Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sedm samurajů se vrací


ikona
imf
donnie yenremakeseven samurai
 

Pokolikáté už? Těžko to spočítat. Ačkoliv má Akira Kurosawa ve svém filmografii i vykrádanější snímky (Yojimbo), dočkal se příběh o sedmi samurajích, kteří chrání nebohé vesničany před nájezdy banditů, hned několik oficiálních i neoficiálních remaků. Všichni známé Sedm statečných, někdo možná viděl svéráznou variaci od Ivana Mládka v jedné z jeho zábavných šou, ale filmy jako Duel of Seven Tigers nebo nedávná animovaná verze Samurai 7 vám asi nic moc neříkají.

A protože i na pleš Yula Brynnera se začíná prášit, rozhodli se bratři Weinsteinové zakročit a zremakovat Kurosawovu klasiku (původní verze vyjde na českém DVD trhu každým dnem... sledujte půjčovny, případně prodejny Levných knih, kde se dá kolekce Kurosawových filmů koupit za hubičku... celkem bude obsahovat rovných deset filmů). Tentokrát čistě v asijském balení, ale za americké peníze v Hollywoodu. Že to nějak nesedí? Ale ano... Weinsteini teď rozhazují svoje sítě po celé Asii a přes známé známých se k válu dostala i jedna z posledních asijských legend, která si zatím hollywoodský píseček jen tak osahávala. Donnieho Yena jste mohli vidět ve čtvrtém Highlanderovi a druhém Bladeovi, mihnul se samozřejmě i v Hrdinovi nebo Rytířích ze Šanghaje. V Hong Kongu tahle "černá ovce" akčního světa (je to na dlouhé vyprávění... Donnie se kdysi dost pohádal s Yuenem Woo-Pingem a ti dva se nerozešli v dobrém) právě zažívá vzkříšení, především co se týče výkonů před kamerou a to Weinsteiny hodně zajímá, protože Jet se odstěhoval zpátky domů a Jackieho kosti nezadržitelně stárnou. Donnie je tak ideálním nástupcem a v Sedmi samurajích by měl nahradit původního Toshira Mifuneho.

Weinsteini se s Donniem sešli v Cannes a řešili detaily, ale projekt je ještě pořád v plenkách. Vzduchem sice létají jména jako Zhang Ziyi a George Clooney, nicméně to mi přijde jako střílení na příliš vzdálené hvězdy. A také zbývá obsadit zbytek samurajů. Je jasné, že Donnie už si nějaké ty šikuly najde a obstará i akční choreografii, ale nemůžeme čekat šest bezejmenných kung-fistů, ve všech verzích jsou to hlavně herci a až potom bojovníci.

Fanoušci černobílé předlohy zcela jistě lomí rukama a hovoří o komerčním zvěrstvu, ale do podobné látky se nedávno pustil i Tsui Hark (Seven Swords ale není remakem Sedmi samurajů, vychází z prastaré čínské novely, která je shodou okolností skoro o tomtéž... sedm bojovníků se spojí, aby zachránilo vesnici před masakrem) a dokázal, že v tomhle tématu je stále co objevovat. A Donnie by si nějaké to nakopnutí mezi hollywoodskou akční smetánku zasloužil. Ve třiačtyřiceti má nejvyšší čas.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace