Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spolujízda: Recenze


ikona
Rimsy
dave bautistaiko uwaiskaren gillankumail nanjiani
Koncept nekompromisního pořízka a srabáckého prcka jsme viděli už hodněkrát. Spolujízda však dokáže zabavit překvapivě příjemně.  

Spolujízda to v zahraničních recenzích docela schytává, takže nebyl důvod čekat něco jiného než naprostou zhovadilost. Už originální název Stuber postavený na asi pětkrát zopakovaném vtípku, že hlavním hrdinou je řidič Uberu jménem Stu, velká očekávání nebudí. Jenže o to jsem byl překvapenější, že se nakonec jedná o vcelku povedenou a hlavně velmi příjemnou oddechovku! Možná ze mě mluví pofestivalová přesycenost sociálně-kritickými melodramaty z uzbeckého venkova, ale v rámci žánru nemám se Spolujízdou problém.

Akční úvod nám představí policejního drsňáka Davea Bautistu, který se potýká s extrémní krátkozrakostí. I to nakonec stojí život jeho parťačku Karen Gillan a buranský strážce zákona se až příliš ponoří do případu lokálního drogového dealera, který terorizuje okolí. Toho si mimochodem střihnul Iko Uwais, a tak nepřekvapí, že dává víc než co jiného na odiv své bojové schopnosti. Když se Bautista dozví, že má dnes večer šanci nenáviděného soka dopadnout, najme si Uber a vyrazí.

Právě dnes totiž byl na laserové operaci očí, takže se nic netušící řidič musí stát jeho zrakem. Tím je Kumail Nanjiani, vyděšený Pákistánec a pravý opak zarputilého policisty. A tahle nesourodá dvojka táhne celý film. Možná vás zaráží, proč tolik prostoru věnuji popisu příběhu, který je přitom docela banální. Je to opravdu tak, v rámci žánrových konvencí se nejedná o nic překvapivého a jádro filmu tkví ve špičkování dvou zcela odlišných charakterů. I s nezbytným závěrem, že se jeden od druhého na konci dne i něco nečekaného naučí.

Nanjiani přitom hláškuje jako o život, a přestože zdaleka ne všechny frky padnou na úrodnou půdu, spousta je skutečně vydařených. I neustále zamhouřený Bautista má bezesporu charisma a hlavně – jako dvojka jsou zcela neokoukaní. Vidět v tom samém příběhu opět Kevina Harta a Ice Cuba ze série Ride Along, jsem mnohem kritičtější, ale na tuhle filipínsko-pákistánskou dvojici se dívá dobře. A stejně potěší i nemálo originálních prvků, které se zde jen tak mimochodem vyskytují – zhoršené vidění vlivem operace očí, hudební koláž na veterině či koneckonců i ta honba za pětihvězdičkovým hodnocením v taxikářské aplikaci.

Obvykle z takto přímočarých filmů, které nenabízející žádné příběhové novoty, spokojený neodcházím. Spolujízda ovšem prostě a jednoduše dělá to, co dělat chce – tedy na hodinu a půl příjemně zabaví, zaujme občasnou akcí (která je místy docela brutální) a polechtá bránici prostřednictvím kontrastu mezi hysterickým civilistou a nerudným poldou. Z toho všeho mi vychází spokojených 65 procent a doporučení, že po návštěvě kina rozhodně nadávat nebudete.

Verdikt

avatar7/10

Rimsy

Příběhově rutinní, ale sympaticky natočený a řadou nápadů oplývající buddy movie, který stojí na neokoukanosti a komediálním talentu dua Nanjiani-Bautista.



Hodnocení redakce

  • avatar7/10

    KarelR


Hodnocení čtenářů

  • avatar5/10

    Revan

  • avatar6/10

    b1aster

  • avatar7/10

    Tomino

  • avatar8/10

    BranoZ

  • avatar8/10

    Herkulesss

  • avatar7/10

    Nexus6

  • avatar6/10

    krumlajs

  • avatar7/10

    Spiker

  • avatar7/10

    Dataminer

  • avatar6/10

    malylada

  • avatar7/10

    Perun

  • avatar7/10

    Likan7

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace