Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Star Wars si podmanily Vánoce, slibné novinky neoslnily


ikona
Cival
adam sandleremma watsonfrozengreta gerwighvězdné válkyjj abramsjumanjijumanji next levelledové království 2little womenmalé ženyna nožerian johnsonrichard jewellrise of skywalkersafdie bros.špióni v převlekustar warstržbyuncut gems
Sice nejvíc vydělávají, ale taky nejrychleji vyklízí pozice... 

Vánoce mely patřit Star Wars. A nenašel se žádný adekvátní vyzyvatel, jenž by tenhle předem nalajnovaný osud mohl změnit. Takže nejhlasitěji cinkají světelné meče.

 

Devátá epizoda klasické hvězdné ságy sice odstartovala pod očekáváním studia i prognostiků, do karet jí ale hrají dva faktory, o nichž jsme mluvili minule – vůkol je prakticky nulová blockbusterová konkurence, i kvůli tomu, že Jumanji 2 se nepovedlo tolik jako jednička, zároveň jsou v kalendáři ideálně rozložené víkendy a svátky, tak aby mohly Star Wars těžit dolary ve velkém. To se celkem i daří, při bližším pohledu je nicméně zřejmé, že sága zase vyklízí pozice výrazně rychleji, než by se studiu líbilo...

 

Vzestup Skywalkera hlásí jedny z nejvyšších denních propadů z celého pelotonu - nejen divácké rozpaky mu rozhodně nedovolí stát se trvalkou - a o svátečním víkendu, kdy jiné blockbustery naopak nabíraly na síle (Jumanji +33%, Ledové království 2 +27%), spadl na výnosech o skoro 60%, což už zabolí. Kasovnímu žebříčku ale vládne o parník.

Výsledkem je 72 milionů za uplynulý víkend a při započtení vánoční hojnosti i posun na 361 mega z Ameriky. Vzestup Skywalkera je i tak výrazně pod úrovní Posledního z Jediů a nejspíš tak i zůstane. Aktuálně to vypadá, že míří k nějakým 550 milionům z Ameriky.

Disneyho účetní musí ale asi ještě víc zklamávat zbytek světa, kde o výlet do předaleké galaxie taky není kdovíjaká rvačka. Mít u Star Wars po skoro dvou týdnech promítání v kolonce globální tržby jen 725 milionů dolarů, to je poněkud zneklidňující. Právě kvůli těmhle výpadkům výnosů skončí Epizoda 9 vlastně jen docela těsně nad miliardou dolarů - Disney holt to nejmocnější mojo Síly prošustroval.

 

Na druhé příčce vánoční dolarové žně hodně prospívají už zmíněnému Jumanji, které sice jede o level níž než minule, díky svátkům se ale posune skoro až k čtvrtmiliardě jen z Ameriky. Za třetí víkend v kinech přilítlo dalších 35 melounů a aktuálně se jich přepočítává 175. I v případě téhle popcornovky ale studio mrzí výnosy z ostatních kontinentů, které zaostávají za očekáváním – v globálu se eviduje 460 milionů, což zatím na odklepnutí trojky stačit nebude. Ale zvedá se to, zvedá...

Bronz nakonec vybojovaly Malé ženy. Adaptace velké americké klasiky, která má i díky hvězdné ženské tvůrčí sestavě silnou kritickou podporu, víceméně naplňuje očekáváním Takové nadšení pro věc, aby to znamenalo easy sto mega z vánoční Ameriky, se ale nekoná. V Sony nicméně přepočítávají 29 milionů po prvních pěti dnech promítání (o víkendu z toho připlulo 16 mega) a můžou zaútočit na osmdesátku. Nás těší hlavně 95% pozitivních recenzí.

 

Brambory nadšeně loupe Ledové království 2. To si největší přívaly peněz užilo samozřejmě na podzim, díky vánočnímu dopingu se ale sune až k vymodleným 450 milionům jen ze zámoří. Za víkend megavýdělečnému animáku přibylo šestnáct milionů a celosvětově ho to posunulo už na 1,21 miliardy dolarů. Právě tady bych být Disneym rouboval třetí díl hned za dva roky, protože cílovku je snadné uspokojit… a ona skrze peněženky rodičů solí jak zjednaná. 

Výrazně nižší ligu samozřejmě hrají animovaní Špióni v převleku. Tenhle pokus Foxů o rodinnou hitovku nenašel ani přes dabérské angažmá Willa Smithe bohužel svůj ksicht a ani finanční úspěch – jen to potvrdí předsudek Disneyho, že kinopokusy svého nového svěřence má osekat na minimum a vyvíjet jen jeho nejvýnosnější značky. Za prvních pět dní promítání to chtělo rozhodně víc než 22 mega.

 

V druhé půlce žebříčku se s devíti miliony prsí dvě lahůdky konce roku: Zatímco Johnsonova superhvězdně obasazená kriminálka Na nože má na kontě monstrózních 107 milionů jen z Ameriky a skoro čtvrtmiliardu celosvětově, Safdieovic adorované Uncut Gems, které by ve spravedlivém světě normálně dotlačilo minimálně k oscarové nominaci Adama Sandlera, se teprve nenápadně rozjíždí a hlásí zatím dvacku. Uvidíme, jak vysoko doletí… zatím může snít i o páďu.

Nejvtipnější je pohled na Cats, které jsou megapropadákem jako víno – aktuálně na osmé pozici s celkovými sedmnácti miliony. Dlouho dopředu avizovaný oscarový favorit, který měl vyplenit Vánoce a naskočit do oscarové sezóny, se může těšit na sběr leda Zlatých malin. Totální výsměch diváků i kritiků špikuje jedna bizarnější kauza než druhá (film poblil i jeden z jeho hlavních protagonistů James Corden), díky čemuž se na adaptaci legendárního muzikálu bude vzpomínat jako na jeden z největších průšvihů roku 2019… ba i celé dekády.

 

Desítku uzavírají dva filmy s mizernými tržbami, natočené podle skutečných událostí – líp je hodnocený Eastwoodův Richard JewellBombshell ale z dostihů těchhle dvou kasovních loserů vyjde nakonec o fous líp (oba mají nicméně zatím šestnáct mega). Moudří hollywoodští hlavouni si teď určitě vyhodnotí, že filmy inspirované přízemní realitou patří jen na VOD…

Kompletní žebříček tržeb zde.

Příští týden se pojede ve víceméně stejné sestavě a s hodně podobnými výsledky. Disney může alespoň trochu juchat. Pozlobit se ho pokusí alespoň zrestartovaná hororová Nenávist.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace