Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Které hollywoodské studio vyhraje rok 2018? (1/2)


ikona
TedGeorge
50 odstínů šedi50 shades of greyavengers: infinity wardisneyincrediblesjason blumjurassic worldJurský svět 2marvelpadesat odstinu temnotytedgeorgetom hardytržbyvenom
Nejmocnější studia chtějí vaše prachy. Dáte jim je? 

Po vzoru minulých let tu máte článek zaobírající se vyhlídkami hollywoodských studií na rok 2018. Stejně jako v minulosti rozděluji článek na dvě části. V této se dočtete o Disneym, Universalu a Sony. Příští díl se bude věnovat Warnerům, Foxům a Paramountu. Lionsgate, Focus, A24 a další rozeberu ve speciálním článku. Na tomto místě si dovolím ještě jeden organizační dovětek. U jednotlivých studií půjdeme rovnou na jarní premiéry a odpustím si dlouhé úvody a hodnocení minulého roku. Vše se totiž dočtete v tomto tématu. Není nač dále otálet. Pohodlně se uvelebte, ke čtení si otevřete jakékoliv z těch desítek červených vín, co jsem v minulosti doporučoval, a jdeme na to.

Disney (Buena Vista)


Počet premiér v roce 2018: 10-11
Kolik odhaduji, že studio celkem vydělá v Americe: 2,6 miliardy dolarů
Kolik odhaduji, že studio celkem vydělá ve světě (včetně USA): 6,4 miliardy dolarů
Mezi studii se umístí na: 1. místě
KarelR se od Disneyho nejvíce těší na: Třetí Avengers, že se Tede musíš ptát...

Jaro

A začínáme zostra. Disney (respektive Marvel) se hned v polovině února uvede Black Pantherem. Co ze začátku vypadalo jako druhý Ant-Man, tedy film, který bude rád za celkovou půlmiliardu babek v kinech, se časem vyprofilovalo v dost možná nejočekávanější film jara. Na světě je totiž první tracking (odhad tržeb) a ten jasně říká, že z Black Panthera bude velikánský hit. Fakticky jistě se dá říct, že třídenní otvírák v Americe překročí 100 milionů dolarů a někteří analytici tuší více než 150 mega za první čtyři dny. Ano, Marvel i z této sólovky vykřeše obrovský hit.

Tolik optimismu už nenabízí pohádka V pasti času. Režisérka Ava DuVernay sice sehnala hvězdné herecké obsazení, ve kterém hrají prim Chris Pine, Reese Whiterspoon a Oprah Winfrey, ale trailery jsou vyloženě nuda. Navíc si vůbec nejsem jistý, pro koho je to vlastně určené. V jednu chvíli se to tváří jako Interstellar se zarostlým Pinem, v té druhé nás magická víla Reese přenáší na svoje oblíbené planety. Jasně, je to Disney, do premiéry 9. března mají ještě čas rozjet svoji pověstnou marketingovou mašinérii. Kdybych si však mohl tipnout, který film letos u Disneyho nejvíc zklame, zvolím V pasti času.


Léto

Jak je u Disneyho zvykem, nesází na kvantitu, ale na kvalitu. Proto se bez omluv na dva měsíce odmlčí a do kin se vrátí až 4. května. Ale bude to stát za to. Avengers: Infinity War bude mít ambice na americký otvírák větší než 200 mega a v tuhle chvíli nejsou úplně od věci spekulace o dvou miliardách celosvětově. Když se totiž podíváte na rozpis premiér, tak všechny velké premiéry uctivě uhýbají a konkurovat bude až po dvou týdnech druhý Deadpool. Asi se shodneme na tom, že bude 600 mega z Ameriky a více než miliarda ze zbytku světa Disneymu stačit na první místo v žebříčku nejziskovějších filmů roku.

 

Dne 25. května by měl do kin přijít Solo. Alespoň to tak zatím pořád vypadá. V jednu dobu neuběhl snad jediný den, kdy by se o tomto – proč to neříct – průšvihu, nepsalo. Disney vyhodil režiséry, na poslední chvíli přetáčí a sklízí hněv militantních fanoušků marně čekajících na trailer. Poslední zprávy hovoří o tom, že by kampaň měla naplno propuknout až v době Olympiády. Já bych se hodně divil, kdyby Myšák nepustil něco do éteru na Super Bowlu. Pokud opravdu ještě chce zabojovat o tu miliardu, tak má co dělat. V tuto chvíli bych si však tipnul, že maximum pro něj bude 850 mega celosvětově. Deadpool totiž startuje o týden dřív a to svoji roli prostě hrát bude.

Oproti minulému roku, kdy si Disney musel vystačit se sedmi premiérami, se letos Myš přece jenom nedrží tolik zpátky. V půlce června totiž do kin vyšle pokračování Úžasňákových. Já nevím jak vy, ale pro mě je jednička nejoblíbenější pixarovka a pokud bych nějakému pokračování animáku od skákající lampičky tu miliardu přál, tak právě rodince inkognito superhrdinů. Nebude to však vůbec lehké. V Americe bude konkurovat Jurský svět 2 a ve světě si k tomu přidejte třetí Hotel Transylvánie. Nezapomínejme, že děti nemají vkus.

Co se léta týče, tak to pořád není všechno. Je to jenom den, co Marvel potěšil fanoušky upoutávkou na Ant-Man a Wasp. Letos už třetí (!) marvelovka se do kin podívá 6. července, a byť můžeme rovnou zapomenout na čísla Strážců Galaxie a Thora, sukces to bude bezesporu. Vzhledem k velkému úspěchu Avengerů by bylo hodně divné, kdybychom se nedostali daleko za 600 mega celosvětově.

No a do pětice zakončíme léto Kryštůfkem Robinem. I Disney se rozhodnul prozkoumat vztah Medvídka Pú a Kryštůfka. Zatímco Fox Searchlight minulý rok poslal do kin dojemný film s Domhnallem Gleesonem a Margot Robbie, Myšák se letos uvede přece jenom ambicióznějším projektem. V hlavních rolích se představí Ewandoufejme že brzy znovu Obi-WanMcGregor a Hayley Attwell, kterou platonicky miluje nejenom KarelR. Bude z toho hit? Vzhledem k tématu a režii Marca Forstera tomu moc nevěřím.


Podzim

Jedeme dál. Disney si dává fakticky celý podzim pauzu a připomene se až na začátku listopadu. Druhého listopadu by měl do kin poslat hned dva filmy najednou a je naprosto jasné, že se jeden z nich bude muset někam uklidit. Co myslíte, bude to hraná verze Mulan, na které usilovně pracuje režisérka Niki Caro, nebo spíš Louskáček s Keirou Knightley? Vzhledem k tomu, že IMDb uvádí u Mulan pořád pre-produkci, je docela jasné, jak to dopadne. A kolik vydělá Louskáček? Rozhodně bych řekl, že z adaptací Disneyovských pohádek je tahle nejméně známá. První trailer zatím také příliš nepřesvědčil, a tak bych zůstal při zemi a napsal 400 mega celosvětově.

Kolem této hranice jenom proletí sequel Raubíře Ralfa. Dělá to chytře ten Disney. Počká si, až Universal vystřílí všechnu munici se svým Grinchem, a na konci měsíce zaútočí ze zálohy s oblíbeným animákem všech geeků. Raubíř Ralf sice nezbořil pokladny kin, ale prý se velmi dobře prodával na Blu-ray a DVD. To většinou značí jediné – studio ví, co dělá, a tržby budou skokově růst. Vůbec bych se nedivil 600-700 milionům z celého světa.


Zima (respektive Vánoce)

Ne, v zimě 2018 nebude v kinech vládnout dvojka Ledového království. Toho se dočkáme až na konci roku 2019 a já nechci vidět ten masakr. Místo toho se Disney 25. prosince mocně nadechne a pošle do kin návrat Mary Poppins. Do karet mu hraje všechno. Konkurence sází na spin-off pitomého robota z Transformerů a sólovku Aquamana. Tedy dva filmy, na které rozhodně zamíří hodně filmových fanoušků, ale určitě na ně v davech nepůjdou rodiny s dětmi. Pokud na chvíli zapomeneme na animovaného Spider-Mana a nevyzpytatelné Mortal Engines, nemá Mary Poppins konkurenci. Náhoda je samozřejmě blbec, ale já bych se hodně divil, kdyby létající chůva nabalující kominíky nezvládla napodobit ještě pořád probíhající úspěch Jumanji a nezaútočila na miliardu.

 

No, a to je všechno. Na rozdíl od minulého roku se od Disneyho dočkáme dvouciferného množství premiér, a byť se tentokrát nějaký ten kandidát na propadák (nebo alespoň zklamání) rýsuje, zástup marvelovek, pixarovky a pohádky Myšákovi znovu zaručí první místo hollywoodskými studii. A docela rád bych se mýlil, protože je tahle nadvláda nuda.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace