Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Budiž světlo: Recenze


ikona
Rimsy
kviffmarko škopmilan ondrík
Od října bude v kinech slovenské drama, které tepe do tamější společnosti, jak by si to zasloužilo i Česko. 

Jediného česko-slovenského zástupce do letošní karlovarské soutěže vyslali naši východní bratři. Po křehké studii patálií stárnoucí ženy ve filmu Eva Nová se režisér Marko Škop obrací k výrazně globálnějším tématům; aneb od psychologie se posouváme spíše k sociologii a sledujeme vcelku drsné komentování současné slovenské politiky i společnosti. A u nás stále nic…

Počátek příběhu nás zavede na německou stavbu, kde pracuje bodrý Slovák Milan. Dobré peníze a příjemné prostředí jsou pro otce tří dětí dostatečným důvodem k tomu, aby se s rodinou vídal jen příležitostně. Na Vánoce se však vrací do domovské vesnice, v níž jeden mladík spáchal sebevraždu. Do ní je možná trochu zapleten i Milanův syn, což roztáčí řetězec událostí, jež odhaluje podhoubí fungování maloměsta. A jak už asi čekáte, není to nijak pěkný pohled.

Škop nekompromisně tepe do homofobie, xenofobie, křesťanské moci a paramilitaristických skupin, jež se v našich končinách v posledních letech objevují; přičemž se na Slovensku zřejmě jedná o výrazně zásadnější problém než u nás, což ukázal oceněný dokument Až přijde válka. Stále se však držíme u postavy Milana a jeho rodiny a do všeobjímajících analýz se film pouštět nechce; namísto toho je na jednom zdánlivě obyčejném příkladu ukázána spousta přesahů, což je bezesporu sympatický přístup. I přes množství nadhozených témat se podařilo najít určitý balanc mezi tím, jak nepříjemné události ovlivní jinak vcelku poklidný rodinný život, a morálním přesahem chování jednotlivce ve společnosti – což je velmi obtížný úkol.

Hlavní roli si podmanil Milan Ondrík, s nímž Škop spolupracoval už na Evě Nové. Jeho postava je sice na první pohled dobrácký pohodář, avšak zároveň i muž činu, který to však ve zločinem prorostlém okolí nemá jednoduché. Na trochu podobném principu stavěl i nedávný thriller Ostrým nožem, novinka však necílí jen na justici. Spíše ukazuje propojenost jednotlivých problematických složek, kdy jedna úzce souvisí s druhou; takže je jejich konečně vymýcení více než v nedohlednu. Za odvahu a funkční navázání množství vrstev mi pak z toho vychází osmička a posílání gratulací k sousedům za povedený kousek.

Verdikt

avatar8/10

Rimsy

Nadstandardně kompaktní pohled na morálku a problémy soudobé slovenské společnosti, k nimž máme blíže, než jsme ochotni si přiznat. Podařené drama.



Hodnocení redakce

  • avatar8/10

    Cival


Hodnocení čtenářů

  • avatar10/10

    davidb

  • avatar7/10

    Snura

  • avatar8/10

    Slarque

  • avatar8/10

    malylada

  • avatar7/10

    Perun

  • avatar7/10

    JokoloCZ

  • avatar7/10

    Sub-Zero

  • avatar8/10

    slord

  • avatar8/10

    Bajco

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace