Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man znovu vládne, Smrtelné stroje jsou propadák roku


ikona
TedGeorge
animákaquamanbohemian rhapsodyclint eastwoodcreedfantasticka zvirata: grindelwaldovy zlocinygrinchharry potterjames wanjason momoamichael b. jordanPeter Jacksonphil lord and chris millerqueenrami malekraubíř ralfsmrtící strojespider-mantržby
Hollywood pomalu začíná servírovat velké vánoční premiéry 

Za pár dní naplno propuknou vánoční svátky a kinaři začínají pomalu přemýšlet, které starší filmy budou muset uvolnit drahocenné sály kvůli nášupu blockbusterových premiér, které jsou už přede dveřmi. Již teď je jasné, že v naší kotlině rozhodně přežije svátky v kinech úkaz jménem Bohemian Rhapsody, který v Česku zaútočí na milion diváků. Ale pojďme k americké tržební TOP desítce za právě končící víkend. Zatímco svět už si vychutnává Aquamana v IMAXech, v zámoří se očekávané premiéry filmu Jamese Wana dočkají až příští týden. Do té doby tam bude vládnout animovaný Spider-Man: Paralelní světy.

Ten si připsal velice pěkných 35,4 milionů dolarů za první tři dny v kinech a já bych to ještě před pár měsíci vůbec nečekal. Nadával jsem totiž na divně vypadající animaci v tom prvním (průměrném) traileru a vůbec se na animák netěšil. Natož abych plánoval návštěvu kina. Jenomže člověk míní, první reakce mění. Recenzenti byli nadšení (padala i maximální hodnocení) a najednou bylo všechno jinak. Z outsidera, který ze začátku opravdu vypadal jako špatný vtip, se stal černý kůň letošních Vánoc.

Kdo ví, kdy si tenhle fakt uvědomili v Sony a 90 milionů drahému animáku s unikátní (a patentovanou) technikou animace přiklepli dalších 115 mega na reklamu. Dobře udělali. Vzhledem k tomu, že přes svátky můžete zahodit veškeré tržební poučky (tržby během nich totiž spíše rostou, než klesají), je na čase spekulovat o více než 200 milionech dolarů z USA a podobnému číslu ze světa. Tenhle risk se tedy studiu bohatě vyplatí. I když, risk…

Film mají na svědomí bratři v triku Phil Lord s Chrisem Millerem, kteří si po fiasku s režií Sola napravují chuť a ukazují, že LEGO a Jump Street vážně nebyly náhody. Navíc je pavoučí značka díky spojení s Marvelem na vrcholu svých sil. Ty původní pochyby asi opravdu zapříčinila technika animace, na kterou jsme si museli zvyknout. Sony má v rukou zbrusu novou sérii a byli by blázni, kdyby ji v následujících letech co nejvíc nepodojili. Což se podle všeho stane. Já jenom doufám, že se nebude opakovat případ LEGA. Vzpomínáte si ještě na Ninjago? Nevzpomínáte? No tak vidíte. Právě mi napsal KarelR, abych zmínil i vliv jisté chválené videohry, takže to dělám.

A radost vám jistě udělá i druhé místo. Na něm totiž netrůní nikdo jiný než nesmrtelný Clint Eastwood.  Se svým Pašerákem otevřel za 17,2 milionů babek. Čekalo se číslo o nějaký ten milión nižší, takže tady je všechno v pořádku. Co v pořádku, je to skvělé! Musíme si uvědomit několik věcí. Tak za prvé – jeho cílovka do kina většinou nespěchá a mírně odvážné spekulace o konci tržební pouti u hranice 100 milionů z Ameriky jsou naprosto košer. Za další – rozpočet byl 50 milionů, což je tak akorát. Zvláště, když k němu tentokrát nemusíme připočítat podobnou částku za reklamu.

Tržby filmů režírovaných Clintem Eastwoodem

Jaký to kontrast oproti všem těm Spider-Manům, Aquamanům, Mary Poppinsovým a dalším. Tam jdou peníze na reklamu do stovek milionů a mnohdy dokonce překonají (už tak obří) rozpočty filmů jako takových. Clint před dvěma měsíci vypustil do světa jeden (ještě jednou, JEDEN!) trailer a tím to haslo. Jistě, nějaký ten obrázek, rozhovor v médiích, ale to je opravdu jenom plácnutí do vody oproti reklamní tsunami všech ostatních. Eastwood si i v devadesáti jede svoje a lidé na něj pořád chodí. Neříkejte mi, že vám to nedělá aspoň trochu dobře u srdíčka. Byť to tenkrát podle všeho nebude stejná pecka jako to Gran Torino.

Bronz a bramboru vezmeme najednou. Vegetují tu totiž animovaní kamarádi do nepohody – Grinch a Ralf. Zatímco v případě zeleného ničemy přepočítáváme (už několikátý týden v kuse) mikroskopické propady, které znamenají nádherných 240 milionů z Ameriky a prozatím o kilo nižší číslo ze zbytku světa, Ralf zpomaluje trochu víc. Konkrétně o 40 % a průběžných 154 milionů značí, že zas tak daleko za 200 milionů tohle povedené pokračování animáku nepůjde. Stejně je to pro Disneyho slušný úspěch, protože ve světě se to hlavní odehraje teprve v následujících týdnech a ta půl miliarda padne bez větších problémů.

Tržby animovaného vs. hraného Grinche

Dost už bylo chválení, jsme totiž u pátého místa. Smrtelné stroje propadly ještě víc, než se čekalo. Co že se vlastně čekalo? První zámořský víkend za 14 mega a konec u 50 míčů. Skutečnost je naprosto tragických 7,5 mega a konec někde u 35 melounů. Producenti totiž rovnou můžou zapomenout na záchranu jménem „pozitivní šuškanda“, která tak dobře zafungovala minulý rok u Největšího showmana. Kdepak, lidé sice občas chválí řemeslnou stránku téhle předražené fantasy, ale nadávají na vše ostatní. Však si přečtěte, co k tomu napsal Mr. Hlad. Svět s ním unisono souhlasí.

 
Že by to celé zachránila čísla ze zbytku planety? Ne, to taky nedopadne. Většina trhů už totiž posílá svá čísla a ta jsou nízká a ještě nižší. Celosvětově se koukáme na konec někde mezi 110–140 miliony dolarů, což je pro velký film za 110 mega (některé zdroje hovoří o ještě větším čísle), dělající si ambice odstartovat novou sérii, katastrofa srovnatelná s fotbalovou Spartou v pohárech. Web Deadline už přispěchal s odhadem, kolik na tom budu Universalové spolupracující s Legendary tratit a prý to bude 150 mega. Takže nejenom největší propadák roku. Tenhle průšvih bude mít přesah i do „prestižní“ historické topky loserů. Až je mi toho produkujícího Petera Jacksona trochu líto.

Šestku má pokračování Creeda a tady je díky dalším 5,4 melounům všechno v pořádku. Jedničku se povede překonat už příští týden a konec u hranice 130 milionů z USA je blízko. Uvidíme, kolik kin si Michael B. Jordan vyboxuje na uvaděčích přes svátky. Ve světě bychom každopádně také měli mířit za kilo a to je pro producenty hodně dobrá zpráva. Trojka by měla (vzhledem k rozumnému rozpočtu 50 mega) vzniknout.

Na sedmém místě ne a ne vyklidit pozice Bohemian Rhapsody. O té už bylo napsáno opravdu úplně vše, takže jenom v rychlosti k číslům: Víkend o velikosti 4,1 milionů babek, celkem už 180 mega z Ameriky a dalších 450 ze světa. Brzdit se očividně bude až u 700 milionů celosvětově. Masakr.

Křížovou osmu tahá Mark Wahlberg. Jeho Instantní rodina se po katastrofálním otvíráku 14,5 mega přece jenom trochu vzchopila a v tuto chvíli přepočítává už více než 60 mega. Rozpočet 48 míčů však rychle zahání myšlenky na nějaký zisk pro distribuující Paramounty.

Cítíte to? To není františek, to jenom pokračování Fantastických zvířat na devátém místě začíná smrdět průšvihem. Warneři se po nic moc otevíráku 62 mega zaklínali čísly ze světa, ale tam už je pomalu po všem a my jsme teprve u hranice 600 milionů dolarů. Vypadá to tedy, že se oproti jedničce (celkem 814 milionů dolarů) bude klesat o 150-200 mega. A to už je velké zklamání.

Desátým místem ještě dnes nekončíme. Je tam Green Book, tedy ta hřejivá story o přátelství Viggo Mortensena a Mahershaly Aliho. Díky dalším 2,8 melounům jsme už u hranice 25 mega, což ještě pořád ani zdaleka nestačí. Uvidíme, jestli lidé nezačnou chodit přes svátky.

Nekončíme ani místem jedenáctým, na kterém je PG 13 Deadpool s podtitulem Once upon a Deadpool. Ryan Reynolds se rozhodnul pomoct nadaci Fudge Cancer a na omezený počet dní poslal do kina Deadpoola dvojku přestříhaného pro mladší publikum. Nevím jak vy, ale já jsem kvůli té kampani už pomalu „přeDeadpoolovaný“ a vůbec se nedivím, že z toho v Americe nebylo více než těch 3,9 mega za prvních pět dní. Ryan bude ještě rád za desítku celkem.

Končíme až pohledem na světová čísla Aquamana. Ten přepočítává 261 milionů dolarů a celých 189 z nich pochází z Číny. Vzhledem k tomu, že tento víkend startovala teprve část všech zemí, je tu velmi reálná možnost na miliardu dolarů. Nebo jí pořád nevěříte? Vyjádřete se v diskuzi.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde


Příští víkend se Amerika konečně dočká premiéry Aquamana a pokud jsou ta první čísla ze světa nápovědou, tak to bude velká řacha a potvrzení náběhu na vcelku šokující miliardu celosvětově. Na vlně pozitivních recenzí a spokojených reakcí běžných diváků pojede Bumblebee. Už ve středu potom začne vábit rodiny do kin Mary Poppins. Vítejte v Marwenu režírované legendárním Robertem Zemeckisem to bude mít hodně těžké a zatím to s ním bohužel vůbec nevypadá dobře. To stejné platí o romantice Znovu ve hře s Jennifer Lopez. Akorát si odpustím to slovíčko „bohužel“. Příští týden vám Cival napíše víc.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace