Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mrakodrap: Recenze


ikona
KarelR
dwayne johnsonmrakodrapsklenene peklosmrtonosna past
Číňané si zaplatili americký blockbuster z Hongkongu. Protože takhle to v roce 2018 prostě funguje... 

Pokud sledujete Rockovu kariéru, dobře víte, že to je neskutečný dříč. Loni do nás s různým úspěchem nasolil hned tři popcornovky (Rychle a zběsile a Jumanji trefil, Pobřežní hlídku ne) a na letošek si připravil dvě. Dubnová monstrřežba Rampage už je námi a žádné zázraky se bohužel neděly. Mrakodrap, v němž Rock přiznaně skládá poctu Smrtonosné pasti a Skleněnému peklu, ale stejně od začátku vypadal lákavěji, no ne?

Abych vám hned zkraje řekl to důležité - ke Smrtonosné pasti má Mrakodrap samozřejmě dost daleko. Spíš má kupu styčných ploch se Smrtonosnou pastí 4.0, i tak jde ale v první řadě o katastrofický biják a teprve ve druhé o klasický akčňák. Jestli čekáte, že Rock po půl hodině vezme samopal a vykosí všechny padouchy, jdete na špatný film. Střílení se totiž většinou odehrává bez něj a prim tu hraje šplhání po obří budově a záchrana rodiny.

Tady jsou stěžejní dvě věci. Zaprvé to celé vypadá o úroveň lépe, než si zřejmě představujete. Kameru měl v ruce legendární Robert Elswit, jenž nasnímal třeba Město nebo poslední dva díly Mission: Impossible, a čínští trikaři očividně jeli na maximum. Mrakodrap tak i přes milion green screenů nikdy nevypadá ohavně a naopak si budete říkat, že by tahle triková úroveň slušela i ostatním "menším" blockbusterům.

Zadruhé pak scénář nezůstal kompletně v osmdesátkách, ale naopak se snaží přihrát postavám alespoň půl mozku. Hlavně Rockova žena v podání Neve Campbell tak není typicky upištěnou dámou v nesnázích. Místo toho se jedná o nečekaně akční a prakticky uvažující zálohu, která ani na vteřinu nezaváhá a v mnoha směrech je pro film stejně důležitá jako Rock.

Nečekejte pochopitelně žádné zázraky - ať už se jedná o příběh nebo o postavy, film nikdy nepřekročí stín žánrových klasik. Všechno je tu o úroveň "spotřebnější" a pgčkově vyměklé (trochu drsnější bitka je snad jen jedna), protože se v první řadě jedná o neškodný crowd-pleaser pro americké a čínské publikum. Ve svém subžánru je ale Mrakodrap nakonec velmi schůdným počinem, na který jde nadávat hlavně za nedostatek ambicí a vůbec neochotu se nějak zacementovat do žánrové historie.

Ano, mohli tu být výraznější záporáci. Ano, mohly se vymyslet kreativnější "akční" scény. A nikdy se tak úplně nezbavíte pocitu, že byste Rockovi ubrali na šplhání a přidali na fackování záporáků. Něco mi ale říká, že by film s takovým scénářem nikdo nezafinancoval, tak buďme za tenhle svižný kompromis (s nečekaně fajn girl-power) alespoň trochu vděční.

Verdikt

avatar6/10

KarelR

Mrakodrap je klasicky hloupým blockbusterem, jenž se na svoje přiznané vzory kouká z úctyhodné dálky. Pokud ale skousnete rodinnější Smrtonosnou past 4.0, která je spíš o Rockově šplhání než o řízné akci, dostanete slušně šlapající katastrofickou "oddechovku", která plní všechny trailerové sliby. Alespoň že tak!



Hodnocení redakce

  • avatar6/10

    Mr. Hlad

  • avatar8/10

    crom

  • avatar4/10

    Rimsy


Hodnocení čtenářů

  • avatar8/10

    Ravenhorn

  • avatar6/10

    acheron

  • avatar3/10

    Revan

  • avatar7/10

    speedy.mail

  • avatar7/10

    Sony

  • avatar5/10

    b1aster

  • avatar6/10

    C4rLos

  • avatar6/10

    Ragnarok

  • avatar6/10

    Toren

  • avatar5/10

    the dark knight

  • avatar6/10

    Vardant

  • avatar6/10

    Halebopp

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace