Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

John Wick 3: Recenze


ikona
imf
chad stahelskijohn wickjohn wick 3keanu reeves
Do třetice všeho dobrého Keanu Reeves dokazuje, že nemá konkurenci. 

Tak jsem si to nechal v hlavě hezky rozležet. Nábojnice docinkaly, psí štěkot utichl a John Wick dohrál svoje třetí sólo. Kam ho zařadit v jedné z nejstylovějších akčních trilogií poslední dekády? Určitě čekáte odpověď hned v prvním odstavci, ale tak snadné to nebude. Ani pod článkem moudřejší nebudete, protože Wick Třetí ode mne fasuje stejných “osm a půl” jako první díl. Napovím snad, že se mu povedlo zkombinovat upřímnost a nápaditost jedničky s rozpínavostí a ambicemi dvojky. Chtělo by se říct, že jde o to nejlepší z obou světů, ale důvodů, proč Johna Wicka 3 vidět teď hned, je mnohem víc. Keanu Reeves a jeho tanečky plné olova (a tentokrát i chladné oceli) mají totiž na celý žánr mnohem větší vliv, než by si kdo mohl myslet.

Místo rozboru zápletky tu proto s dovolením zopakuji, proč má zrovna John Wick tak fenomenální úspěch a proč vypadá jinak, než většina soudobých akčňáků - Chad Stahelski a David Leitch totiž před lety stáli u zrodu projektu jménem 87Eleven. Fascinováni asijskými akčními scénami a pracovní morálkou týmu kolem Yuen Woo-Pinga při natáčení prvního Matrixu, rychle pochopili, že je nutné v Hollywoodu postavit velkou tělocvičnu a vytrénovat novou generaci kaskadérů. A jak řekli, tak udělali. 87Eleven bylo kolbištěm nejen pro všechny sportovce, ale i pro nadané filmaře, kteří se nebáli zkoušet akční scénu dlouhé týdny, aby se pak na plac přišlo s hotovou vizí a vše běželo (jako) na drátkách.

Po dvaceti letech experimentování, přicmrndávání a tvrdé dřiny konečně Stahelski a Leitch sklízí zasloužené ovoce úspěchu. Jen divák si myslí, že to přišlo zčistajasna, protože těm dvěma Hollywood otevřel dveře a po Johnu Wickovi rychle následoval druhý Deadpool, Atomic Blonde a letos dokonce i Hobbs a Shaw. Někde to mají zmínění pánové celé pod palcem, jinde zajišťují jen choreografii, ale svým způsobem mění žánr k nepoznání - tvrdou dřinou, asijskou DNA integrovanou do americké akční postmoderny a neuvěřitelnou porcí nápadů. Souběžně s nimi redefinovali přestřelky v duchu gun-fu i borci stojící za Kingsmany, tam tomu zas šéfuje Brad Allan a veteráni od Jackieho Chana. Když Asiati na konci devadesátek neovládli Hollywood skrz kung-fu, zvládnou to o dvě dekády později jejich fandové skrz hybridní styl, který ve třetím Johnu Wickovi dosahuje pomyslného vrcholu. Zároveň ale slibuje, že bude kam stoupat.

Už asi víte, že si na sebe John Wick na konci druhého dílu nakreslil velký terč. Trojka začíná doslova pár vteřin po konci dvojky a první, druhá i třetí akční scéna na sebe nenechají dlouho čekat. Stahelski je ambiciózní a kromě nádherné výpravy a řemesla se nám snaží servírovat i další expanzi assassínské mytologie - tajemné mince, úpisy, hotel Continental atd. atd. Není to otravné, ale je to akorát tak chatrné, jak pravidla akčního filmu dovolí. Při dvouhodinové stopáži byste u jiných filmů měli spoustu času nad tím přemýšlet a podrývat tak výsledný produkt, ale tady vás vždycky dělí jen několik okamžiků, než vzduchem začnou létat kulky, sekery nebo ostře ořezané tužky.

A v tu chvíli špičková choreografie přebírá otěže tak mocně, že vám vymaluje mozek hmaty a chvaty, zatímco všechno ostatní ustoupí do pozadí. Pokud vás intenzita a četnost akčních scén začne otravovat, jste ve špatném kinosále. Tady se od začátku naplňuje slib, že vše bude větší, hlasitější a lepší. A protože John stojí proti všem zabijákům celého světa, divák si spolu s ním opravdu nevydechne. Kdo je zvyklý na tři máchnutí rukou a finální K.O., ten bude možná potřebovat kapačky už po úvodní bitce v knihovně nebo dost možná pomyslném předčasném vrcholu - rvačce, v níž vzduchem létá víc nožů než je v britském královském kredenci.

Děj je skutečně druhotný, ačkoliv ustupuje nečekaným směrem a zavádí nás hlouběji a hlouběji do Johnovy minulosti, protože za každým rohem číhá další akční scéna. A Stahelski ukazuje, že navzdory dlouholeté praxi má nápadů jako nevybouřený debutant. Konečně disponuje dostatkem peněz i pozornosti, a tak se může naplno předvést. A nejen on, ale i jeho věrná armáda kaskadérů. A koneckonců i Keanu Reeves, pro kterého je zakončení téhle trilogie velkou osobní satisfakcí. John Wick mu vlil krev do žil. Co na tom, že jsem u dvojky brblal nad tím, že už je v těch bitkách trochu pomalý. Tady se podobnému argumentu otevřeně vysmívá a ještě ho používá ve svůj prospěch. Jak? Nechte se překvapit.

Dokonce i Halle Berry, kterou v obsazení ani v žánru asi nikdo nečekal, ožívá posypaná magickým práškem od Stahelskiho potulné akční party. Ti by snad mohli na absolutní dřevo přibít dvě beretty a udělat z něj devítimilimetrového superhrdinu. Nemusíte se ale bát, že by zář reflektorů uhnula ze siluety Baby Yagy. Keanu možná nepřekoná počet zářezů ze dvojky, ale jeho křivolakou životní cestu si s ním vychutnáme do poslední kapky krve. A bude zatraceně vyčerpávající, protože nás čeká nejen řada zvratů, ale hlavně ikonických protivníků a lokací. Finále snímku skutečně připomíná videoherní turnajovku, ale jen v tom nejlepším slova smyslu. Mark Dacascos se zjeví jako Johnův největší fanda a protivník, což je kombinace, která vede nejen k úžasným střetům, ale také k vítanému humoru.

John Wick 3 je velmi pravděpodobně nejzábavnější ze všech tří dílů, a to beru v úvahu i skvělého Nyqvista v jedničce, kterému autoři v titulcích trojky posmrtně děkují. Nejnovější díl je totiž plný poklon nejslavnějšímu ze zabijáků a většina vážnějších protivníků se nejdřív způsobně představí, než si nechá nožem nebo kulkou od velmistra podepsat svoje vlastní parte.

A pak jsou tu samozřejmě poklony akčnímu žánru a asijské kinematografii, na které tvůrci odrostli. Možná v tom filmu vidím zbytečně mnoho, ale odkazy na filmografii Bruce Lee i Jackieho Chana jsou očividné, poziční hra s využíváním předmětů na scéně a jejich proměnou ve smrtonosné zbraně, to všechno nejsou vykrádačky, ale ve správný okamžik využité propriety žánru. Stahelski tentokrát méně spoléhá na střelné zbraně - ostatně když má k ruce nejen Dacascose, ale třeba i mistry bojových umění z The Raid, byl by hřích hned tasit velké kalibry. Možná i proto jsou některé scény “vyčerpávající” i pro diváka - není to o bleskurychlém postřílení celé haly pěšáků, ale o zabíjení holýma rukama ve vší jeho technické i fyzické náročnosti.

Nemusíte se ale bát, v samotném závěru dostanou šanci zúročit své role nejen zasloužilí bojovníci, ale i Ian McShane nebo Lance Reddick, charismatický concierge z hotelu Continental. V tu chvíli už stopáž překračuje dvě hodiny a vy se budete marně ptát, kam všechny ty minuty a mrtvoly odtekly. John Wick 3 je neuvěřitelná horská dráha, které byste rozhodně neměli vyčítat její přímočarost nebo snad až barbarskou primitivnost. Stahelski totiž moc dobře ví, co dělá, a jako obvykle se ukazuje, že “timing is everything”. Podobný milostný dopis celému akčnímu žánru jsme tu dlouho neměli.


Přehrajte si trailer
Wickovská série navíc nesází jenom na Reevese, který by se podobně jako Tom Cruise v Mission: Impossible bezhlavě vrhal do nebezpečných situací, ve snaze stát se hollywoodským Jackiem Chanem. Stahelskiho tým dokázal organicky propojit hollywoodskou pečlivost a zázemí s asijským know-how… výsledkem není ani jedno, ani druhé. To třetí… to něco mezi, je ale neuvěřitelně návykové a jen tak se to neokouká. Keanu může děkovat nebesům, že mu to spadlo do klína - ačkoliv jeho skvělé vztahy se Stahelskim a kaskadérskou komunitou ho k tomu samozřejmě předurčily. Jak jsme viděli v Atomic Blonde nebo z tréninkových videí s Halle Berry, akčního hrdinu lze na počkání vyrobit skoro z kohokoliv. Stojí to jen spoustu času, dřiny a peněz.

A taky potřebujete tvůrce, co tak dlouho poslouchali zmatené producenty, až všechno hodili za hlavu a šli oklikou. Trvalo jim to déle, byla to horší cesta, ale nakonec jsme tam, kde jsme. Na absolutním vrcholu, ze kterého naštěstí začíná učůrávat i mainstreamové publikum. Konec třetího Wicka naznačuje, že je tu potenciál pro sequely. A ačkoliv se s Reevesem nebo bez něj tahle série nikdy nestane boxoffice mastodontem ve stylu Rychle a zběsile, k rozjetí žánrové revoluce přispěla obrovskou měrou. Teď se symbolicky loučí v úžasném stylu a slibuje, že akční film nebude sedět v koutě. Protože když ho tam někdo zažene, začne se rvát jako lev a dožadovat se zájmu a pozornosti. Po třech filmech má teď obojí a já se jen těším, co jeho nové sudičky předvedou příště. Další zastávka: Hobbs a Shaw!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (36)

Verdikt

avatar8/10

imf

Neuvěřitelná jízda, při které jsem měl hubu dokořán tolikrát, že mi v ní určitě uvízla nějaká ta zbloudilá kulka nebo kudla. Keanu Reeves září, Chad Stahelski roste a kaskadéři si v každém druhé scéně nahlas znovu říkají o vlastní oscarovou kategorii. Ta je asi jen vlhkým snem, ale kdo potřebuje zlaté sošky, když má TOHLE? Běžte jim to zaplatit do kina, nebo si pro vás přijde Baba Yaga.



Hodnocení redakce

  • avatar8/10

    KarelR

  • avatar9/10

    Gonzi

  • avatar8/10

    do_Od

  • avatar8/10

    krauset


Hodnocení čtenářů

  • avatar9/10

    Kostěj

  • avatar7/10

    acheron

  • avatar7/10

    Silence

  • avatar8/10

    Mephos

  • avatar9/10

    Revan

  • avatar9/10

    cabal

  • avatar8/10

    b1aster

  • avatar8/10

    Slide

  • avatar9/10

    Cross

  • avatar6/10

    Rokle

  • avatar6/10

    Ragnarok

  • avatar9/10

    Toren

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace