Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Černé Vánoce: Recenze


ikona
Mr. Hlad
black christmasimogen pootsjason blumremake
Remake hororové klasiky před svátky raději vynechte. Nebo ho spíš vynechte úplně... 

Superproducent Jason Blum je jedním ze současných králů Hollywoodu. Dovede posílat do kin filmy, které jsou levné, obvykle hodně výdělečné a poměrně často i docela dobré. A někdy i výjimečné. Jeho jméno je obvykle spojované s horory, nesmíme ovšem zapomínat na to, že má prsty i v peckách jako Whiplash nebo BlacKkKlansman a vlastně že i to hororové Uteč! slavilo velký úspěch na Oscarech. Horory jsou však pro něj pořád číslo jedna a já mám bohužel poslední dobou pocit, že už mu nestačí natočit jen „dobrý horor“ a že se pokouší co nejvíc do svých projektů propašovávat i nějaké to vážné sdělení nebo sociální komentář. Nic proti tomu, ale třeba aktuální Černé Vánoce ukazují, že to může někdy dopadnout hodně špatně. 

Předem je nutno říct, že letošní Černé Vánoce nemají s hororovou klasikou ze sedmdesátých let moc společného. Oba filmy se odehrávají během vánočních svátků a točí se kolem sesterstva, jehož členky kdosi systematicky likviduje. A tím to víceméně končí. Nebudu dál moc prozrazovat, ovšem ne proto, abyste si mohli v kině užít nějaký super twist. Spíš kvůli tomu, že to, co se na plátně děje (hlavně v poslední třetině), byste mi asi stejně nevěřili. Ale řekněme, že i tvůrci Bláznivých střel by si nejspíš řekli, že tohle už je fakt moc za hranou…

Ale OK, zkusme dělat, že jsme v hororovém žánru. Černé Vánoce se zpočátku pokoušejí jít ve stopách originálu minimálně v tom, že hrají podle slasherových pravidel a režisérka Sophia Takai občas dokáže vymyslet scénu, která vcelku funguje (i když kamera je vždycky umístěná tak, že víte, odkud bubák vyskočí). Jenže pak se to celé mění v home invasion a nakonec v něco, co nedává vůbec smysl. Ono by to celé mohlo fungovat, jenže někdo ve studiu si řekl, že Černé Vánoce nebudou primárně horor, ale „důležitý film“. 

Už před premiérou vypouštěli tvůrci do světa informace o tom, že film bude hodně sázet na girl power (nic proti) a že bude mít přístupnost PG-13. No budiž, horory bez krve můžou fungovat bez problémů, slashery a home invasion o dost hůř, ale šlo by to… jenže potíž tkví v tom, že Černé Vánoce ve skutečnosti ani moc horor být nechtějí a neumí to. Nedovedou vyděsit, neumí navodit strašidelnou atmosféru a během celé hodiny a půl neuvidíme jedinou originální, zajímavou nebo zajímavou smrt. A místo toho se tu dopředu tlačí ta girl power. Což je v subžánru, který už od sedmdesátých let stojí na tom, že na konci zdánlivě slabá dívka zlikviduje svého silnější protivníka tím, že má větší fištrón a odhodlání než on, docela úsměvné. 

Jako horor jsou tedy Černé Vánoce poměrně dost špatné. Jako film, který chce být i sociálním komentářem a řešit poměrně důležité věci jako sexismus, znásilnění a podobně, je ovšem vyloženě směšný. Celou jeho zoufalost tu symbolizuje jedna z hrdinek, která se pokouší být v těchto směrech aktivní a bojovat proti výše zmíněným problémům, ale dělá to takovým způsobem, že ji budete přát co nejkrvavější smrt (v rámci možností toho ratingu PG-13). Na všechny řve, chová se jako kráva a uráží ji, že se v hodinách literatury zaměřených na klasiky nevěnuje přednášející trans spisovatelům. Literaturu jsem studoval a nevzpomínám si, že by nějaký existoval… Tahle postava je otravná, uřvaná slepice neschopná jakéhokoliv dialogu s kýmkoliv, kdo má jiný názor a to včetně jejích kamarádek. A podobně jako její smýšlení působí celý film, v němž jsou jen tři typy mužů – znásilňovači, poserové a dementi. Slashery osmdesátých let také neměly zrovna složité postavy, na druhou stranu svalovec, brýlatý nerd, obšourník, vtipálek a panic jsou pořád o dost zajímavější charaktery než jakýkoliv muž v Černých Vánocích. 


Přehrajte si trailer
Máte pocit, že se u hororu zbytečně věnuji něčemu, co pro horor není podstatné? Máte pravdu. Jenže ono to jinak nejde, protože pro tvůrce Černých Vánoc je právě tohle to zásadní a tohle nám v kině servírují. Hloupě pojatou rádoby oslavu síly ženského přátelství, která nefunguje, protože se filmu povedlo udělat ze všech hrdinek krávy. A vzhledem k tomu, že to není děsivé, krvavé a zábavné, tak to nefunguje jako horor. Takže je to srágora a vy se v klidu dál těšte na Star Wars a předstírejte, že tahle věc neexistuje. 

Verdikt

avatar3/10

Mr. Hlad

Parta spolužaček bojuje o život během vánočních prázdnin, když jim kdosi začne jít po krku. A je to nejen nudné, protože s ratingem PG-13 nic krvavého nevymyslíte a lekačky fungují tak napůl, ale hlavně nelidsky pitomé a otravné v tom, jak moc se film pokouší sdělovat důležité věci. Což naneštěstí dělá dost neobratně, hloupě a vlastně i směšně. Špatný film.



Hodnocení redakce

  • avatar2/10

    crom


Hodnocení čtenářů

  • avatar1/10

    Muf

  • avatar3/10

    malylada

  • avatar3/10

    Maverick

  • avatar1/10

    WinterSoldier

  • avatar10/10

    MOVIESTAR

  • avatar1/10

    Qwat

  • avatar3/10

    Livia

  • avatar6/10

    holub113

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace