít nové kámoše, pracuje v přístavu a nudí se. Takže mu neunikne, že jeho sousedé se začínají chovat divně a brzy dokonce zjistí, že zmizelo jejich dítě, které z jakéhosi důvodu nikdo nepostrádá. Jakoby všichni zapomněli, že ve vedlejším domě bylo krom dvou dospěláků i jedno miminko a mrňavý kluk. Ben si navíc začne všímat podivně uhynulých rostlin a dalších neobvyklých věcí a po chvilce pátrání na internetu zjistí, že v okolních lesích možná žije něco, co unáší děti. Něco, co není z našeho světa. A to něco o něm už také ví…

The Wretched má velmi fajn atmosféru a i když jde o horor, režírující dvojice Brett a Drew Pierceové se tu nesoustředí jen na lekačky, děs a hrůzu. To jim jde velmi dobře, zároveň ale jejich novinka dost připomíná takové ty osmdesátkové horory pro mladší publikum, kde se vedle boje s monstrem řešily i klasické trable dospívání. Filmy jako Stříbrná kulka nebo pokud chcete, tak do jisté míry třeba i Stranger Things. Pořád jde však o horor a rozhodně je potřeba pochválit práci s praktickými efekty, samotné monstrum i pár scén, u nichž vám nebude zrovna příjemně. Jenže tu máme jeden sakra velký problém. 

Pierceové prakticky všechno vykecají hned v prvních několika minutách. Ale jen divákům. Takže člověk sledující The Wretched má před hrdiny náskok, protože ví, co je v lese, jak se to chová, co se stalo se sousedy i jak ošklivé věci umí podivné monstrum napáchat. Jenže samotný Ben si tím není jistý, takže si hodinu hraje na Jamese Stewarta z Okna do dvora (nebo Shiu LaBeoufa z Disturbie, pokud chcete) a snaží se z různých náznaků poskládat děsivou pravdu. Bohužel divák už téměř všechno dávno ví, takže i když scény sledování sousedů, hledání důkazů a vyhrocených dialogových konfrontací fungují samy o sobě vcelku dobře, mohlo by to být o dost lepší, kdybychom dávno nevěděli, jak se věci mají. 

Snaha budovat atmosféru tajemna a nejistoty přichází trochu vniveč, když vlastně všechno od začátku víme. A i když Pierceové přijdou v jeden okamžik s hodně zajímavým zvratem, celkově je jejich přístup k vyprávění dost kontraproduktivní a filmu ubližuje. Fakt to zamrzí, protože jinak je The Wretched hodně fajn, ať už zkouší nenápadně zatínat drápky a dostávat se člověku pod kůži, nebo se ve svém závěru změní ve vcelku povedenou a drsnou konfrontaci hrdinů s nelidským zlem. 


Přehrajte si trailer
Přesto tenhle malý horor opatrně doporučím. I když má svoje chyby a některé jsou opravdu hodně zásadní, celkově z něj mám docela dobrý pocit, protože v mnohých směrech naznačuje, že za ním stojí šikovní tvůrci. Takoví, co by příště mohli předvést opravdu zajímavé věci. 

Verdikt

avatar6/10

Mr. Hlad

Ben se po rozvodu rodičů stěhuje do malého města, kde má žít se svým otcem. Brzy ale zjistí, že v místních lesích se skrývá tajemné zlo, které si brousí zuby na jeho malého souseda. Povede se mu ho zastavit? The Wretched je horor s dobrými lekačkami, zajímavými hrdiny i fajn děsivou atmosférou. O to víc zamrzí, že se tvůrci rozhodli prakticky vše podstatné vykecat divákům v první čtvrthodině a pak nechají hlavního hrdinu, aby hodinu odhaloval to, co už dávno divák ví. Škoda. Jinak je totiž The Wretched vážně dost fajn.


Podobné filmy


Hodnocení redakce

  • avatar6/10

    crom


Hodnocení čtenářů

  • avatar6/10

    Alangor

  • avatar7/10

    krumlajs

  • avatar6/10

    WinterSoldier

  • avatar7/10

    Lodbrok

  • avatar5/10

    Qwat

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace