Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dobrý život sokola Bendy: Recenze


ikona
Rimsy
dobrý život sokola bendymiroslav bendapavel jurda
V jednoduchosti je síla. Tahle floskule občas pořád ještě platí. 

Přestože jsem na loňském jihlavském festivalu nestrávil mnoho času, jedno dílo mě tam zaujalo více než ostatní. Kvůli svému minimalismu je dokument o jednom téměř devadesátiletém členovi Sokola přehlédnutelná, ale byla by to chyba. Proto si pár řádků jihlavských vzpomínek zaslouží rozšíření právě teď, jelikož dobrácký děda se počátkem února i do běžných kin.

Režisér Pavel Jurda má za sebou trochu rozporuplný snímek Jmenuji se Hladový Bizon. Před pár lety v něm sledoval nevidomého muže, který se snaží prostřednictvím cesty do indiánské rezervace vyřešit své problémy, ale podle očekávání se mu to úplně nedaří. Některé prvky v důsledku působily tragicky a smutně, jiné zase evokovaly optimistické vyznění. Tato kontroverze se ale v případě Miroslava Bendy opakovat nemůže.

Postarší pán totiž srší vtipy a hláškami, ať už ho sledujeme v jeho domově za Brnem, či při mezinárodních povyraženích; mezinárodní povaha sokolství mu totiž občas umožní nějakou tu cestu do Spojených států, Japonska či Francie. Štáb tak získal pestřejší záběry, v nichž se ukazuje přímočarost, se kterou pan Benda přistupuje ke všem problémům. A právě na ni je potřeba se podívat trochu zblízka.

Zasloužilý sokol totiž vyznává tak jednoduchý život, až to diváka nutí k zamyšlení. Žije na moravské vesnici, stará se o zvířenu a udržuje se ve formě, ačkoli se poctivé zabijačky či domácí pálenky nezalekne. Pohled na vcelku obyčejného důchodce ze vsi je obohacující především díky suverenitě, s níž je pan Benda přesvědčen o správnosti svých názorů a konání. Vede zcela prostý život, ale nic víc ani nechce; jako by člověk vstoupil do stroje času a ocitl se v době, kdy lidé neviděli za vedlejší kopec a byli nakonec mnohem spokojenější nežli my, přehlcení prázdnými podněty, zbytečnými úkoly a neustálým pokukováním po zelenějších trávníčcích přátel ze sociálních sítí.

Miroslav Benda se ničím takovým nezabývá a slouží jako dojemný příklad prostoty a čistoty, který je podstatě života a sebe sama asi blíže než většina ostatních. V minimalismu a jednoduchosti nám tak možná děda Benda nastavuje zrcadlo, jež odráží osobní cestu ke štěstí.

Verdikt

avatar7/10

Rimsy

V zásadě jednoduchý dokument o jednoduchých věcech. Díky tomu, že si na nic nehraje a představuje “jen” člověka pevného v názorech a chování, však může být nečekaně velkou inspirací.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace