Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Přes prsty: Recenze


ikona
Rimsy
denisa nesvačilovájiří langmajerpetr kolečkopetra hřebíčkovápřes prsty
Petr Kolečko se na písku poněkud zadřel. Je to ale až takové překvapení? 

Kolísavé úspěchy Petra Kolečka jednou musely ukázat svou pravou podstatu. Trefy do černého (Most!, Okresní přebor, částečně i Vyšehrad a Masaryk) se až příliš podezřele střídají s pokusy značně mizernými (Bajkeři, Padesátka, zakázková televizní produkce) a teď možná nastal čas pravdy. Po napsání scénáře ke sportovní romantické komedii bylo tolik problémů s nalezením vhodného režiséra, až se Kolečko rozhodl film zrežírovat sám. A právě v tuto chvíli se naplno ukázaly nedostatky, které dokázala především práce Jana Prušinovského zahladit.

Mezi duo beach volejbalistek se vklíní postarší elegán a začne se dít spousta vztahových nesmyslů. Zhruba v tomto duchu se odvíjí celá zápletka, v jejímž středu je milostný trojúhelník skládající se ze zarostlého Jiřího Langmajera, vypracované Petry Hřebíčkové a naivní Denisy Nesvačilové. Na vrub Kolečkova scénáře jde bezesporu neschopnost vystavět funkční psychologii jednotlivce či smysluplné vztahy mezi ústředními postavami, jež v praxi jen vlají příběhem podle toho, jak se lodivodovi zamane. V kontextu současných trendů je i vcelku nezvyklé, že obě ženské hrdinky jsou jednorozměrné, jejich životy se točí hlavně kolem mužů, a jedině Langmajerův bonviván je nositelem tajemství a skutečným hybatelem příběhu – navzdory veškeré morální pochybnosti.

Bezesporu se Kolečkovi podařilo aspoň trochu proniknout do sportovního prostředí, nasát hantýrku a opět pokropit diváky dávkou hlášek – tu vydařenějších, tu méně. Na jeho režijní nezkušenost však doplácí to, že scény nejsou směrem k hláškám vybudovány, a tak většina z nich vyzní do ztracena. V důsledku se potenciálně zajímavý příběh redukuje na sled sexistických vtípků a prázdného sledu scén. I další motivy, především ona sportovní rivalita, letní atmosféra či boj s předsudky – vše je používáno jen jako chvilková a vyprázdněná manýra, či se sklouzne po povrchu a nikam hlouběji nepustí. Přitom nikam nevedoucí příběh (resp. většinu času jedoucí po notně vyježděných kolejích tuzemských romcomů) by prozkoumání něčeho neprvoplánového rozhodně unesl.

Zmiňme i nevhodný hudební podkres, ať už se jedná o unylou ústřední písničku či z nějakého důvodu až do umrtvení využívanou Sambu v kapkách deště od zapadlých Burma Jones. Nejlepší práci tak odvádí kameraman Petr Bednář, který vedle Okresního přeboru nasnímal třeba i Čtvrtou hvězdu; a je ve výsledku především jeho zásluha, že tenhle sled scén vypadá jako film. Ale to rozhodně nestačí – více než 100 minut se díky absenci napětí pořádně vleče a ani občasná přítomnost klipovitých sportovních koláží na tom nic nezmění. Na tenhle režijní debut nebude Kolečko vzpomínat rád – jednak se nejedná o povedený film a snad ještě více zabolí i obnažená pravda o tom, v čem jeho scénáře obvykle selhávají.

Verdikt

avatar4/10

Rimsy

Na povrchu letní sportovní romantická komedie, pod povrchem… nic. Pár fajn hlášek, sportovní slang a nadějný herecký ansámbl nevyrovnají příběhovou bezradnost ani režijní nenápaditost.



Hodnocení čtenářů

  • avatar2/10

    Silence

  • avatar2/10

    yeniczek

  • avatar6/10

    Revan

  • avatar6/10

    Snura

  • avatar6/10

    Tomino

  • avatar3/10

    the dark knight

  • avatar6/10

    Nexus6

  • avatar3/10

    kaapaa

  • avatar7/10

    Spiker

  • avatar4/10

    malylada

  • avatar3/10

    MartinS96

  • avatar7/10

    Ceslo

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace