Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Disney znovu slaví! Za miliardou letí i Kráska a zvíře


ikona
Cival
disneyemma watsontržby
Emma Watson láme rekordy nejen uniklými nahými fotkami... 

Možná do kin pod křídly tohohle studia a distribuční společnosti letí čím dál tím méně filmů, ale o to silnější každý z nich je. Disney po letech tápání, vzpomínání na zašlou slávu a odrážení útoků za to, že jde o předvídatelnou fabriku lákající peníze od rodinek na dávno zašlé modely, pokračuje v krasojízdě, kterou rekordně nakopl loňský rok. A znovu dokazuje, že se mu geniálně povedly nejen akvizice Marvelu, Pixaru a Lucasfilmu, ale i najít recept na to, jak znovu prodávat své nejslavnější family-friendly značky.

 

Po komerčně veleúspěšných hraných adaptacích Alenky v říši divů a Knihy džunglí se skvěle chytila i Kráska a zvíře. Animovaná klasika, která jako první animák zápolila i o Oscara za nejlepší film roku, se dočkala hrané verze s Emmou Watson - a od první chvíle bylo jasné, že ani tady Disney nenarazí. Spíš naopak. Obliba látky je v Americe ohromná a tomu odpovídaly i kolosální předprodeje, které se až nevídaně snadno (přeci jen nějakou mohutnou marketingovou masáž, která by lákala na film dekády, jsme nezažili) přelily v ohromný otvírák.

NEJVĚTŠÍ BŘEZNOVÉ STARTY V AMERICKÝCH KINECH

Ten má nakonec hodnotu 170 milionů dolarů – skoro 64 se přivalilo v pátek, víc jak 62 v sobotu a dalších 43 v neděli, díky čemuž se nová disneyovka stala suverénně nejúspěšnějším březnovým titulem historie (Batman v Superman musel ustoupit), ale dokonce i kasovně nejvýraznějším počinem, jenž vlítl do kin před letní sezónou vůbec. Jde rovněž o nejprůraznější titul ve filmografiích Emmy Watson a režiséra Billa Condona, přestože Emma se roky tulila k Potterovi a Condon se nestyděl za točení Twilight ságy.

NEJVYŠŠÍ AMERICKÉ OTVÍRÁKY

 

Obří sukces ještě podtrhují mocné zisky v dalších regionech, díky nimž má Kráska a zvíře na kontě už 350 milionů dolarů celosvětově. Kráska se sice těší pozitivním reakcím a recenzím, nicméně kdovíjaká extáze se nekoná, proto si těžko představit, že by film měl mít větší výdrž než třeba Popelka (podle mě dost přeplácaná a snadno zapomenutelná). Jenže i v jejím světle letí Kráska k úžasným 510 milionům jen z Ameriky, mezi osm nej filmů historie, a ke stejné sumě ze zbytku světa...

KASOVNĚ NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ FILMY HISTORIE

…z čehož teda já osobně kdovíjak nadšen nejsem, protože to Disneyho sázení na recyklaci mě trochu mrzí. Studio, jehož nejoriginálnější a nejodvážnější film posledních let je paradoxně pořád dost usedlé Zootropolis, dokáže člověka už skoro děsit, zvlášť když ty „kreativní koule“ odmítá vložit i do marvelovek nebo Star Wars.

 

Kráska a zvíře je ale shodou okolností právě tou nejzbabělejší sázkou na slavnou značku, často doslovným převodem skvělé klasiky do hraného hávu, kde je Condon, další kdysi progresivní autor, zredukován na bezpohlavního a infantilního řemeslníka… a pak si člověk říká, jestli se popkultura zas o fous víc neblíží nudné a vykastrované záhubě. Ale třeba si Disney tady jen zas o řád líp vyladí obchodní modely a v budoucnu se občas vytasí i s něčím progresivnějším. Třeba. Mnohem spíš to ale povede k dalšímu konzervativnímu opáčku, včetně leaku nahých fotek jiné disneyovské krasotinky.

Parádní ekonomický rozjezd filmového roku samozřejmě podporují hity na dalších pozicích kasovního žebříčku. Stomilionových tref je letos už sedm, což je naprosto bezprecedentní - a další čerstvou je Kong: Ostrov lebek, jenž si na druhé pozici připočetl bezmála 29 milionů dolarů (propad o střídmých 52%) a díky tomu se vyhoupl na 110 mega jen z Ameriky. Celosvětově se Kong prodral už na 260 milionů dolarů, takže Warneři můžou být v klídku, pokud se jim tedy nechce Disneymu nenasytně závidět.

 

A spokojenost může být nadále i u Foxů, kteří nejspíš sami zírají, jak se z tápání s X-Meny a průseru s novou Fantastickou čtyřkou zvládli v rámci comicsovek vyškrábat. Rok po Deadpoolovi drtí kosti i špatnou náladu účetních Logan. I v těžké konkurenci si zvládl připočíst dalších 17,5 milionu, díky čemuž je už na 184 melounech jen z Ameriky. Celosvětových 524 mega je pak vyloženě parádních, protože jde o Wolvieho rekord a jednoznačné vykopnutí mezi tři nejúspěšnější bijáky x-menovské historie (za Deadpoolem a Budoucí minulostí). Při eRkovém ratingu přístupnosti parádní výsledky, přitom ještě ne konečné.

TRŽBY FILMŮ S X-MENY

No a s hororem Uteč bychom se jen opakovali. Výnosy znovu klesly nejmíň z celého pelotonu, jen o třetinu, a třináct milionů vykoplo americké zisky už na 133 mega. Ano, nízkorozpočtový debut své oficiální náklady překonal už třicetinásobně!

 

Skvělou výdrž mají ale i tituly na pátém a šestém místě, které shodně klesly jen o 38%. Bohabojná ubulenost The Shack si díky tomu zaevidovala dalších šest milionů a je na 42 mega z Ameriky, Lego Batman si tentokrát připočetl čtyři melouny, ale v úhrnu je samozřejmě úplně někde jinde, už na 167 milionech jen z Ameriky. Rozpočet byl přitom poloviční.

Právě rozpočtem se pak bude zaklínat i druhá novinka tohoto týdne, totiž hororový thriller The Belko Experiment o jednom nepovedeném sociálním pokusu. Ten sice na úvod utržil jen čtyř miliony, rozpočet byl ale oficiálně pouze o milion vyšší. Nezávislá distribučka ale musela do jeho protlačení do kin zainvestovat výrazně víc, a to i bez nějaké velké kampaně, takže žádné radovánky. Film navíc sklízí dost podprůměrná hodnocení.

 

Desítku uzavírají s milionovými injekcemi megahitová Skrytá čísla, libový John Wick 2 a propadák Before I Fall.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se pokusí proti Krásce o zázrak sci-fi Život, zrestartovaní Power Rangers a komedie CHIPs. Že by tři čerstvé propadáky?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace