Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny


ikona
Mr. Hlad
david yateseddie redmynefantastic beastsharry potterjohnny deppjude lawprvní dojmy
Eddie Redmayne vs. Johnny Depp v dalším příběhu ze světa Harryho Pottera. Jak se to povedlo? 

Když jsme se před pár lety vraceli do světa Harryho Pottera s filmem Fantastická zvířata a kde je najít, nebylo úplně jisté, jestli to může fungovat. Nakonec to nedopadlo vůbec špatně. Teď tu máme dvojku s podtitulem Grindelwaldovy zločiny, ve které se vrací na scénu nejen Mlok Scamander a spousta veselých i roztomilých potvor, ale také záporák Johnny Depp a nově i mladý Brumbál s tváří Judea Law. A taky samozřejmě spousta kouzel a magie. Stačilo to na dobrý film?

Jak to vidí Mr. Hlad:

První díl ukázal, že diváci jsou pořád na tenhle filmový svět dost zvědaví a rádi zaplatí za to, aby se do něj vrátili. Co tedy uděláme ve dvojce? To, co dává smysl. Přidáme tam všechno, co by se mohlo líbit, aby se to dalo pár let ždímat. Tenhle přístup je v pohodě, takhle se to prostě v Hollywoodu s velkými filmy dělá, druhá Fantastická zvířata ale bohužel ukazují, že ne vždycky to je k dobru věci. Například u filmu, který režíruje ten největší filmařský rutinér, jakého má Hollywood k dispozici. Nebo který chce podojit studio tak moc, že si připraví tolik zápletek, podzápletek, postav, hrdinů a potvůrek, že vlastně nezbude vůbec čas na děj, jenž by alespoň elementárně dával smysl. A vyleze z toho jen fůra průměrné, i když dobře vypadající akce, spousta zvratů, za něž by se styděli i tvůrci Divokého anděla, a kotel odkazů na knihy a filmy, což si fandové nejspíš užijí. To poslední dělají Grindelwaldovy zločiny beze srandy dobře a pokud vyrazíte do kina s tím, že vám bude někdo jednoduše cpát pod nos věci, které asi máte rádi a asi je chcete vidět, užijete si to. Jako pokus nastartovat velkolepou fantasy sérii to ale brutálně zklamává prakticky ve všem. Nudný film. A občas snad i dokonce trošku trapný. 

Jak to vidí KarelR:

Čekal jsem veleprůměrnou kouzelnickou výplňovku a světě div, ono se nakonec zadařilo. Fantastická zvířata 2 pochopitelně trpí syndromem jednoho z mnoha dílů velké ságy - podobně jako šestý Harry Potter, třetí Kapitán Amerika nebo sedmé Star Wars zkrátka nejsou pro někoho, kdo zabloudil do kina a chce soběstačný blockbuster. Pokud je však berete jako další návrat do známého světa, jenž vyřeší hrstku velkých otázek, aby mohl nastolit pár ještě zásadnějších, je to překvapivě osudová podívaná, která je "rowlingovská" až do morku kostí. Co přesně to znamená? Že je to na jednu stranu absolutní fan-service, na druhou ale film přetéká kouzelnickou hravostí a zůstává přesně v té outsidersko-hravé zóně, která tak šlapala u prvního dílu. Řemeslně to je od začátku do konce nádhera, směřování k potterovské sáze funguje, o zábavu se zvířaty není nouze... v jádru je prostě všechno na svém místě. Jen tu holt některé postavy vyfasovaly krátkou sirku (Creedance, Théseus...) a celý prostředek je tak zamotaný a utahaný, že to leckdo nerozdýchá. Pak ale nastoupí finále a... krucinál, už aby tu byla trojka, čtyřka a pětka!

Jak to vidí Imf: 

Potterovští Avengers a jednoznačný důkaz, že Warneři cpou svůj Wizarding World dopředu, seč jim síly stačí. Tam-tamy ze zahraničí nelhaly, skutečně se tu buduje, napojuje a doplňuje ostošest, až to mnohé nesečtělé mudly může unudit k smrti, protože neustálé pomrkávání k Potterovkám, ale i doplňování encyklopedických znalostí - tentokrát spíš o lidech než o zvířatech - nemá tu správnou šťávu a nijak tomu nepomáhá ani lišáčký Jude Law coby mladý Brumbál. Ten je odpovídající protiváhou slušného Deppa, ale ani jeden se nepřetrhne a zbytek postav má příliš málo prostoru a příliš mnoho dialogů, než aby stihnul zazářit. Některé paralely jsou fajn, ačkoliv trochu zavánějí X-Meny, jiné svou absurditou připomínají cimrmanovské zvraty a lze je brát vážně jen těžko. Ale za ty peníze je to nakonec slušné, leč trochu bezkrevné a zbrklé řemeslo, jež staví základy pro dalších pět filmů. S přimhouřeným okem za tři. Jen toho Yatese bych se už konečně zbavil. Svět kouzelníků potřebuje nové ruce. Nejen kvůli zmatlaným a nepřehledným akčním scénám, ale prostě proto, že jak autorka předlohy, tak její dvorní režisér jedou sotva na půl plynu, aniž by si to uvědomovali.

Recenzi čekejte velmi brzy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (34)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace