Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mrtví neumírají: Recenze


ikona
Rimsy
adam driverbill murraycaleb landry joneschloë sevignydanny gloverjim jarmuschselena gomezsteve buscemitilda swintontom waits
Na světě se teď dějí divné věci, říká ústy svých postav Jim Jarmusch ve společensky uvědomělé satiře. Ale říká to dost přesvědčivě? 

Přiznám se, že jsem Jarmuschovi fandil. Dokonce ani vcelku zdrcující kritiky z Cannes mě neodradily a spíše mě jen utvrdily v tom, že alegorický zombie horor rozhodně nebude pro každého. Jenže se zdá, že cílovka tohohle filmu je ještě o něco užší, protože jsem se do ní nakonec nevešel ani já; a to jsem hodně chtěl.

Jak všichni víte, je to film o zombie apokalypse. V centru dění je trio policistů, kteří začnou velmi laxně vyšetřovat brutální vraždu, jež zahájí přehlcenost celého světa standardními, ve srovnání s jinými filmy zcela rutinními zombíky. V první polovině se poměrně staticky seznamujeme s obyvateli městečka, kteří jsou samozřejmě značně podivínští – geek na benzínce Caleb Landry Jones, dobrácký železář Danny Glover, rasistický farmář Steve Buscemi, skotská samurajka vedoucí pohřební ústav (!) v podání Tildy Swinton, velkoměstská hipsterka Selena Gomez nebo poutník a částečně i vypravěč Tom Waits. Na castingu se zjevně nešetřilo a my pozvolna a s napětím pronikáme do stále častějších podivných událostí, jež se v zapadlé obci nyní dějí.

Za přírodními zmatky stojí samozřejmě nerozumná energetická politika, jež si ve druhé polovině začne vybírat svou daň – a městečko je sužováno armádou zombií. V téhle fázi (a pro konec to platí dvojnásob) však začíná být Jarmusch až příliš doslovný a bez větší invence nám dává najevo, s čím vším na současném stavu světa nesouhlasí. Na diváka však padá nuda, jelikož už dávno chápe, že kdo je mrtvý už za života, tak prostě neumírá; jenže Jarmusch toho víc říct nechce. Přitom základní ingredience jsou bezesporu sympatické: špičkový a velmi zábavný casting; v současnosti velmi funkční odkazy na zombie horory George Romera; alegorický přesah jednotlivých postav. V pozadí však stojí filmař, který se chce za každou cenu a co nejoriginálněji vyjádřit k současné ekologické a politické situaci, jenže má tolik nápadů a témat, že je začne bez ladu a skladu házet na jednu hromadu a doufá, že z toho něco vyleze.

Zmíněná stereotypizace postav a práce s nimi mě však velmi bavila. Maloměstští policajti v podání Billa Murraye, Adama Drivera a Chloë Sevigny jednak naplňují spoustu stereotypů o amerických strážcích zákona, jednak každý z nich představuje odlišnou část zámořské společnosti, což se projevuje nejen chováním (jak by člověk čekal), ale i mírou pochopení celého příběhu, proniknutí do filmové fabule, a to se bezesporu nevidí každý den. Jarmusch místy bourá čtvrtou stěnu a dává jasně na srozuměnou, s kým sympatizuje a koho odsuzuje. Bylo by možné se probírat každou postavou zvlášť a na jejím přístupu k nečekanému problému i konečném údělu dekódovat Jarmuschův přístup k dané společenské vrstvě; na Driverově postavě je to pak vidět nejlépe.

Kolega SamVimes z TVZone tenhle kousek přirovnal k posledním podivnostem Kevina Smithe, které také těžily z jeho filmařských kontaktů, a jakkoli musela být zábava je natáčet, pro diváka to taková podívaná není. Hodina a tři čtvrtě Jarmuschovy ekologické agitky obsahuje příliš mnoho hluchých míst na to, aby pár nápadů na přelomový výsledek prostě nestačilo. A je to škoda, neboť práce s tématy nenechá nikoho na pochybách, nakolik je Jarmusch inteligentní a schopný; tentokrát to jen do sebe tak úplně nesecvaklo. Za povedený soundtrack přidám usmolený šestý bodík, ale rozpaky jsou tedy velké.

Verdikt

avatar6/10

Rimsy

Jarmusch agituje proti konzumu a energeticky nezodpovědné politice, avšak neprvoplánový koncept se nepodařilo rozvést do takové hloubky, abychom mohli mluvit o skutečně zásadním díle.



Hodnocení čtenářů

  • avatar8/10

    Tomino

  • avatar5/10

    jarmil

  • avatar7/10

    mattesko

  • avatar2/10

    Muf

  • avatar7/10

    Herkulesss

  • avatar3/10

    pepo

  • avatar7/10

    GuidoA.

  • avatar4/10

    malylada

  • avatar8/10

    CAPS_LOCK

  • avatar5/10

    Karbunkule

  • avatar7/10

    Elago

  • avatar6/10

    Likan7

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace