Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Recenze


ikona
Cival
adam driverdaisy ridleyhvězdné válkyjj abramsprvní dojmyrise of skywalkerstar wars
Ztratí sága fanoušky i tentokrát? 

To jsme teda dopadli. Star Wars se dostaly do bodu, který by před čtyřmi lety snad nikdo nepředpokládal a já jsem z toho smutný. Aspoň že je konec. Jako oddaný fanoušek a vděčný divák jsem rád, že aktuální připitomělá fašírka v téhle podobě už pokračovat nebude, že si dá Disney pauzu a zkusí to trochu odjinud. Tohle je totiž slepá ulička.

Disney na téhle akvizici určitě ohromně vydělal, zároveň ale zvládl během pouhých čtyř let srazit nejslavnější značku Hollywoodu na úroveň rutinního popcornu, který už hravě trumfne kdejaká comicsovka nebo rodinný doják (jen si počkejte, jak nízko budou tržby E9 proti E7). Jak je to možné? Inu protože za tři filmy (respektive vlastně pět) nepřišlo studio s novým přitažlivým elementem, který by zvládl adekvátně působivě rozvíjet ságu.

 

Epizoda 7 byla možná až příliš bezpečným restartem, pořád ale měla jasnou profilaci postav, vyprávěcí rytmus, dramatické i cool momenty. Epizoda 8 přišla s divočinou, která si moc nelámala hlavu s vnitřní logikou a rolí postav v příběhu, ale některé její pasáže byly opravdu působivé a nápaditě zrežírované. Epizoda 9 je proti tomu čistá rutina, která bez ambicí vytahuje zašlé relikvie a bezvýrazně je tlačí k vycucanému finále.

Abrams i napodruhé v podstatě jen zírá do zrcadel po Georgi Lucasovi a oblíbené propriety i postupy servíruje uspěchaně, bez stylu i poezie, v novém balení – to je samozřejmě velkolepější, výtvarně úctyhodné, trikově megalomanské, ale v podstatě i bezpohlavní. Je to procházka Star Wars koutkem v Disneylandu, kde ale tentokrát chybí opravdu strhující atrakce (jakou bitvu, akční scénu nebo moment byste si z devítky chtěli, sakra, pustit znova?) a zůstává jen překotné pobíhání nezajímavých postav.

 

Je smutné, že nová trilogie si vystačila po tři filmy vlastně jen s pomalým rozvíjením vztahu mezi Kylem a Rey a Reyinou neustále opakovanou otázkou „kdo jsou moji rodiče?“ (což je mimochodem asi to nejnudnější možné téma, protože nejsme mezi šlechtici, kde se podle rodové linie přidělují výsady). Zatímco série o Temném rytíři, Avengers nebo Matrixu se poutavě vyvíjely a přinášely nová témata, otázky a výzvy, fascinující parťáky i nepřátele, nové Star Wars zoufale přešlapují na místě a topí se v bezradnosti. Vidět v rámci téhle série pátý souboj Rey s Kylem, je už nejen bolavě repetitivní, ale hlavně nudné, protože při šermovačkách těchhle dvou spřízněných duší můžou být napjati snad jen diváci, co tajili dech u Letopisů Narnie nebo Percyho Jacksona.

Kylo a Rey rozhodně nepatří k nejcharismatičtějším a nejzajímavějším postavám Star Wars vesmíru, proti zbytku jsou ale tahouny shakespearovského formátu – ostatně právě o ně scénář alespoň trochu pečuje. O zbytek ansámblu se však text, jenž bych se nebál nominovat na Zlatou malinu, opravdu moc nestará (rukopis scenáristy Batman v Superman a Ligy spravedlnosti se nezapře, jen Martu nechal tentokrát doma). Silné původní postavy byly anihilovány nebo marginalizovány (role Chewieho, R2-D2 a vlastně i BB-8 jsou malé), nové se chvatně a nahodile objevují bez možnosti nějak zaujmout (ale zas pobíhají po křižnících na koních - inu, merch se sám neprodá).

 

Finn a Poe si odbyli nejlepší momenty v Epizodě 7 a teď už jsou jen otravnou, dokonale nezajímavou stafáží, co neustále někam bez hlubšího smyslu pobíhá, poletuje, losersky přihlíží a výská/děsí se, nebo někam přechází, většinou vždy o fous později než hlavní postavy, tak aby mohli čelit idiotským dialogům typu „To je Lando.“ – „Ano, vždyť ho přeci známe, C3PO" (určitě lze vymyslet elegantnější způsob, jak připomenout jméno postavy mladým divákům) nebo „Podívej, tady je kostra/krev/trasovač“, proneseno krátce poté, co kostru/krev/trasovač vidíme na plátně. Holt aby i ti nejpomalejší jedinci v sále pochopili, na co koukají…

Abrams přitom nepojal Epizodu 9 nikterak složitě, je to opravdu banální fantasy pohádka pro malé diváky, v níž se vrátil zlý čaroděj, co si se svou kouzelnou hůlkou v dalekém království snadno vykouzlí celou flotilu a armádu záporáků… aby se v podobném stylu, s hojným využitím tupého principu deus ex machina, povedlo vrátit úder a všechno dotlačit k upachtěnému konci. Ach jo.

  

Epizoda 9 je dokonalou ukázkou líné scenáristiky, kdy se neustále střídají lokace, doprovodné postavy, minizápletky a epizodky, ale žádná z nich v podstatě není pečlivěji vybudovaná a proto napínavá. Logan by se posral.

Abrams to navíc všechno servíruje z šíleného rychlíku, nepohrává si s adrenalinem nebo timingem jednotlivých scén, takže ten proud barevných obrázků nemá čím hlubším zaujmout a jen plyne před očima. Cool pasáže se nekonají, fanouškovské orgasmy taky ne, kulervoucích momentů je nula. Upřímně bych nevěřil, že tohle točil ten samý Abrams, co první Star Trek nebo M:I:III, protože tohle je podání skoro jak od Shawna Levyho.

Je to tvrdý úpadek ságy, která sice má absolutní production values, stala se ale natahovanou kaší bez chuti a zápachu. Je smutné si potvrdit, že postavy jako Maz Kanata, Snoke, Captain Phasma nebo generál Hux (u jeho linky jsem se opravdu chytal za hlavu) byly v trilogii úplně zbytečně, a kdyby je vystřihli, nic se nestane.

Opravdovou tragédií je ale sledovat, jak se projekty vůkol chlubí cool postavami, Iron Manem, Cliffem Boothem, Black Widow, Spockem, Johnem Wickem, Creedem, Jindřichem V., Hobbsem i Harley Quinn, zatímco Star Wars nenašly za panování producentky Kathleen Kennedy nikoho. Nic. A ve finále si musely trapně vypomoct comebackem Saurona. Je to příznak absolutního břídilství.

 

Filmové Star Wars se za Disneyho krátkého panování změnily v prázdnou spotřební fantasy, která se sice může i nadále chlubit řemeslem a maximálními produkčními hodnotami, hezkou hudbou, kamerou, výpravou i výtvarnem… ale svou úroveň ztratila. A duši jakbysmet. Už to není to největší dobrodružství v naší galaxii, ale bezkrevný provar lepící střepy zašlé slávy dohromady směšnou rudou plastelínou.

Tohle zakončení nejslavnější ságy filmové historie se vůbec nemůže měřit s Avengers: Endgame, protože svým naturelem připomíná spíš Terminátora 5, Hobita a Harryho Pottera 7. A to je ohromná ostuda všech zúčastněných.

Předchozí dvě trilogie zvládly verbovat miliony nových filmových fanoušků, nová na to nemá sílu. Ani Sílu. 

Imfovu výrazně pozitivnější recenzi čekejte zítra. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (142)

Verdikt

avatar6/10

Cival

Uspěchané završení slavné ságy, které se rozhodně mezi famózní finále počítat nebude. Film sice oslňuje triky, výpravou a tunou nejrůznějších kulis i prostředí, ale bezradně si pomáhá omšelým záporákem a v podstatě jen povrchně opakuje dilemata nastolená v předchozích epizodách. Spotřební prázdnota.



Hodnocení redakce

  • avatar6/10

    Mr. Hlad

  • avatar9/10

    KarelR

  • avatar6/10

    Gonzi

  • avatar6/10

    do_Od

  • avatar3/10

    krauset


Hodnocení čtenářů

  • avatar10/10

    Ravenhorn

  • avatar9/10

    acheron

  • avatar7/10

    yeniczek

  • avatar3/10

    Baz

  • avatar6/10

    MAJkLSON

  • avatar6/10

    PharaoX

  • avatar6/10

    Snura

  • avatar7/10

    cabal

  • avatar8/10

    RainMakeR

  • avatar6/10

    b1aster

  • avatar9/10

    Slide

  • avatar6/10

    Rokle

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace