Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Špióni v převleku: Recenze


ikona
crom
spy in disguisetom hollandwill smith
Tom Holland a Will Smith v parádním animáku studia Fox? 

Pokud jste posledních několik let nestrávili za polárním kruhem bez připojení k internetu, potom nejenom z Tedových průběžných reportů víte, že společnost Disney koupila studio Fox a tím skončila i veškerá volnost, s níž lišáci až doposud přistupovali k produkci svých filmů (sami posuďte, jak moc úspěšně). To se bude pochopitelně týkat i těch animovaných, za nimiž stojí Blue Sky Studios (Doba ledová, Rio), protože Disneyho nová akvizice představuje už třetí velké animační studio, které myšák shromáždil pod svými tlapkami. Špióni v převleku vstoupili do kinosálů o Vánocích a jsou tedy posledním animákem, na nějž ještě nedohlíželi myšákovi producenti. Hlasy ústřední dvojici hrdinů přitom propůjčili Tom Holland a Will Smith, což je společně s rozpočtem atakujícím 100 mega jednoznačná známka toho, že to Foxové se Špióny mysleli vážně. Jak to dopadlo?

To záleží na tom, jak se na Špióny budete dívat. Pokud jako na klučičí konkurenci Ledového království 2, tak už teď je jasné, že Špióni roli černého koně nenaplnili. Strašlivá dolarová propast mezi oběma animáky je všeříkající. Pokud ale nedáte na kasovní úspěch a nebude vám vadit, že jdete na film, jenž nemá v každém obchodě tuny reklamních předmětů, dostanete klasický animovaný příběh o outsiderovi, který naučí sólového hrdinu hrát týmově. Pomůže mu v tom nějaký ten genový mix měnícího nejlepšího špióna světa v holuba domácího. K tomu si připočtěte poselství o tom, že být jiný než ostatní není vada na kráse a síla přátelství je mocnější než násilí, a máte výsledný obrázek svižné rozprávky, která se může pochlubit především vzájemnou chemii Hollanda a Smithe. Tihle dva totiž dokázali vdechnout hyperstylizovaným postavám z jedniček a nul opravdový život.

Tom Holland je aktuálně na vrcholu kariéry, zatímco Will Smith bojuje o statut hvězdy snažící se udržet v první lize. A přestože se Špióni nestanou Smithovým novým kasovním triumfem, jisté je jedno, jeho nadlidské charisma funguje i zde na jedničku. Jakmile totiž superšpión Lance Sterling promluví, stává se z neživotné animované postavy Will Smith a vám nezbývá než spokojeně kývat hlavou a šklebit se jeho kreacím, jež mu scénáristé psali na tělo. Jednoduchá zápletka o mstícím se záporákovi Killianovi (Ben Mendelsohn) a přespříliš aktivní agentce Marcy Kappel (Rashida Jones) jdoucí hlavním hrdinům po krku v tu chvíli ustupuje stranou a divák dostává v rámci klasického buddy movie sympatický koktejl dialogů, vtípků a gagů, jimiž se Holland a Smith navzájem častují. A jestli Smith exceluje v roli neomylného špióna, Holland dokáže z pozice mladého potrhlého vynálezce něco podobného. V jeho podání je Walter Beckett mile roztržitý, přemotivovaný a zapálený tak, že vás budete sice místy štvát, ale jinak mu budete fandit, aby ho parťák nezašlapal do země.

Co se animace týče, Foxové sice pustili žilou 100 mega, nicméně dlouholetí veteráni z Blue Sky Studios Nick Bruno a Troy Quane, kteří jsou pod Špióny podepsaní jako debutující režiséři, zvolili lehce excentrický, až mírně otravný, „cartoonovský“ styl. Ten sice může být trendy, místy je však až příliš frenetický a vzbuzuje dojem, že je šitý na míru dětem trpícím hyperkinetickou poruchou. Zejména akční pasáže jsou tak rychlé a zběsilé, že místy máte chuť šlápnout na brzdu. Díky tomu se na plátně pořád děje něco šíleného, ovšem na druhé straně si to vybírá svou daň v podobě kolísavého sledu nápadů, jež autoři neustále chrlí ve snaze udržet divákovu pozornost. 

Naštěstí dokázali tvůrci naplno vytěžit jak Walterovy praštěné vynálezy, tak Sterlingovu holubí odyseu. Některé gagy pak patří skutečně k tomu nejvtipnějšímu, co současné animované filmy nabízejí. Podtrženo a sečteno, Špióni nabízí poctivou porci zábavy jak dětem, tak i dospělým. A to ve formě, za níž se Foxové rozhodně nemusí stydět. Nejsem si ovšem jistý, jestli český dabing, jemuž zřejmě dáte s dětmi přednost, nerozbije ono kouzlo v podobě hlasových kreací Smithe a Hollanda, na nichž film v podstatě stojí.

Verdikt

avatar7/10

crom

Když se superšpión Lance Sterling díky vynálezu mladého potrhlého vědce promění v holuba, musí oba hlavní hrdinové spojit své síly, aby se poprali nejen s nějakým tím padouchem, ale i s vlastními problémy. Díky hlasům Toma Hollanda a Willa Smithe máte možnost užít si svižný a zábavný animák, který je tentokrát určený spíše klukům. A to bez ohledu na to, kolik jim je let. Nudit se totiž nebude nikdo, za to vám ručím.



Hodnocení čtenářů

  • avatar8/10

    cabal

  • avatar6/10

    Ragnarok

  • avatar6/10

    BranoZ

  • avatar6/10

    krumlajs

  • avatar8/10

    Spiker

  • avatar7/10

    Dataminer

  • avatar8/10

    malylada

  • avatar7/10

    blackinho

  • avatar7/10

    Atchyroz

  • avatar6/10

    Ceslo

  • avatar7/10

    Blondsky

  • avatar6/10

    slord

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace