Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Tržební postřehy z letní sezóny 2017


ikona
TedGeorge
margot robbietedgeorgetom cruisetop 11tržby
Má Hollywood problémy, nebo je vše v nejlepším pořádku? 

Vítejte u dalšího tématu, vítejte u další Top jedenáctky. Minulý rok se vám (čtenost nelže) docela pozdával můj článek bilancující právě končící letní sezónu v kinech. Jelikož jsem zapšklý oportunista, který nechce riskovat, nabízím vám letos něco podobného – rozumějte osvědčeného. Na úvod víc vědět nepotřebujete, tak se pohodlně usaďte, podrbejte čerstvě umytého mazlíčka za ušima a ke čtení si otevřete Beaujolais Villages Nouveau Baronne – ročník 2016. Jdeme na to.

11. V srpnu se do kin nechodí?

Pojďme se chvíli věnovat hned první otázce, kterou máte na srdci: „Ale Tede, minulej rok si článek vydal až v den svých narozenin – 26. srpna. Není na takovej článek trochu brzo?“ No, není. Co se srpna týče, tak už je po všem a letošní letní sezóna v kinech je za námi. Někdo bude jistě argumentovat slibně vypadající jednohubkou Zabiják a bodyguard, která míří do amerických kin již tento víkend, ale kromě tohoto otvíráku za očekávaných 20-30 mega nás už v kinech opravdu nečeká nic moc finančně podnětného. To bude platit až do 8. září, kdy se připomenou Warneři skvěle vypadajícím hororem To.

 

Srpen vůbec stojí za starou Bellu. Mnozí Hollywoodští insideři v čele s webem Tedline (pardon, Deadline) se po zveřejnění průběžných výsledků, které nám ukazují, že je letošní léto pozadu o 12% oproti minulé kalendářní jednotce, zhrozili. Začalo se dlouze a sáhle rozebírat, co dělá Hollywood špatně a proč je rok 2017 v kinech tak slabý. Já si prozatím odpustím takové soudy a jenom tu napíšu, že oproti minulému srpnu v kinech chybí Sebevražedný oddíl. Tato veskrze průměrná týmovka ze stáje Warnerů minulý rok rozbila pokladny kin a po parádním otvíráku 133 mega vydělala více než 325 mega jenom v Americe a celkově skoro třičtvrtě miliardy po celém světě. A to prosím pěkně bez čínských multiplexů, ve kterých úřadovali všemocní cenzoři. Letos si dal Jared Leto balící Margot Robbie pohov a na těch číslech je to hodně znát.

 

10. Universal začíná ostře

Ale pojďme to vzít pěkně od začátku. Jak už sem psal před dvanácti měsíci – začátek letní sezóny se posouvá čím dál blíže k začátku roku a letos dokonce zasáhnul do dobíhající oscarové sezóny. To se totiž postavilo na zadní studio Universal a vyrazilo nám dech návratem na výsluní režiséra Manoje Shyamalana jménem Rozpolcený. Tento horor (a pokračování jistého legendárního filmu) produkovaný Jasonem Blumem šel do kin dokonce už 19. ledna a přes mikrorozpočet 9 mega vyrazil dech celosvětovými tržbami atakujícími 280 melounů. V hollywoodském ústředí studia U se slavilo, a to ještě pánové vítající diváky svých filmů rotující zeměkoulí netušili, že je další levná lahůdka už doslova za rohem.

 

Mohl za to znovu Jason Blum, respektive jeho produkční firma, kterou skromný tatínek ultravýdělečné série pojmenoval Blumhouse a za odměnu se dočkal tematického článku na MovieZone. Chytrý a originální horor Uteč šel do kin už 24. února a s rozpočtem, který byl ještě 2x menší než v případě Rozpolceného, z toho byla další čtvrtmiliarda na universalovské konto. Na konci minulého roku jsem prorokoval, že rok 2017 bude soubojem Universalů a studia Disney. Hned na začátku roku to vypadalo, že k výhře má nakročeno už drahnou chvíli řešené studio. Ale přátelé, nepodceňujme prosím pěkně myšáka…

 

9. Disney vrací úder

Pod dojmem rekordně sledovaných trailerů jsem začal vtloukat do hlav ochotných MovieZone čtenářů myšlenku, že Disney bude bourat tržební rekordy díky hrané premiéře Krásky a zvířete. Po vzoru současného amerického prezidenta se mi podařilo rozdělit plebs na dva znesvářené tábory a jistě si dobře vzpomínáte, že sázky před premiérou 24. března byly pořádně vysoko. Ten 175 milionový otvírák v USA mi udělal velkou radost a všem MZ čtenářům znovu jasně ukázal, že jsem… No, dost bylo honimírství.

 

Disney tento rok posílá do kin „jenom“ sedm premiér a hned ta první mu, v symbióze s dobíhajícími zisky z o Vánocích startujícího Rogue One, zajistila obří náskok v tabulce nejvýdělečnějších studií. Při pohledu na další očekávané premiéry to najednou vypadalo, že potomci Walta mají otěže pořád pevně v rukou a budou letos navazovat přesně tam, kde minulý rok skončili – tedy rekordní tržbami, které vysají vzduch zbylým účinkujícím v box office pohádce. Tuto tezi měl potvrdit v květnu startující návrat kapitána Jacka Sparrowa

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace