Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kdybys jen tušil: Recenze


ikona
Spooner
alice wukdybys jen tušilnetflix
Internetový gigant Netflix nabízí další středoškolský počin, jenž ovšem z traileru sliboval hodně příjemnou romantiku. Zadařilo se? 

Upřímně, vždycky jsem měl slabost pro teenagerské romantiky a coming-of-age dramata, které překypovaly pohodovou atmosférou a divák měl po jejich skončení většinou úsměv od ucha k uchu. A zatímco před několika lety vznikaly tyto kousky většinou v nezávislých indie produkcích, v poslední době do této kategorie fušuje zejména Netflix, a to jak na seriálovém a filmovém poli. A zatímco v seriálech se mu např. díky skvělému Sex Education daři, v případě filmů tohoto žánru mě ještě internetový gigant úplně neoslnil. Nová romantika Kdybys jen tušil však ten potenciál rozhodně měla. Upoutávka totiž disponovala nejen pohodovou atmosférou, ale také hezkou zápletkou, v níž se po vzoru úspěšného Já, Simon pracuje i s homosexuálním motivem. Máme tu tedy další feel-good pecku?

Ellie je zakřiknutá středoškolačka, jež by chtěla školou tak nenápadně proplout. A přivydělává si tím, že za ostatní píše domácí úkoly a eseje. Toho chce využít nesmělý sportovec Paul, jenž po ní chce sepsat trochu něco jiného. Má totiž za něj napsat milostný dopis pro jeho vysněnou dívku, půvabnou Aster. Ellie po chvíli váhání souhlasí. Situace se ovšem začíná brzy komplikovat, hlavní hrdinka si s dívkou pod Paulovou identitou píše čím dál víc a zdá se, že mu opravdu pomůže získat holku jeho snů. Jenže sama je do Aster tak trochu zamilovaná.

The Half of It naštěstí není klasickou středoškolskou romanťárnou, která se chce jen odlišit lesbickým tématem. Naopak, prostředí střední školy a jeho typickým klišé se zde věnuje jen velmi málo času a LGBT linie zde rozhodně není nijak tlačena na sílu. Zkrátka ve snímku vyznívá naprosto přirozeně a jako jedna z částí Elliena příběhu. Film totiž není stoprocentní romantikou, ale spíš právě coming-of-age kouskem, v němž tři ústřední postavy tak trochu hledají samy sebe a bojují i s tím, že bydlí v tom největším americkém zapadákově. Ano, nic originálního pod sluncem, po této stránce však funguje netflixárna velmi solidně a nabídne několik skvělých komorních momentů. Vztahy mezi hlavní trojicí jsou hezky napsané a díky sympatickým hercům také zahrané. Leah Lewis zvládá zakřiknutou a dost zmatenou Ellie bez problémů a do Alexxis Lemire alias Aster opravdu není těžké se zamilovat.

Je proto škoda, že scénář nedokáže tyto trumfy úplně prodat a zejména v poslední třetině se snímek kvůli tomu malinko rozpadá tvůrcům pod rukama. Skvěle načrtnuté linie a vztahy nakonec tak trochu padnou za oběť zkratkovitosti a nefungujícím scénám, jež jakoby přišly z jiného snímku. Čemuž nepomáhá ani fakt, že vedlejší postavy jsou vlastně jen tak nahozené a plytké. A neustálé dialogy o lásce v jistých scénách už také malinko šustí papírem, nepůsobí přirozeně a po hodině filmu se už dost oposlouchají. Což je škoda, protože zejména ve své polovině je Kdybys jen tušil hodně příjemnou a svižnou podívanou, v níž se sice humorem spíše šetří, ale pracovat s charaktery a romantickou linií umí režisérka Alice Wu velmi šikovně.


Přehrajte si trailer
The Half of It tedy nakonec není feel-good peckou, u níž byste po skončení měli správně pohodovou náladu. Do toho chybí kousku lépe napsaný závěr a v jistých pasážích po režijní stránce trochu větší tah na branku. Stále se ovšem jedná o solidní žánrovku, která na sebe nechce hlasitě upozorňovat lesbickou linií, ale nabízí hezky komorní náhled do života tří zmatených teenagerů. Seriálová tvorba Netflixu je v tomhle ohledu sice pořád trochu výš, fanoušci podobných titulů by však neměli být úplně zklamání.

Verdikt

avatar6/10

Spooner

Zakřiknutá Ellie slíbí sportovci Paulovi, že za něj bude psát milostné dopisy pro dívku jeho snů, Aster. Problém je ovšem v tom, že je do ní i sama hlavní hrdinka tak trochu zamilovaná. Příjemná středoškolská žánrovka, která naštěstí nespoléhá jen na LGBT prvek, ale servíruje hlavně hezky napsané a zahrané postavy. Škoda jen, že v závěru se film tvůrcům rozpadne pod rukama a dočkáme se několik ohraných klišé.



Hodnocení čtenářů

  • avatar5/10

    Baz

  • avatar8/10

    Revan

  • avatar7/10

    b1aster

  • avatar7/10

    Toren

  • avatar7/10

    jantar30

  • avatar5/10

    Perun

  • avatar6/10

    Rexxarus

  • avatar7/10

    Tranda-lina

  • avatar6/10

    Livia

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace