Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Odnikud: Recenze


ikona
Rimsy
diane krugerfatih akinodnikud
Diane Kruger trpí a my jí to věříme. 

Německo-turecký režisér Fatih Akin zatím nejvíce zaujal před třinácti lety snímkem Proti zdi, v němž zkoumal složité postavení Turků v současné evropské společnosti. Tohle téma, pro něj tak osobní, se ukázalo být spojujícím prvkem i jeho další tvorby a jeho nejnovější drama v tomhle ohledu není výjimkou. Tentokrát přizval ke spolupráci i krásnou, přesto dosud na druhou kolej trochu odsouvanou Diane Kruger. A udělal dobře, jelikož německá herečka, kterou ale už známe spíše z Hollywoodu, si za svůj výkon odnesla cenu z letošních Cannes. O čem tedy drama s trochu tajemným názvem je?

Katja si prošla trochu rebelskou minulostí, jejíž součástí byla i riskantní svatba s dealerem drog tureckého původu Nurim. Brali se ve vězení, pak měli dítě, ale Nuri se dokázal resocializovat, založil si cestovku a žil spořádaným životem. Rodinnou idylku však naruší teroristický čin, při němž Katjin manžel i syn zahynou. V první části smutného triptychu se Katja vyrovnává s nečekanou ztrátou, do toho vyplouvají na povrch rodinné křivdy z minulosti a Diane Kruger rozjíždí neskutečný koncert, kde jí každou slzu musíte věřit. Už tady je jasné, že cena z Cannes byla udělena zcela správně. Následuje soud, v němž se z komorního dramatu osobní tragédie dostáváme ke sledování klasickému procesu. Předsudků a převrácených faktů se tu však dočkáme taky. A konec je opět osobnější a ukazuje události, které následují po skončení soudních bojů.

Zbytek osazenstva si odehraje svoje, ale v každé fázi je pozornost jednoznačně upřena na hlavní hvězdu, na jejíž postavě Akin ukazuje předsudky objevující se v celé společnosti. I když se nás téma turecké menšiny konkrétně netýká, xenofobie a nedůvěra k přistěhovalcům je v dnešní době pochopitelná v celé Evropě, nepochopení regionální látky se tak bát rozhodně nemusíte.

Ostřílený Akin má film pevně v rukou a prostřednictvím jednoho hereckého koncertu jednoznačně sděluje myšlenky, jež mu přijdou důležité. To snímku dodává vrstevnatost a neprvoplánovost, zároveň však určitě nepůsobí přeplácaně. Naopak některé momenty (hlavně ke konci) nabývají až meditativní úrovně. Pokud vás zajímá, jak se může zničehonic zhroutit lidský život kvůli zbytečné nenávisti a co to udělá s morálkou jedince, nenechte si Odnikud ujít. Téhle strhující tragédii se moc vytknout nedá.

Verdikt

avatar8/10

Rimsy

Mrazivé drama, fungující na rovině celospolečenské i osobní. Tu první drží pevně v rukou suverénní Fatih Akin, o tu druhou se stará výborná Diane Kruger. Je jasné, na kterou stranu současných konfliktů se autor staví, ovšem jeho podání je filmařsky vyzrálé, takže zklamán by neměl být nikdo.


Podobné filmy


Hodnocení čtenářů

  • avatar6/10

    Snura

  • avatar7/10

    Slide

  • avatar8/10

    Rokle

  • avatar7/10

    Ragnarok

  • avatar8/10

    Tomino

  • avatar8/10

    Slarque

  • avatar7/10

    Herkulesss

  • avatar8/10

    hroubek

  • avatar7/10

    Spiker

  • avatar8/10

    malylada

  • avatar8/10

    Rexxarus

  • avatar9/10

    Karbunkule

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace