Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kam míří marvelácký filmový vesmír?


ikona
KarelR
ant-manavengersavengers: infinity warblack panthercaptain marveldoctor strangefantasticka ctyrkamarvelspider-mantémax-men
Pojďme se zasnít a prorokovat budoucnost MCU. 

Imf vám před pár dny naservíroval článek o tom, jak Kevin Feige vybudoval nejúspěšnějších filmový vesmír všech dob. Jen blázen by se na tuhle mohutnou epopej snažil něčím navázat. Tady na MarvelZone to ale kdekdo nemá v hlavě v pořádku (OK, možná jenom já a Ted...), takže se po velké lekci z historie zkusíme podívat i do budoucnosti.

Kde začneme? Tady ještě poprosím o strpení, jelikož musíme zacouvat do roku 2015, kdy se v podstatě rozjela nová éra Marvelu. Jak si jistě pamatujete, Feige kdysi začal jako pohůnek Aviho Arada a jen díky úspěchům dalších a dalších marvelovek se mu dařilo stoupat nahoru. Během prvních dvou fází MCU se zodpovídal hlavně šéfovi Marvelu Isaacu Perlmutterovi, který firmu viděl jako továrnu na hračky (a filmy jako reklamy na ně), a tzv. Marvelácké kreativní komisy, v níž seděli Brian Michael Bendis (slavný comicsový psavec), Alan Fine (prezident Marvel Entertainment) a Joe Quesada (šéf Marvel Comics). Po sérii bezprecedentních hitů ale Feige přesunul filmové křídlo Marvelu přímo Disneyho, čímž chytře utekl od Perlmuttera - a mnohými nenáviděná komise se v roce 2015 rovnou zrušila.

Výsledek? Zatím jsme viděli pět marvelovek "přímo od Feigeho" a možná si ani neuvědomujete, že se každá snažila něčím odlišit. Dvojka Strážců Galaxie nebyla klasickým blockbusterovým sequelem, nýbrž vcelku komorním dramatem, v němž se rozebíraly hlavně rodinné vztahy. Sólovka Spider-Mana vznikla i přesto, že z ní prý Marvel neměl ani dolar, a jen si chtěl Spideyho pojistit do jiných filmů. Třetí Thor se proměnil v ujetou fantasy parodii a Black Panther byl socio-politickým dramatem o tom, jak bílý muž utlačuje černou menšinu. A konečně Infinity War nabídla depresivní finále, které je v podstatě opakem toho, čím by měla končit hezká veselá marvelovka.

Jasně, MCU se žánrově rozbíhalo už od Iron Mana a Feige protlačil spoustu svých velkých nápadů - včetně ústředního plánu s Thanosem a kameny nekonečna. Perlmutter a kreativní komise mu ale řadu let zatápěli, což se podepsalo hlavně na Iron Manovi 3. Stačí si vzpomenout na rozhovory se Shanem Blackem, který najal Rebeccu Hall jako hlavní záporačku. Perlmutter ihned přispěchal se stopkou, protože se podle něj ženské figurky moc neprodávají (ano, proto nemáme sólovku Black Widow...), a pak ještě v panice nakázal, aby se dotočil kraťas, v němž se naznačí existence pravého Mandarina.

Marvel tak víceméně odvolal svůj nejodvážnější zvrat a Feige si dal velkou záporačku až do třetího Thora, po kterém už Perlmutter dupat nemohl. Jeho úspěch pak byl zadostiučiněním i proto, že komise kdysi upoznámkovala k smrti druhého Thora, jenž byl asgardskou Hrou o trůny jen v lichých scénách, zatímco se v sudých klasicky vtipkovalo. Kdo byl mimochodem největší obětí všech "odborných doporučení"? Jednoznačně Edgar Wright. Jeho razantně "wrightovský" Ant-Man totiž po 8 letech vývoje (!) komisí neprošel, a tak se na poslední chvíli měnil režisér a přepnulo se na bezpečnější rodinné pojetí.

I když tedy Marvel vždycky zvládal PRko na jedničku (Warneři a Lucasfilm tiše závidí), problémů nebylo málo a řada z nich byla klasickým syndromem příliš kuchařů v jedné kuchyni. Jakmile tahle mrzutost odpadla, Feige začal být odvážnější, protože měl volné ruce a věděl, že lidé do kina prostě přijdou. A že chtějí něco víc než jen "standardní superhrdinský výplach", který do nich (až na loganovské a deadpoolovské výjimky) soustavně sype konkurence. Stačí se podívat na největší týmovky Warnerů a Foxů, Ligu spravedlnosti a X-Men: Apokalypsa, jež jsou prostě obyčejné a standardní až na půdu. Marvel je oproti nim světelné roky vepředu, míchá příchutě i žánry, a navíc si dovolil natočit epickou týmovku, v níž může desítky superhrdinů zastínit jeden fialový arcipadouch.

Ne, vážně mi nejde o srovnávání kvality. Ať už si o posledních marvelovkách myslíte cokoliv (a já jsem třeba ze Spider-Mana nebo třetího Thora moc nadšený nebyl), je na nich vidět Feigeho snaha se šikovně odlišit. Kde jí bude aplikovat dál? Nejbližší marvelovkou je Ant-Man a Wasp, což... asi není ideální příklad, protože to bude jen hravá rodinná blbina. Nacpat ji mezi mohutnou Infinity War a vcelku důležitou Captain Marvel ale vůbec není od věci, protože se zase cílí trochu jinam.

Vsaďte se, že se na konci Ant-Mana a Wasp (nebo spíš v potitulkové scéně) vykročí k Avengers 4. A taky by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby film naservíroval pár velkých překvapení, protože si tu Feige může hrát mnohem víc než v originu a klidně zrealizovat něco, co mu komise kdysi zamítla. Nastíní tedy mravenčí sequel velkou marveláckou budoucnost? Pokud se to nepřehrotí s jinými říšemi, tak asi ne. Rozhodně ale počítejte s tím, že se na MCU podepíše hned další marvelovka - odpověď na Wonder Woman jménem Captain Marvel.

Ano, tady se konečně dostáváme k té slíbené budoucnosti. V Avengers 4 je všechno plus mínus nalajnované - původní superparta prořídne (osobně sázím na smrt Kapitána a "vyženění" Iron Man, protože mají hezky uzavřené trilogie), noví hrdinové převezmou štafetu a Země si po šesti sedmi letech uvědomí, že je součástí rozmanité a nebezpečné galaxie. Do jisté míry tak opravdu nastane slibovaný konec. Feige ale zároveň vyrobí nový svět s novými pravidly, ve kterém si budeme hrát další spoustu let. Čím přesně bude odlišný? Tady se dá (vzhledem k proslulé marvelácké mlčenlivosti) jen hádat. Pokud si však složíme dohromady všechny indicie, vypadne nám z toho pár hodně zajímavých věcí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace